leziuni oculareLeziunile oculare la locul de munca sunt foarte frecvente.

Institutul National pentru Sanatate si Securitate in Munca raporteaza ca aproape 2.000 de lucratori din America sufera de leziuni oculare legate de munca care necesita tratament medical in fiecare zi.

Cu toate acestea, expertii in Sanatate si Securitate in Munca si oftalmologii considera ca o protectie adecvata a ochilor ar fi putut diminua severitatea sau chiar preveni 90% din aceste leziuni oculare la locul de munca.

Solutia este sa purtati o protectie adecvata a ochilor la locul de munca pentru a preveni apariția de leziuni oculare la locul de munca.

Leziunile oculare la locul de munca frecvente care apar la locul de munca pot rezulta din substante chimice sau obiecte straine in ochi si taieturi sau zgarieturi pe cornee.

Alte cauze ale ranirii includ stropi de grasime si ulei, arsuri cu abur, expunerea la radiatii ultraviolete sau infrarosii si aschii de lemn sau metal.

In plus, profesionistii din domeniul sanatatii, personalul de laborator si de ingrijire si alti lucratori pot fi expusi riscului de a dobandi boli infectioase din cauza expunerii.

Unele boli infectioase pot fi transmise prin membranele mucoase ale ochiului ca urmare a expunerii directe la stropi de sange, picaturi respiratorii generate in timpul tusei sau prin contactul cu ochii cu degetele contaminate sau alte obiecte.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Doua motive principale pentru care lucratorii sufera leziuni oculare la locul de munca

  • Nu purtati ochelari de protectie.
  • Purtati un tip de ochelari de protectie gresit pentru activitatea pe care o desfasurati.

Un sondaj al Biroului de Statistica al Muncii efectuat asupra lucratorilor care au suferit leziuni oculare la locul de munca a aratat ca aproape trei din cinci nu purtau protectie oculara in momentul accidentului.

Acesti lucratori au raportat de cele mai multe ori ca au considerat ca protectia nu este necesara pentru situatie.

Administratia pentru Sanatate si Siguranta in Munca necesita utilizarea protectiei ochilor si a fetei ori de cate ori exista o probabilitate rezonabila de ranire care ar putea fi evitata de astfel de echipamente.

Ochelarii de protectie individuala, cum ar fi ochelarii, vizierele, mastile sau aparatele de protectie pentru fata trebuie purtate atunci cand exista riscuri pentru ochi.

Protectia ochilor aleasa pentru situatii specifice de munca depinde de tipul de pericol, de circumstantele expunerii, de alte echipamente de protectie utilizate si de nevoile individuale.

Care sunt potentialele pericole oculare la locul de munca?

Pericolele oculare potentiale impotriva carora este necesara protectia la locul de munca sunt:

  • Particule (praf, beton, metal, lemn)
  • Produse chimice (stropi si vapori)
  • Radiatii (in special lumina vizibila, radiatii ultraviolete, radiatii termice sau infrarosii si lasere)
  • Agenti patogeni transmisibili (hepatita sau HIV) prin sange si fluide corporale

Unele conditii de munca includ diverse pericole oculare. O protectie adecvata a ochilor ia in considerare toate riscurile de apariție de leziuni oculare la locul de munca.

Cele mai bune metode de protectie a ochilor difera pentru fiecare tip de pericol. Ocupatiile cu risc ridicat pentru leziunile oculare includ domenii de:

  • constructii
  • fabricare
  • minerit
  • dulgherie
  • reparatii auto
  • munca electrica
  • instalatii sanitare
  • sudare

Tipul de protectie a ochilor pe care ar trebui sa il purtati depinde de pericolele la locul de munca

Daca lucrati intr-o zona cu particule, obiecte zburatoare sau praf, ar trebui sa purtati cel putin ochelari de protectie cu scuturi laterale. Daca lucrati cu substante chimice, trebuie sa purtati ochelari de protectie.

Daca lucrati in apropierea radiatiilor periculoase (sudare, lasere sau fibra optica), ar trebui sa purtati ochelari de protectie speciali, ochelari de protectie, scuturi faciale sau casti proiectate pentru aceasta sarcina.

In plus, angajatorii trebuie sa ia masuri pentru ca mediul de lucru sa fie cat mai sigur posibil, spre exemplu:

  • Efectuarea unei evaluari a riscului ocular la locul de munca.
  • Eliminarea sau reducerea pericolelor oculare ori de cate ori este posibil pentru a evita apariția de leziuni oculare la locul de munca.
  • Furnizati ochelari de protectie corespunzatori si solicitati angajatilor sa le poarte.
  • Un specialist SSM va poate ajuta pe dumneavoastra si angajatorul dumneavoastra sa evaluati potentialele pericole oculare la locul de munca si sa stabiliti ce tip de protectie a ochilor poate fi necesar.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.