Hartuirea la locul de munca are loc atunci cand cineva creeaza o atmosfera care te face sa te simti inconfortabil – asta ar putea fi pentru ca te simti ofensat, intimidat sau umilit.
Daca sunteti hartuit, situatia dvs. ar putea fi si hartuire in temeiul Legii 167/2020. Daca este hartuirea la locul de munca, puteti lua masuri in temeiul acelei legi.
Daca hartuirea nu este hartuire in temeiul Legii privind egalitatea, s-ar putea sa puteti rezolva problema intr-un alt mod.
Cum se manifesta hartuirea la locul de munca si cum o poti identifica
Hartuirea la locul de munca apare atunci cand cineva:
- te-a abuzat verbal
- a pus intrebari foarte personale, de exemplu despre handicapul sau religia ta, pune postere care te fac sa te simti inconfortabil
- a facut gesturi fizice grosolane sau expresii faciale fata de tine
- ti-a spus glume de natura sexuala
- a facut comentarii pe care le considerati jignitoare, de exemplu pe retelele de socializare, fiind considerat si cyberbullying
- te discrimineaza din punct de vedere al orientarii sexuale, religiei, rasei sau genului
Daca colegii tai spun ca comportamentul a fost doar o gluma prieteneasca, ar putea fi totusi hartuire daca indeplineste definitia hartuirii. Daca hartuirea este foarte grava, ar putea fi si o infractiune.
De exemplu, este o infractiune daca cineva te-a agresat sexual sau a facut amenintari fizice. Contactati politia daca va ingrijoreaza siguranta la locul de munca si va simtiti in pericol in preajma acelei persoane.
Hartuirea la locul de munca poate duce la probleme cu stima de sine si sanatatea mintala la locul de munca dar si la scaderea performantei.
Verificati ce este hartuirea conform legii discriminarii
Pentru toate tipurile de hartuire, comportamentul de care te plangi trebuie sa fie ceva ce nu ti-ai dorit. Legea numeste acest lucru „comportament nedorit”.
Discriminarea este interzisa la locul de munca iar angajatorul poate suferi consecinte grave pentru ca lasa acest lucru sa se intample angajatilor sai.
De asemenea, trebuie sa arati intotdeauna ca persoana care te-a hartuit a vrut sa te faca sa te simti intr-un anumit fel sau ca te-ai simtit asa, desi nu a fost intentia lor. Acest lucru se numeste „scop sau efect”.
Daca persoana respectiva nu a vrut sa te faca sa te simti asa, trebuie sa fie, de asemenea, „rezonabil” ca te-ai simtit asa.
Trebuie sa demonstrati ca scopul sau efectul comportamentului a fost ca v-a incalcat demnitatea sau a creat un mediu care:
- te umileste
- te jigneste
- te intimideaza
- este ostil
- este degradant
De asemenea, trebuie sa arati ca situatia ta este acoperita de unul dintre cele 3 tipuri de hartuire din legea discriminarii.
Ofertă de echipamente de protecție personală, chiar aici!
Primul tip este in cazul in care comportamentul nedorit este legat de o „caracteristica protejata” relevanta, cum ar fi sexul sau rasa. Al doilea tip este in cazul in care comportamentul nedorit este de natura sexuala.
Al treilea tip este cel in care esti tratat mai rau din cauza respingerii sau a supunerii unui comportament sexual nedorit sau a unui comportament legat de schimbarea sexului sau sex. Acest lucru se numeste „a fi tratat mai putin favorabil”.
Nu conteaza daca comportamentul este indreptat catre tine sau nu – de exemplu, daca ii auzi pe colegi facand glume sau comentarii rasiste unul altuia.
Verificati daca angajatorul dumneavoastra este responsabil pentru hartuire. In acest caz, puteti lua masuri legale.
Nu trebuie sa aveti un contract scris pentru ca angajatorul sa fie responsabil pentru discriminarea impotriva dvs.
Sunteti acoperit de lege daca sunteti:
- un angajat
- un ucenic
- lucrand in baza unui acord cu ei conform caruia tu personal vei lucra si ei te vor plati pentru asta
- un fost angajat
Aceasta include lucratorii ocazionali, voluntarii si unii lucratori pe cont propriu si liber profesionisti. Exista reguli suplimentare pentru a proteja oamenii care sunt angajati de o afacere, dar lucreaza pentru alta, cum ar fi lucratorii agentiei.
Contactati-ne acum pentru masuri SSM Olt.