Munca este buna pentru sanatatea mintala, dar un mediu de lucru negativ poate duce la probleme de sanatate fizica si mentala.
Depresia si anxietatea au un impact economic semnificativ; costul estimat pentru economia globala este de 1 trilion de dolari SUA pe an, pierzand productivitatea.
Sanatatea mintala la locul de munca
Hartuirea si agresiunea la locul de munca sunt probleme raportate frecvent si pot avea un impact negativ substantial asupra sanatatii mintale.
Aflati aici mai multe informatii despre violenta la locul de munca si prevenirea ei.
Exista multe actiuni eficiente pe care organizatiile le pot intreprinde pentru a promova sanatatea mintala la locul de munca; astfel de actiuni pot beneficia si de productivitate.
Pentru fiecare 1 dolar SUA pus in tratament extins pentru tulburarile mintale frecvente, se intorc 4 dolari SUA pentru imbunatatirea sanatatii si a productivitatii.
Prezentare generala
La nivel global, se estimeaza ca 264 de milioane de persoane sufera de depresie, una dintre principalele cauze ale dizabilitatii, multi dintre acesti oameni suferind si de simptome de anxietate.
Un studiu recent condus de OMS estimeaza ca tulburarile de depresie si anxietate costa economia globala 1 trilion de dolari SUA in fiecare an, in pierdere de productivitate.
Somajul este un factor de risc bine recunoscut pentru problemele de sanatate mintala, in timp ce intoarcerea la locul de munca sau obtinerea unui loc de munca este o protectie.
Un mediu de lucru negativ poate duce la probleme de sanatate fizica si mentala, consumul nociv de substante sau alcool, absenteism si pierderea productivitatii.
Locurile de munca care promoveaza sanatatea mintala si care sprijina persoanele cu tulburari mentale sunt mai susceptibile de a reduce absenteismul, de a creste productivitatea si de a beneficia de castigurile economice asociate.
Aceasta fisa informativa abordeaza sanatatea mintala si tulburarile la locul de munca. De asemenea, acopera dificultati care nu sunt tulburari psihice, dar care pot fi create sau exacerbate de munca, cum ar fi stresul si epuizarea.
Contactati-ne acum pentru oferta rapida SSM-PSI.
Factori de risc pentru sanatatea mintala
Exista multi factori de risc pentru sanatatea mintala care pot fi prezenti in mediul de lucru.
Cele mai multe riscuri se refera la interactiunile dintre tipul de munca, mediul organizational si managerial, abilitatile si competentele angajatilor si sprijinul disponibil angajatilor pentru a-si desfasura activitatea.
De exemplu, o persoana poate avea abilitatile pentru a finaliza sarcinile, dar poate avea prea putine resurse pentru a face ceea ce este necesar sau pot exista practici manageriale sau organizationale nesuportive.
Riscurile pentru sanatatea mintala includ:
- politici inadecvate de sanatate si siguranta;
- practici de comunicare si management slabe;
- participare limitata la luarea deciziilor sau control scazut asupra domeniului de lucru;
- niveluri scazute de sprijin pentru angajati;
- program de lucru inflexibil;
- sarcini neclare sau obiective organizationale.
Riscurile pot fi, de asemenea, legate de continutul postului, cum ar fi sarcinile necorespunzatoare pentru competentele persoanei sau o sarcina de lucru ridicata si neincetata.
Unele locuri de munca pot prezenta un risc personal mai mare decat altele (de exemplu, primii interventi si lucratorii umanitari), care pot avea un impact asupra sanatatii mintale si pot fi o cauza a simptomelor tulburarilor psihice sau pot duce la consumul nociv de alcool sau droguri psihoactive.
Riscul poate fi crescut in situatiile in care exista o lipsa de coeziune a echipei sau de sprijin social.
Hartuirea si hartuirea psihologica (cunoscuta si sub denumirea de „mobbing”) sunt de obicei raportate cauze ale stresului legat de munca de catre lucratori si prezinta riscuri pentru sanatatea lucratorilor.
Acestea sunt asociate atat cu probleme psihologice, cat si fizice. Aceste consecinte asupra sanatatii pot avea costuri pentru angajatori in ceea ce priveste productivitatea redusa si cresterea fluctuatiei personalului.
Ele pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra interactiunilor familiale si sociale.
Crearea unui loc de munca sanatos
Un element important al realizarii unui loc de munca sanatos este dezvoltarea legislatiei guvernamentale, a strategiilor si a politicilor, asa cum este subliniat de activitatea Uniunii Europene Compass in acest domeniu.
Un loc de munca sanatos poate fi descris ca fiind unul in care lucratorii si managerii contribuie activ la mediul de lucru prin promovarea si protejarea sanatatii, sigurantei si bunastarii tuturor angajatilor.
Un raport academic din 2014 sugereaza ca interventiile ar trebui sa adopte o abordare in trei directii:
Protejati sanatatea mintala prin reducerea factorilor de risc legati de munca.
Promovati sanatatea mintala dezvoltand aspectele pozitive ale muncii si punctele forte ale angajatilor.
Abordati problemele de sanatate mintala indiferent de cauza.
Sprijinirea persoanelor cu tulburari psihice la locul de munca
Organizatiile au responsabilitatea de a sprijini persoanele cu tulburari mentale, fie in continuarea, fie in intoarcerea la munca. Cercetarile arata ca somajul, in special somajul pe termen lung, poate avea un impact negativ asupra sanatatii mintale.
Multe dintre initiativele prezentate mai sus pot ajuta persoanele cu tulburari mintale.
In special, orele flexibile, reproiectarea postului, abordarea dinamicii negative la locul de munca si comunicarea de sustinere si confidentiala cu conducerea pot ajuta persoanele cu tulburari mentale sa continue sau sa se intoarca la locul de munca.
Accesul la tratamente bazate pe dovezi s-a dovedit a fi benefic pentru depresie si alte tulburari mentale.
Datorita stigmatizarii asociate tulburarilor psihice, angajatorii trebuie sa se asigure ca indivizii se simt sustinuti si capabili sa ceara sprijin pentru continuarea sau intoarcerea la serviciu si li se ofera resursele necesare pentru a-si indeplini treaba.
Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.