Utilizarea azbestului
Utilizarea azbestului

Utilizarea azbestului a expus lucrătorii timp de decenii, ceea ce a dus la cazuri de mezoteliom, cancer pulmonar și alte boli respiratorii. Mineralul periculos cunoscut sub numele de azbest a fost odată folosit pe scară largă într-o serie de industrii.

Este prezent în toate structurile construite înainte de anul 2000, inclusiv în case, locuri de muncă, întreprinderi, școli și spitale. Deși utilizarea azbestului este acum controlată, este posibil ca lucrătorii să intre în contact cu acesta la locul de muncă.

Utilizarea azbestului presupune măsuri suplimentare de siguranță

O colecție de materiale fibroase cunoscută sub numele de azbest este un cancerigen uman dovedit. Căldura, rugina, focul și electricitatea nu îl pot deteriora. Este robust, ușor și flexibil.

Aceste calități au făcut ca utilizarea azbestului să fie valoroasă într-o serie de aplicații la locul de muncă. A fost utilizat în numeroase articole de la bordul navelor, precum și în materiale de construcție, în special în izolație, frâne auto și ambreiaje.

Este cel mai probabil să intrați în contact cu azbest și să aveți cel mai mare risc de expunere puternică în câteva profesii și medii de lucru selectate. Acestea includ șantiere, construcții și reparații navale și reparații auto.

Este esențial ca muncitorii să fie conștienți de măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia atunci când intră în contact cu azbestul, iar angajatorii să știe cum să instruiască angajații pentru a știi ce trebuie să facă la utilizarea azbestului într-o astfel de situație.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Ce pericole vin odată cu expunerea la azbest?

Lucrătorii care îndepărtează azbestul sau efectuează lucrări de întreținere, remodelare sau demolare sunt cel mai probabil să fie expuși.

Deoarece fibrele minuscule care pot fi perturbate de procedurile de lucru pot fi respirate sau consumate de lucrători și în cele din urmă pot provoca boli semnificative, expunerea la utilizarea azbestului este riscantă.

În timp ce azbestul care nu a fost deranjat nu prezintă un risc semnificativ, atunci când fibrele se desprind din materiale, acestea pot fi periculoase.

Fibrele pot dăuna țesuturilor dacă sunt consumate sau inhalate. Șansa de a dezvolta o boală ulterioară crește odată cu cantitatea ingerată și durata expunerii.

Următoarele boli mortale și grave pot fi provocate de utilizarea azbestului:

  • Mezoteliom

Pleura (căptușeala plămânilor) și căptușeala din jurul tractului digestiv inferior sunt ambele afectate de mezoteliomul canceros (peritoneul).

Este practic întotdeauna letal când este identificat și este aproape întotdeauna cauzat de expunerea la azbest.

  • Îngroșarea pleurală

Îngroșarea pleurală este o problemă care urmează expunerii prelungite la azbest. Pleura se îngroașă și se mărește.

Pot apărea dificultăți de respirație și dureri în piept dacă această afecțiune se agravează și plămânul este efectiv zdrobit.

Amintiți-vă că cei care fumează și sunt expuși la fibre de azbest au o șansă semnificativ crescută de a dezvolta cancer pulmonar.

  • Cancer pulmonar cauzat de azbest

Cancerul pulmonar provocat de utilizarea azbestului are același aspect ca și cancerul pulmonar cauzat de fumat și de alți factori. Pentru fiecare deces de mezoteliom, se crede că există un pacient cu cancer pulmonar.

  • Azbestoza

Azbestoza este o afecțiune pulmonară periculoasă marcată de cicatrici care se dezvoltă de obicei după ani de expunere prelungită, la nivel înalt, la azbest.

Greutatea progresivă a respirației poate fi un simptom al acestei boli, care în situații extreme poate fi fatală.

Învață unde să cauți azbest

Lucrătorii din domeniile în care este prezent azbest ar trebui să cunoască posibilele locații ale acestuia și cum să-l detecteze. Locuri de muncă cărora lucrătorii ar trebui să acorde o atenție deosebită includ:

-lucrătorii care fac curățenie în oricare dintre zonele sau locurile de lucru unde utilizarea azbestului este frecventă;

-personalul de salvare și echipele de curățare din jurul clădirilor avariate de dezastre naturale;

-lucrători din domeniul auto care repară sau înlocuiesc ambreiajele și frânele vehiculelor;

-orice renovare, reparare sau demolare a navelor construite înainte de anul 2000.

Ce trebuie să faceți dacă găsiți azbest pe un șantier?

Ar trebui să avertizați conducerea firmei sau managerul programului de azbest dacă credeți că ar putea exista azbest la locul de muncă. Ar trebui să existe o strategie de utilizarea azbestului pentru orice loc de muncă în care este posibil să apară.

Lucrătorii au dreptul de a înceta munca până când li se furnizează echipamentul de siguranță necesar și instrucțiunile privind modul de utilizarea azbestului, dacă sunt îngrijorați că azbestul cu care lucrează prezintă un risc.

Oamenii trebuie să primească îmbrăcăminte de protecție pentru a lucra în siguranță în jurul azbestului și trebuie să fie scoase înainte de a părăsi locul de muncă pentru a preveni transportul fibrelor în afara șantierului.

Managerii de securitate și supraveghetorii trebuie să reducă riscul expunerii la azbest și să respecte drepturile angajaților la un loc de muncă sigur, deoarece expunerea la utilizarea azbestului poate avea efecte negative grave.

Fiți conștienți de propriile drepturi, precum și de cele ale altora și asigurați-vă că toată lumea are acces la formarea și echipamentul de protecție necesar!

Contactați echipa RSGE pentru a înțelege politicile angajatorului și planurile de siguranță pentru azbest!