pauze de masa in timpul COVID-19
pauze de masa in timpul COVID-19

Potentialul focarelor COVID-19 este o preocupare la locurile de munca. Exista unele dovezi ca transmiterea poate avea loc in special in pauze de masa.

Pentru a preveni transmiterea virusului, cu totii trebuie sa urmam masurile de sanatate publica, inclusiv:

  • purtati o masca in interior ori de cate ori este posibil
  • mentine distanta fizica
  • spala-ti mainile

Angajatorii trebuie sa se asigure ca toti lucratorii pot urma aceste masuri de sanatate publica pentru a se proteja pe ei insisi si pe ceilalti in timp ce lucreaza si in pauze de masa.

Pauze de masa

Toata lumea are un rol de jucat in prevenirea transmiterii COVID-19. Toti trebuie sa respecte cerintele de sanatate publica. Angajatorii, supraveghetorii si lucratorii au, de asemenea, obligatii specifice in temeiul Legii privind securitatea si sanatatea in munca, care ajuta la mentinerea sigurantei locului de munca.

Angajatori

In calitate de angajator, una dintre responsabilitatile dvs. este sa luati toate masurile de precautie rezonabile in circumstante pentru a va proteja lucratorii de pericolele la locul de munca, inclusiv de boli infectioase precum COVID-19.

Luati masuri pentru a va asigura ca dvs. si lucratorii dvs. puteti urmari in permanenta masurile de sanatate publica. Pentru perioadele de masa si pauza, luati in considerare modul in care puteti crea si intretine:

  • spatii mai sigure
  • politici si proceduri puternice
  • instruire si supraveghere consecvente

Amintiti-va ca distantarea fizica si o buna ventilatie sunt deosebit de importante atunci cand lucratorii scot masti pentru a manca si a bea.

Angajatori
Angajatorii trebuie sa:

  • faca lucratorii pe deplin constienti de pericolele la locul de munca
  • se asigure ca lucratorii efectueaza munca in siguranta
  • sa raspunda la orice pericole aduse la cunostinta lor

Este important ca supraveghetorii sa dea dovada de exemplu. Acestia ar trebui sa ofere indrumari consistente si sa se asigure ca lucratorii respecta toate regulile si politicile de sanatate si siguranta, inclusiv in timpul perioadelor de masa si pauzelor.

Angajati
Angajatii trebuie sa previna raspandirea COVID-19 astfel:

  • purtand echipamentul de protectie cerut de angajatorul lor
  • sa lucreze intr-un mod care nu ii expune pe ei insisi sau pe ceilalti la rau
  • sa ramana acasa si sa urmeze instructiunile de sanatate publica cand sunt bolnavi sau dupa un contact cu cineva care are COVID-19

Muncitorii ar trebui sa faca tot ce pot pentru a pastra distanta fizica de ceilalti, mai ales atunci cand elimina echipamentul de protectie pentru a manca sau a bea.

Precautii recomandate pentru pauzele de masa la locul de munca

Exista un risc crescut de raspandire a COVID-19 atunci cand lucratorii sunt:

  • apropiati
  • in locuri aglomerate
  • in spatii inchise
  • expusi mai mult timp

Acesti factori sunt importanti de abordat in timpul pauzelor si al programului de lucru.

Creati spatii mai sigure

Asigurati-va ca spatiile comune pentru a manca, a lua pauze si a va schimba sunt bine ventilate si amenajate pentru a permite lucratorilor sa mentina distanta fizica. Unele actiuni pe care le puteti intreprinde sunt:

  • pozitionati mese de mese, scaune si alte mobilier in camerele de mese si pauze pentru a ajuta lucratorii sa se mentina la cel putin doi metri distanta unul de celalalt
  • indepartati mobilierul din spatiile de spargere care ar duce la supraaglomerare daca sunt utilizate
  • oferiti mai multe locatii pentru mancare, schimbare si pauze
  • oferiti marcaje vizuale pentru a sustine distantarea fizica si pentru a controla fluxul de oameni
  • asigurati-va ca sistemele HVAC sunt intretinute corespunzator
  • alege spatii cu ferestre care se deschid si mentine-le deschise cat mai mult posibil
    folositi orice spatii exterioare disponibile

Concentrati-va pe instruire si supraveghere

Asigurati-va ca toata lumea stie ce sa faca si cum sa o faca. Observati ce fac lucratorii, inclusiv in timpul mesei si al pauzelor, si oferiti feedback imediat.

  • postati instructiuni si afise clare in locatii proeminente, ideal in toate limbile vorbite de lucratori
  • fiti consecventi si puternici in mesajele dvs. – indicati daca oamenii nu respecta regulile si dati feedback pozitiv atunci cand le respecta
  • reamintiti lucratorilor politicile importante
  • purtati masti in orice moment in interior si scoateti-le doar pentru a manca si a bea
    stati la doi metri distanta de ceilalti, chiar si in timpul perioadelor de masa si pauza
  • incurajati lucratorii sa iasa afara pentru pauze si mese atunci cand vremea o permite
  • asigurati-va ca lucratorii stiu cum doriti ca acestia sa stocheze mastile de protectie si echipamentele de protectie individuala (EIP) in timpul pauzelor
  • puneti la dispozitie dezinfectante pentru maini pe baza de alcool

Contactati-ne ACUM pentru o oferta rapida Protectia Muncii.