Ocupațiile și leziunile oculare, protecția ochilor. Majoritatea leziunilor la nivelul ochilor sunt cauzate de particule sau obiecte nici are lovesc ochiul. ( Potrivit Institutului Național pentru Siguranța și Sănătatea Ocupațională ).

Leziunile oculare studiate au rezultat din obiecte care zboară, cad sau produc scântei si lovind ochiul. Lucrătorii vătămați au spus că aproape trei cincimi din obiecte erau mai mici decât un capăt.

Vătămările, capsele sau metalul penetrează globul ocular, ceea ce poate duce la pierderea permanentă a vederii. Sudori, asistenții lor și lucrătorii din apropiere sunt expuși riscului de arsuri termice și arsuri de radiații UV de la blițul sudorului.

Instruirea lucrătorilor în domeniul Securității și Sănătății în Muncă  ( SSM Botoșani  ), se efectuează la cerere la punctul de lucru al angajatorului, în timpul programului de lucru, cu sau fara aplicatii practice.

Ocupațiile și leziunile oculare

Siguranta Sanatatii in Constructii, lucratorii artizani au cea mai mare rata de leziuni oculare. Electricieni, instalatori  sunt in primele cinci meserii. Riscurile sunt diferite, deci necesită diferite tipuri de protecție. Se recomandă evaluarea următoarelor înainte de a selecta protecția adecvată a ochilor:

  • Natura și amploarea pericolului, inclusiv cerințele de reglementare, atunci când este cazul ;
  • Circumstanțele expunerii ;
  • Alte echipamente de protecție utilizate ;

Protecția ochilor ar trebui integrată cu alte echipamente de protectie pentru a asigura protectia capului spre vârf.

De asemenea, ar trebui să se potrivească lucrătorului individual sau să fie reglabil, astfel încât să poată oferi o acoperire suficientă.

Potrivit unui sondaj, 94 la suta din leziunile lucratorilor care poarta ochelari de protectie.  Au rezultat din obiecte sau substante chimice care se deplaseaza in jurul sau sub dispozitivul de protectie.

Ochelarii de protecție trebuie, de asemenea, să fie confortabil și să permită o viziune periferică suficientă.

Confort, compatibilitate cu stilul

Ca și în cazul altor tipuri de echipamente de protectie, ochelarii de protectie nu vor proteja lucrătorii dacă se află pe raft sau se poartă pe capul muncitorilor.

Asadar, este esential ca ochelarii de protectie sa fie suficient de confortabili pentru ca un muncitor sa il poarte pe tot parcursul zilei.

Pentru o vizibilitate buna impotriva aburilor, a cetei , a caracteristicilor care impiedica vederea corecta, achizitionarea ochelarilor de protecție oferă un sistem integrat de protecție a ceții.

O altă modalitate de a încuraja conformitatea este să alegeți ochelari de protecție cu caracteristici de stil frecvent întâlnite în ochelarii de modă, cum ar fi stiluri colorate, desene colorate și lentile în oglindă.

Acesta este motivul pentru care mulți producători se îndreaptă către industria de modă și industria de îmbrăcăminte din industria de confecții pentru cele mai recente stiluri.

Rețineți că lentilele de siguranță cu prescripție medicală cu sticlă călită sau lentile de plastic acrilice nu sunt potrivite pentru situații cu impact înalt.

Aceste tipuri de ochelari de protecție nu ar trebui utilizate atunci când lucrați în zonele de resturi. Cu excepția cazului în care acestea sunt acoperite de ochelari de protecție sau de un ecran de protecție a feței.

Lentilele de policarbonat trebuie folosite atunci când lucrați în zone cu impact puternic. Sunt mult mai rezistente la impact decât sticla sau plasticul. Căutați lentile policarbonate cu duritate mare, care reduc zgârierea.