scariUtilizarea scărilor în timpul lucrului nu este interzisă de reglementările de securitate și sănătate în muncă. Scările pot fi o alternativă rațională și practică pentru locuri de muncă cu risc scăzut și de scurtă durată.

Cu toate acestea, utilizarea scărilor în timpul lucrului nu ar trebui să fie întotdeauna prima alegere. Legea impune o abordare rezonabilă și echilibrată pentru limitarea riscului.

Utilizarea scărilor în timpul lucrului trebuie făcută în siguranță

Există câteva reguli de siguranță care trebuie urmate atunci când utilizați scări portabile înclinate sau drepte la locul de muncă. Utilizați scara potrivită și asigurați-vă că știți cum să o folosiți în siguranță.

Atunci când utilizarea echipamentelor de siguranță care oferă un nivel mai ridicat de protecție împotriva căderii nu este adecvată din cauza pericolului implicat în desfășurarea unei activități, pot fi folosite scări.

Acest lucru se datorează pericolului minim și utilizării scurte sau deoarece anumite elemente ale locului de muncă sunt deja la locul lor și nu pot fi schimbate.

Utilizarea scărilor în timpul lucrului nu ar trebui să fie determinată de cât de repede se poate face; în schimb, riscul trebuie luat în considerare.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Instruirea angajaților pentru utilizarea în siguranță a scărilor

Ca regulă generală, se recomandă să utilizați echipamente alternative dacă activitatea dumneavoastră necesită să petreceți mai mult de 30 de minute la un moment dat pe o scară înclinată.

Trebuie să fii competent să folosești o scară sau, dacă înveți, ar trebui să lucrezi sub îndrumarea unei persoane care este. Combinarea educației, experienței și înțelegerii atât din lumea reală, cât și din sala de clasă poate arăta competență.

Formarea în utilizarea scărilor în timpul lucrului ar trebui să fie potrivită pentru postul care necesită activități la înălțime și aceasta implică cunoașterea următoarelor acțiuni:

-cum să evaluezi pericolele utilizării unei scări pentru o anumită activitate;

-când trebuie folosită o scară (și când nu este);

-folosind tipul potrivit de scară și cum să o folosești.

Cum să vă asigurați că scara este sigură înainte de a o folosi

Ar trebui să aveți acces la instrucțiunile de utilizare ale producătorului înainte de utilizarea scărilor în timpul lucrului în cazul în care trebuie să le folosiți.

Pentru a vă asigura că scara este sigură înainte de a o folosi, ar trebui să efectuați întotdeauna o inspecție „pre-utilizare” pentru a căuta orice defecte vizibile.

Inspecția înainte de utilizarea scărilor în timpul lucrului trebuie efectuată:

-de către muncitorul care urcă pe scară;

-în prima oră de lucru;

-în urma unei schimbări, cum ar fi atunci când o scară este scăpată sau mutată dintr-o locație în alta (verificați starea picioarelor de scară).

Moduri de verificare a stabilității scărilor

Verificarea stabilității scărilor ar trebui să acopere următoarele:

  • Asigurați-vă că palierele nu sunt îndoite sau rupte, deoarece acest lucru ar putea cauza căderea scării.
  • Verificarea picioarelor de scară, aceasta poate aluneca sau se poate prăbuși dacă treptele sunt strâmbe, uzate, lipsă sau slăbite.
  • Verificați picioarele scării pentru a vă asigura că sunt în contact cu solul și nu cu resturi nefolositoare (pământ, așchii, pietre încorporate) în timp ce treceți de la un teren moale (pământ excavat, nisip, piatră) la o suprafață netedă, solidă (plăcile de pavaj).
  • Funcționează corect vreun mecanism de blocare? Sunt piese sau elemente de fixare îndoite, uzate sau deteriorate? Dacă da, scara poate ceda. Verificați dacă barele de blocare sunt complet balansate.

Platforma unei scări, care, dacă este despicată sau cu cataramă, poate provoca răsturnarea sau prăbușirea scării. Dacă elementele de fixare de pe scări sunt slăbite, acestea pot cădea dacă sunt poluate și alunecoase.

Nu efectuați utilizarea scărilor în timpul lucrului și anunțați persoana care supraveghează locul de muncă dacă observați oricare dintre defectele menționate mai sus.

Verificarea condițiilor de siguranță, la examinarea scărilor

Înainte de a utiliza orice scară, angajatorii trebuie să se asigure că aceasta este potrivită atât pentru locul de muncă, cât și în condiții de siguranță.

Un angajat calificat poate efectua o examinare vizuală amănunțită la fața locului, care este comparabilă cu inspecțiile înainte de utilizarea scărilor în timpul lucrului, deoarece este folosită pentru a identifica defectele.

Inspecțiile înainte de utilizarea scărilor în timpul lucrului asigură că o scară este sigură de utilizat și sunt făcute pentru beneficiul imediat al utilizatorului.

Nu este necesară înregistrarea acestor inspecții. Orice defecțiuni sau probleme trebuie aduse la cunoștința managerului.

Angajatorul trebuie să efectueze examinări vizuale amănunțite. Acestea ar trebui făcute și documentate la perioade regulate.

Pentru efectuarea de teste și inspecții înainte de utilizarea dispozitivelor de stabilitate a scărilor și a altor accesorii, conform instrucțiunilor producătorului, click aici!