Purtarea unei masti faciale pentru a preveni răspândirea COVID-19 poate prezenta obstacole în calea comunicării, „o tranzacție importantă și complexă care depinde de indicii vizuali și, adesea, auditivi”, spune Debara L. Tucci, directorul Institutului Național pentru Surditate și alte tulburări de comunicare.

Atunci când sunt purtate acoperiri faciale, trăsăturile feței sunt ascunse, în timp ce percepția vorbirii și emoția transmisă sunt perturbate. Acoperirile faciale, de asemenea, filtrează vorbirea, făcând sunetele mai puțin clare.

Rețineți. 

Persoana cu care comunici are probleme să te înțeleagă? Întrebați și adaptați-vă dacă este necesar.

Fii răbdător. Acoperirile faciale blochează indicii vizuali și sunetele înăbușitoare care ne ajută să înțelegem vorbirea, ceea ce poate face interacțiunile frustrante.

Gandeste-te bine. Luați în considerare modul în care distanța fizică vă poate afecta comunicarea. Pe măsură ce distanța crește, nivelurile sonore scad, iar indicii vizuali sunt mai greu de văzut.

Fii tare și clar.Vorbește, dar nu striga. Concentrați-vă pe a vorbi clar. Luați în considerare purtarea unei învelișuri transparente a feței, dacă este posibil. Dacă aveți probleme de înțelegere, rugați persoana cu care vorbiți să vorbească mai tare. Dacă citești cu buzele, roagă-i pe cei cu care interacționezi în mod regulat să poarte o masca facială transparentă.

Pentru mai multe informatii SSM si PSI Calarasi, click aici.