Protejarea auzului, principalul scop al adoptarii unei metode de combatere a zgomotului il constituie diminuarea pericolului .

Echipamentul de protecție este conceput pentru a proteja lucrătorii de o mare varietate de pericole. Dar când ne gândim la răniri grave care pot apărea la locul de muncă.

Potrivit Institutului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă, aproximativ 22 de milioane de lucrători sunt expuși la niveluri de zgomot periculos.

Pierderea auzului are ca rezultat, în fiecare an, o sumă de 242 milioane de dolari pentru plățile compensatorii ale lucrătorilor.

În orice mediu de lucru, condițiile reale de muncă conduc la accidentare sau  îmbolnăvire a lucrătorilor, de acea prin SSM Sălaj putem diminua efectul.

Zgomotul este periculos în mediile de lucru  

Lucrătorii din anumite sectoare se confruntă cu un risc mai mare de afectare a auzului decât alții. S-a constatat că sectorul minier a avut cea mai mare frecvență pentru expunerea la zgomot periculoasă a oricărei industrii.

Administrația pentru Securitate și Sănătate Ocupațională stabilește limite privind numărul de decibeli ai lucrătorilor cu zgomot care pot fi expuși, pe baza unei medii ponderate într-o zi de 8 ore.

Limita de expunere permisă de OSHAS este decibels 90 A-ponderat (dBA) timp de 8 ore. Cu toate acestea, dacă nivelul zgomotului crește cu 5 dBA, timpul de expunere a lucrătorului la nivelul zgomotului este redus cu 50%.

Instruirea lucrătorilor în domeniul Securității și Sănătății în Muncă  (SSM Sibiu), se efectuează la cerere la punctul de lucru al angajatorului, în timpul programului de lucru, cu sau fara aplicatii practice.

Protecția împotriva zgomotului

Dacă lucrătorii trebuie să fie expuși la volum ridicat de zgomot pentru a-și îndeplini sarcinile, OSHA recomandă mai multe metode diferite de prevenire a afectării auzului.

O metodă este de a utiliza controale inginerie pentru a reduce nivelurile de zgomot fie la sursă, fie în calea transmiterii către urechea lucrătorului.

Aceasta poate implica utilizarea de instrumente și mașini de zgomot redus. Menținerea sau lubrifierea corespunzătoare a echipamentului, închiderea sursei de zgomot sau instalarea de pereți sau perdele de sunet.

Angajatorii pot utiliza, de asemenea, controale administrative pentru a diminua impactul zgomotului în mediul de lucru.

Exemplele includ limitarea timpului pe care un lucrător individual îl petrece în apropierea sursei de zgomot. Păstrând lucrătorii cât mai departe de sursa de zgomot și oferind medii de liniște, cum ar fi camere izolate fonic.

Angajatorii pot oferi lucrătorilor dispozitive de protecție a auzului, cum ar fi ochelarii și prizele care ofera protectie.

OSHAS cere de asemenea angajatorilor să implementeze un program eficient de conservare a auzului în orice industrie. Expunerea la zgomot este egală cu sau mai mare de 85 dBA pentru o perioadă de 8 ore. Cu excepția industriei construcțiilor unde limita de expunere este stabilită la 90 dBA pentru o perioadă de 8 oră.

Acest program include formarea lucrătorilor pentru a recunoaște expunerea periculoasă la zgomot.