Un studiu recent a constatat ca un angajat mediu de birou petrece 1.700 de ore pe an in fata unui ecran de computer. Ce se intampla cand intampinati probleme cu oboseala ochilor la locul de munca?
Adaugati la asta utilizarea frecventa a telefoanelor si a altor dispozitive digitale si aveti o reteta pentru ochi nefericiti – si posibil nesanatosi. Care sunt implicatiile pentru ochi in aceasta perioada de timp de ecran mult crescut?
Preveniti oboseala ochilor la locul de munca
Cand ne miscam intre intalniri si birouri si interactionam cu oamenii fata in fata, este un fapt simplu ca ne miscam ochii mai mult. Clipim mai mult, ceea ce ajuta la mentineraea ochilor lubrifiati si confortabil.
Dar cand ne uitam la un ecran pentru perioade indelungate, avem tendinta sa nu clipim. De fapt, concentrarea ochilor asupra ecranelor computerelor sau a altor afisaje digitale s-a dovedit ca reduce rata de clipire a unei persoane cu o treime pana la jumatate.
Potrivit lui Esen Akpek, profesor de oftalmologie la Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine si expert in ochi uscat, nu numai ca privirea prelungita – cum ar fi cea care apare atunci cand cititi pe ecranul unui computer – usuca ochii, ci declanseaza si un vicios ciclu.
„Cand ochii tai devin uscati, asta reduce viteza de citire, ceea ce creste si mai mult timpul de expunere si agraveaza uscaciunea”, spune Akpek, „si acest lucru poate duce in cele din urma la inflamarea suprafetei ochiului si la un ochi uscat cronic care se autoperpetueaza.”
Este posibil sa fi observat ca privirea prea lunga la ecran poate face sa apara oboseala ochilor la locul de munca. Vederea ta poate deveni incetosata uneori sau ochii tai pot fi iritati si pot incepe sa lacrimeze.
Deci, ce pot face cei care trebuie sa lucreze de acasa pentru a preveni oboseala ochilor?
Achizitionati acum echipamente de protectie SSM-PSI.
- Cel mai bun antidot, spune Akpek, este sa iei pauze dese. Academia Americana de Oftalmologie recomanda regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, mutati ochii pentru a privi un obiect la cel putin 20 de metri distanta, timp de cel putin 20 de secunde.
- Privirea in departare permite ochilor sa se relaxeze. Daca este necesar, setati un cronometru ca memento. De asemenea, exista cateva exercitii simple pentru a reduce oboseala ochilor.
- Concentrati-va timp de 10 pana la 15 secunde pe un obiect indepartat (la aproximativ 150 de metri distanta). Apoi reorientati incet pe un obiect mai apropiat (la mai putin de 30 de metri distanta) fara a va misca capul.
Concentrati-va timp de 10 pana la 15 secunde si apoi reorientati-va ochii asupra obiectului indepartat. Repetati acest lucru de 4 ori.
- Tine un creion la distanta de un brat de tine. Misca-l incet spre nas. Urmareste miscarea creionului pana cand ochii tai nu-l pot mentine in focalizare.
Repetati acest lucru de 10 ori. Un alt exercitiu este sa legati un obiect de o sfoara de lumina agatata si sa-l balansati inainte si inapoi in timp ce il mentineti concentrat.
- Concentrati-va pe un obiect indepartat, aproape de pamant. Relaxeaza-ti corpul si schimba greutatea corpului de la un picior la altul.
Concentrandu-te pe acelasi obiect, foloseste-ti vederea laterala pentru a observa imprejurimile. Continuati acest exercitiu timp de 2 pana la 3 minute.
- Miscari ale capului. Inchide unul dintre ochi. Treptat, structurati figura 8 folosind capul. Puteti repeta exercitiul folosind celalalt ochi si continuati acest exercitiu timp de 2 pana la 3 minute.
Incepeti exercitiul de sus in jos. Faceti asta de 8 ori. Apoi misca-ti ochii dintr-o parte in alta, incepand de la stanga la dreapta. Repetati acest lucru de 8 ori.
In orice directie, nu va fortati ochii mai departe decat se indreapta, astfel incat sa puteti evita sa va afectati vederea.
- Lacrimile artificiale pot oferi o usurare suplimentara atunci cand ochii se simt uscati.
Multe tipuri de lacrimi artificiale sunt disponibile fara prescriptie medicala, sunt perfecte pentru oboseala ochilor si sunt disponibile in picaturi de unica folosinta pentru a evita expunerea in mod repetat a suprafetei ochiului la conservanti.
Ce se intampla daca faci aceste lucruri si continui sa simti oboseala ochilor?
„Daca oamenii incearca pasii de mai sus si se confrunta in mod constant cu ochii rosii si uscati sau daca au dureri de ochi sau vedere fluctuanta, ar putea exista si alti factori in joc”, spune Akpek.
„In acest caz, este important sa-si contacteze medicul oftalmolog.”
Pentru mai multe informatii SSM si PSI Bihor, click aici.