lentile de contactFolosirea unor lentile de contact ne poate proteja de anumite riscuri sau pericole care apar in urma activitatii la locul de munca? Contactati-ne pentru consultanta si oferta personalizata in Securitatea si Sanatatea in Munca (SSM).

Este bine sa purtam lentile de contact la locul de munca? Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt discuri mici si subtiri dintr-un silicon transparent.

Suprafetele exterioare sunt in forma personalizata pentru a corecta sau imbunatati vederea, iar partea interioara este modelata cu atentie pentru a se potrivi suprafetei corneei (acoperirea frontala clara a ochiului, inclusiv irisul si pupila).

Lentilele de contact pot fi o modalitate sigura si eficienta de a corecta vederea pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele care le poarta ar trebui sa urmeze instructiunile oftalmologului:

-cat timp lentilele pot fi utilizate (exista lentile de o zi, lentile saptamanale, bilunare si lunare);

-cum trebuie curatate si depozitate;

-bune practici de igiena pe care trebuie sa le urmati atunci cand purtati sau manipulati lentilele.

Multe persoane poarta lentile de contact pentru ca nu prefera ochelarii – lentilele de contact nu iti aluneca pe nas si nu se aburesc iarna.

Unele persoane, totusi, trebuie sa poarte lentile de contact pentru a avea o vedere adecvata (de exemplu, dupa o interventie chirurgicala de cataracta sau pentru afectiuni medicale precum keratoconus – o deformare a corneei).

Lentilele de contact pot cauza unele probleme care nu produc niciun simptom pe care purtatorul de lentile de contact s-ar putea sa nu-l observe.

Din acest motiv, purtatorii de lentile de contact ar trebui sa faca controale periodice la un specialist care prescrie lentilelor de contact potrivite pentru purtator.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Putem purta lentile de contact la locul de munca?

Mai simplu spus, problema este ca, potrivit unor persoane, lentilele de contact pot complica siguranta ochilor. Argumentele impotriva purtarii lentilelor de contact in mediul de lucru se bazeaza pe:

  • Praful sau substantele chimice pot ramane prinse in spatele lentilei si pot provoca iritatii sau deteriorari ale corneei sau ale ambelor;
  • Gazele si vaporii pot provoca iritatii ale ochilor si udari excesive.
  • Stropirile chimice pot fi mai daunatoare la purtarea lentilelor de contact. Acest risc crescut este asociat cu indepartarea lentilelor.

Daca indepartarea este intarziata, este posibil ca primul ajutor sa nu fie la fel de eficient si timpul de expunere a ochilor la substanta chimica sa fie mai lung.

Totusi, lentilele de contact pot preveni patrunderea anumitor substante in ochi si astfel pot minimiza sau chiar preveni leziunile. Ambele situatii au fost documentate.

Rezultatul a fost o gama larga de opinii cu privire la siguranta lentilelor de contact la locul de munca.

Este dificil sa gasiti informatii complete, deoarece sistemele de raportare a accidentelor profesionale nu ofera de obicei informatii despre uzura lentilelor de contact.

Cel mai important punct de retinut este ca lentilele de contact nu sunt destinate spre a fi utilizate ca si dispozitive de protectie. Acestea nu inlocuiesc echipamentul individual de protectie (EIP).

Daca este necesara protectia ochilor si a fetei in timpul anumitor activitati de lucru, toti lucratorii, inclusiv cei care poarta lentile de contact, ar trebui sa poarte echipament de protectie adecvat.

Conditiile de munca sigure pentru toti angajatii sunt posibile numai atunci cand sunt respectate practicile si procedurile de baza de Sanatate si Securitate in Munca (SSM).

Pentru a asigura utilizarea in conditii de siguranta a lentilelor de contact in mediul de lucru, trebuie respectate practicile de Sanatate si Securitate in Munca pentru a identifica si controla eventualele pericole

Sunt discutate cele mai frecvente riscuri pentru persoanele care poarta lentile de contact. Cuantificarea riscului este dificila si au fost dezvoltate multe abordari complexe.

Cu toate acestea, cel mai util mod de evaluare a riscului este clasificarea acestuia ca fiind acceptabil sau inacceptabil.

Daca riscul de a purta lentile de contact in mediul dumneavoastra se incadreaza in limite acceptabile, atunci singurul mod de actiune necesar este monitorizarea continua a situatiei.

Daca riscul este inacceptabil, sunt necesare actiuni suplimentare pentru a elimina pericolele existente sau a le reduce la niveluri acceptabile.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.