Lucrul la inaltime se refera la orice munca in care o persoana poate cadea si poate fi ranita: o scara, o margine a acoperisului, o deschidere a podelei si chiar un doc de incarcare pot fi considerate drept lucru la inaltime.
In industria generala, protectia impotriva caderii este necesara de catre serviciul de Protectia Muncii pentru fiecare schimbare a inaltimii de 4 picioare sau mai mult.
Iata 3 sfaturi de siguranta pentru a reduce riscul de lucrul la inaltime.
1. Folositi balustrada
Balustrada este o forma de protectie pasiva, cea mai usoara si mai recomandata modalitate de a pastra lucratorii in siguranta in timp ce respecta reglementarile.
Nu este necesara nicio instruire sau echipament suplimentar, deoarece nu trebuie sa faceti nimic pentru a va mentine in siguranta (in afara de a ramane la coada).
Exista un sistem de balustrada pentru aproape orice stil de acoperis, cum ar fi balustrada care nu patrunde, diagonala, balustrada montata pe balustrada, balustrada metalica si multe altele.
Indiferent de tipul pe care il utilizati, odata ce ati pus atela, veti gasi ca este cel mai usor sistem de protectie impotriva caderii în lucrul la inaltime.
2. Folositi echipament corespunzator pentru lucrul la inaltime
La fel cum hamurile nu sunt unice, nici solutiile de protectie impotriva caderii nu sunt. In unele cazuri, schela va fi cea mai buna solutie pentru lucrul la inaltime.
Acest lucru ar putea fi pentru pictarea unei case sau spalarea geamurilor la un nivel mai mic. In acest caz, echipati schela cu balustrada.
Aceasta masura de siguranta va facilita abordarea protectiei impotriva caderilor. Uneori schela va fi imposibila si va veti gasi intr-un lift.
In functie de tipul de ascensor, este posibil sa fie nevoie sau nu sa folositi un ham si un snur (ca atunci cand utilizati un ascensor foarfeca).
Alteori veti folosi o scara, moment in care cerintele de protectie la cadere devin mai dificile. Schele portabile si durabile pot inlocui lucrarile care ar fi trebuit realizate pe scara.
In cele din urma, este important sa va cunoasteti situatia si ce fel de sistem de ridicare este necesar, indiferent daca este vorba de o scara, schela, lift sau orice alt echipament.
3. Folositi scarile in mod corect
Scarile sunt sursa multor accidente industriale de munca cand vine vorba de lucrul la inaltime. Inainte de a utiliza o scara, luati in considerare daca aceasta este sau nu cea mai buna solutie pentru sarcina.
Apoi, asigurati-va ca angajatii dumneavoastra sunt instruiti sa foloseasca corect o scara. Nu este atat de simplu lucrul la inaltime pe cat ai putea crede.
Trei concepte principale de luat in considerare
Pentru manipularea in siguranta a scarilor, exista trei concepte principale de luat in considerare:
- Realizati o extensie a scarii de aproximativ 1m deasupra nivelului la care doriti sa ajungeti;
- La fiecare 1m inaltime de scara, asezati baza scarii la aproximativ o patrime din inaltime fata de structura;
- Asigurati-va ca aveti intotdeauna trei puncte de contact cu scara, adica doua picioare si o mana sau doua maini si un picior.
Asta inseamna ca nu puteti cara ceva similar cu o galeata in sus sau in jos pe o scara. Acest lucru ar obliga la incalcarea regulii celor trei puncte.
Gasiti un alt mod, cum ar fi ridicarea-coborarea galetii cu ajutorul franghiei sau fixarea obiectelor mai mici intr-o centura / buzunar.
Chiar si pentru o scara de baza, este important sa oferiti angajatilor dumneavoastra o pregatire adecvata. Acoperirea chiar si a celor mai simpli pasi poate reduce riscul de pericol la locul de munca.
Pentru scarile fixe cu inaltimi foarte mari, va trebui sa va asigurati ca lucratorii dumneavoastra folosesc un sistem de siguranta a scarii, care include:
-o franghie;
-o linie de salvare verticala continua (cablu rigid sau sina) care acopera inaltimea scarii.
Pentru o oferta rapida de Protectia Muncii sau Echipamente de Protectie pentru lucrul la inaltime, click AICI sau completeaza formularul de mai jos.