Protecția ochilor si totodata leziunile oculare la locul de muncă sunt foarte frecvente.
Institutul National pentru Securitate si Sanatate Ocupationala raporteaza ca in fiecare zi aproximativ 2.000 de lucratori care suporta leziuni oculare legate de locul de munca necesita tratament medical.
Protecția ochilor si leziunile oculare
Cu toate acestea, experții în domeniul siguranței și medicii cred că protecția ochilor în măsura corectă poate diminua gravitatea sau chiar poate preveni 90% din aceste leziuni oculare.
Chimicile sau obiectele străine în ochi și tăieturile sau zgârieturile de pe cornee sunt leziuni oculare frecvente care apar la locul de muncă.
Alte leziuni oculare frecvente provin din stropi cu grăsime și ulei, arsuri de la aburi, expunere la radiații ultraviolete sau infraroșii și lemne sau așchii de lemn care zboară.
Instruirea lucrătorilor în domeniul Securității și Sănătății în Muncă (SSM Olt), se efectuează la cerere la punctul de lucru al angajatorului, în timpul programului de lucru, cu sau fara aplicatii practice.
Protecția ochilor de boli infecțioase
În plus, lucrătorii din domeniul sănătății, personalul de laborator și de îngrijire medicală și alți lucrători pot fi expuși riscului de a dobândi boli infecțioase datorate expunerii la ochi. Unele boli infecțioase pot fi transmise prin membranele mucoase ale ochiului.
Acest lucru poate apărea prin expunerea directă la stropi de sânge, picăturile respiratorii generate în timpul tusei sau prin atingerea ochilor cu degete contaminate.
Lucrătorii se confruntă cu leziuni oculare la locul de muncă din două motive majore:
- Nu purtau protecție pentru ochi.
- Purtau un tip de protecție greșita pentru slujbă.
Administrația pentru Securitate și Sănătate Ocupațională (OSHA) solicită lucrătorilor să utilizeze protecția ochilor și a feței ori de câte ori există o probabilitate rezonabilă de rănire care ar putea fi prevenită de un astfel de echipament.
Trebuie sa folosim ochelari de protecție personală, aparate de protecție a feței, ochelari de protecție sau respiratori cu fața în față atunci când există un pericol pentru ochi.
Protecția ochilor depinde de tipul de pericol, de condițiile de expunere, de alte echipamente de protecție folosite și de nevoile individuale de vedere.
Protecția ochilor este importantă
Care sunt potențialele pericole oculare la locul de muncă?
Protecția ochilor la locul de muncă este necesară atunci când sunt prezente următoarele pericole oculare:
- Proiectile (praf, beton, metal, lemn si alte particule) ;
- Produse chimice (stropi și vapori) ;
- Radiații (în special lumina vizibilă, radiațiile ultraviolete, radiațiile cu căldură sau infraroșu și laserele) ;
- Agenți patogeni hepatici (hepatită sau HIV) din sânge și din fluidele corporale ;
Tipul de protecție a ochilor pe care trebuie să îl purtați depinde de pericolul la locul de muncă:
- Dacă lucrați într-o zonă cu particule, obiecte zburătoare sau praf, trebuie să aveți cel puțin ochelari de protecție cu protecție laterală.
- Dacă lucrați cu substanțe chimice, trebuie să purtați ochelari de protecție.
- Dacă lucrați în apropierea radiațiilor periculoase, trebuie să utilizați ochelari de protecție, măști de protecție a feței sau căști destinate acelei sarcini.
- Cunoașteți cerințele pentru mediul dvs. de lucru.
Scuturile laterale plasate pe ochelarii convenționali (îmbrăcăminți) nu asigură suficientă protecție pentru a îndeplini cerințele pentru protecția ochilor pentru multe medii de lucru.
În plus, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru a face mediul de lucru cât mai sigur posibil. Aceasta include:
- Efectuarea unei evaluări a riscului pentru ochi la locul de muncă ;
- Îndepărtarea sau reducerea pericolelor pentru ochi, dacă este posibil ;
- Furnizarea de ochelari de protecție corespunzătoare și care să impună angajaților să o poarte ;
Cum pot să-mi protejez ochii de leziuni?
Există patru lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja ochii de răniți:
- Cunoașteți pericolele pentru siguranța ochilor la locul de muncă.
- Eliminați pericolele înainte de a începe lucrul utilizând dispozitivele de protecție a mașinii, ecrane de lucru sau alte controale tehnice.
- Utilizați o protecție adecvată a ochilor.
- Păstrați ochelarii de protecție în stare bună și înlocuiți-l dacă se deteriorează.
- Ochelari de siguranță fără prescripție medicală. Deși ochelarii de protecție pot arăta ca ochelarii obișnuiți de îmbrăcăminte.
- Ochelari de protecţie. Ochelarii de protecție oferă protecție împotriva impactului, prafului și stropirii chimice. Ca ochelari de protecție, ochelarii de protecție sunt foarte rezistenți la impact.
- Scuturi și căști de protecție. Scutele cu fața în întregime protejează lucrătorii expuși la agenți chimici. Căștile sunt utilizate pentru sudarea sau lucrul cu materiale topite.
Protecție specială!
Căștile și ochelarii cu filtre speciale pentru a proteja ochii de expunerea la radiații optice, doar aici!