Protecția picioarelor, pantofi de siguranță sunt necesari în cazul în care potențialul de vătămare poate ajunge la un nivel de risc avansat.

Leziunile piciorului pot apărea în zonele în care există obiecte care se rostogolesc sau obiecte care străpungă talpa.

Securitatea și Sănătatea în Muncă din Jutețul Mureș (SSM Mureș) resprezintă  acele tipuri de activități cu scopul de a preveni lucrătorii in orice domeniu de activitate la pericolele la care se expun în timpul sarcinii de muncă.

Protecția picioarelor

Liniile directoare sunt destinate să se aplice funcțiilor efectuate de un angajat într-o ocazie rară sau specială, cu excepția cazului în care riscul de rănire a piciorului este mare.

Pot exista și alte cazuri când este necesara incaltamintea de siguranta. Departamentele pot determina acest lucru prin efectuarea unei  evaluări a pericolului  pentru zonele lor de lucru.

Utilizarea încălțămintei de protecție

Nevoia incaltamintei de siguranță este indicată dacă munca implică:

  • Echipamente rigide care transportă obiecte cu greutatea de 20 kg. sau mai multe scări în sus și în jos;
  • Ridicarea sau transportarea de echipamente sau obiecte rigide pe o suprafață plană unde:
    • 20 la 49 lbs. – obiectul ridicat sau purtat este deasupra nivelului genunchiului ;
    • 50 lbs. sau mai mult – este ridicat sau transportat la orice altitudine;
  • Utilizarea cărucioarelor pe roți ;
  • Utilizarea echipamentelor mecanice de ridicare, cum ar fi platformele de ridicare pentru ridicarea și mutarea materialului;
  • Zone în care obiectele ascuțite pot perfora piciorul;
  • Zonele cu cărucioare manuale de manipulare a materialelor sau conducte grele care ar putea să se rostogolească peste picioare;

Standarde de proiectare a pantofilor

Pantofii de siguranță și cizmele asigură protecție împotriva impactului și a compresiei.

De asemenea, pot fi obținute tipuri speciale de încălțăminte care asigură protecție împotriva perforării.

Achiziția de pantofi

Departamentul stabilește că este necesară o protecție specială pentru încălțăminte sau dacă sunt necesare încălțări speciale. Pentru a răspunde cerințelor operaționale, echipamentul respectiv va fi furnizat personalului de către departament fără costuri.

Fiecare departament este responsabil pentru achiziționarea de pantofi de protecție de la furnizori externi pentru membrii personalului care trebuie să poarte pantofi de siguranță.

Pantofii pot fi achiziționați cu o carte de achiziție departamentală  sau cu o comandă de achiziție, sau departamentul poate rambursa membrul personalului pentru încălțămintea achiziționată direct.

Fiecare departament este responsabil pentru stabilirea sumei pe care o vor cheltui pe pantofi de siguranță.

In funcție de bugetele departamentale și este responsabilă pentru achiziționarea de pantofi de siguranță cu vânzătorii externi pentru angajații săi.

Pantofii deteriorați sau defecți trebuie înlocuiți.