Lucrul la înălțime rămâne una dintre cele mai mari cauze ale deceselor și vătămărilor majore. Cazurile frecvente includ căderile pe scări și pe suprafețele fragile.

„Lucrări la înălțime” înseamnă lucrări în orice loc, în care, dacă nu există măsuri de precauție, o persoană ar putea cădea o distanță care ar putea provoca vătămări corporale.

Această secțiune arată modul în care angajatorii pot lua măsuri simple și practice pentru a reduce riscul ca oricare dintre lucrătorii săi să cadă în timp ce lucrează la înălțime.

Măsuri de control

Mai intai se face analiza de risc. Factorii care trebuie cântăriți includ înălțimea sarcinii, durata și frecvența și starea suprafeței pe care se lucrează.

Instruirea lucrătorilor în domeniul Securității și Sănătății în Muncă  ( SSM Timiș ), se efectuează la cerere la punctul de lucru al angajatorului, în timpul programului de lucru, cu sau fara aplicatii practice.

Înainte de a lucra la înălțime lucrați prin acești pași simpli

  • evitalucrul la inaltime ridicata, daca nu esti pregatit pentru asta ;
  • în cazul în care munca la înălțime nu poate fi ușor evitată, prevenirea căderilor prin utilizarea unui loc de muncă existent, care este deja sigur sau a tipului corect de echipament
  • minimalizarea distanței și consecințele unei căderi, folosind tipul corect de echipament unde riscul poate fi eliminat ;

Pentru fiecare etapă, luați în considerare întotdeauna măsurile care protejează pe toți cei expuși riscului (protecția colectivă) înainte de măsurile care protejează individul (protecția personală).

Protecția colectivă este un echipament care nu necesită ca persoana care lucrează la înălțime să acționeze pentru a fi eficientă. 

Exemple sunt balustradele permanente sau temporare, foarfecele și schelele turnului.

Protecția personală este un echipament care presupune ca individul să acționeze pentru ca acesta să fie eficient. Un exemplu este așezarea corectă a cablajului de siguranță și conectarea acesteia, cu un șnur de absorbție a energiei, la un punct de ancorare adecvat.

Ce trebuie să fac?

Trebuie să vă asigurați că munca este planificată, supravegheată și efectuată în mod corespunzător de către persoane competente. Cu abilități, cunoștințe și experiență pentru a-și face treaba. Trebuie să utilizați tipul corect de echipament pentru  lucru la înălțime.

Sarcinile relativ simple și cu risc scăzut vor necesita mai puține eforturi atunci când este vorba de planificare.