Scule și echipamente de lucru sunt utilizate în toate domeniile de activitate. Manipularea lor necorespunzătoare poate duce la riscuri pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor.
Operatorii sunt mai predispuși să facă greșeli și să se pună în pericol pe ei înșiși și pe alții dacă nu au primit instruirea necesară cu privire la modul de operare și întreținere al echipamentului.
Scule și echipamente de lucru folosite în gospodării sau la locul de muncă
În cazul utilizării sculelor electrice portabile și al mașinilor staționare există aceleași riscuri ca la toate echipamentele de lucru indiferent de modul de alimentare.
De la specialiștii în securitate și sănătate în muncă, excluzând echipamentele electrice, aflăm cum se împart celelalte scule și echipamente de lucru:
- Scule și echipamente de lucru pneumatice. Utilizate în mod obișnuit în sectoarele industriale și construcții, uneltele pneumatice sunt alimentate cu aer comprimat.
Ele pot gestiona sarcini de lucru mai grele și sunt mai puternice decât echipamentele electrice.
- Scule și echipamente alimentate cu benzină. Sunt adesea folosite pentru sarcini exterioare, inclusiv pentru construcții, grădinărit și întreținerea gazonului.
Deși pot gestiona sarcini grele, aceste instrumente sunt adesea grele, ceea ce le face dificil de manevrat.
- Scule și echipamente de lucru hidraulice. Uneltele hidraulice sunt utilizate în principal în mediile de producție și industriale și sunt antrenate de presiunea hidraulică.
Sunt perfecte pentru minerit, excavare și construcții datorită rezistenței și capacității lor pentru sarcini grele.
Riscuri tipice legate de utilizarea uneltelor electrice portabile
De obicei, utilizăm scule și echipamente de lucru portabile alimentate cu benzină sau electricitate, ambele incluzând riscul de șoc electric, incendiu și explozie.
Următoarele sunt unele dintre cele mai tipice riscuri legate de uneltele electrice portabile pe care inspectorii SSM le scot în evidență:
- Există șansa ca acestea să provoace șocuri electrice dacă nu au împământare corectă sau intră în contact cu o linie electrică sub tensiune.
- Inspectorii în securitate și sănătate avertizează că zgomotul poate prezenta riscuri pentru siguranță cum ar fi distragerea atenției și pierderea temporară a auzului.
- Utilizarea sculelor electrice portabile în spații slab iluminate crește riscul de deteriorare din cauza vederii slabe sau a aproximării inexacte a distanței.
- Atunci când sunt utilizate pe o suprafață de lucru instabilă, cum ar fi una care nu este plană sau sigură, uneltele electrice portabile riscă să se răstoarne sau să cadă și să rănească pe cineva.
Situații care implică apariția de riscuri la utilizarea de scule și echipamente de lucru
Uneltele electrice portabile pot fi extrem de periculoase de folosit fără pregătirea corectă.
Sufocarea, incendiul și exploziile sunt doar câteva dintre riscurile de siguranță care pot apărea din cauza ventilației și a vizibilității inadecvate.
- Utilizarea incorectă a sculelor electrice portabile sau pentru o activitate pentru care nu au fost destinate poate duce la un apariția riscului.
- Poate fi extrem de riscant să folosiți unelte electrice portabile în spații închise, cum ar fi spații de acces, poduri sau subsoluri.
- Utilizarea sculelor și echipamentelor de lucru poate implica și riscul de incendiu sau explozie, în special atunci când se manipulează substanțe inflamabile sau explozive.
Măsuri de protecție recomandate pentru scule electrice portabile
Toate sculele portabile, electrice, pneumatice sau hidraulice, sunt supuse următoarelor măsuri de siguranță:
- Înainte de a efectua întreținerea sau conectarea accesoriilor, deconectați unealta de la sursa de alimentare. Înainte de reutilizare, înlocuiți protecția.
- Pentru a preveni pornirea neintenționată, asigurați-vă că unealta este oprită înainte de a o conecta la priză.
- Sursa de alimentare a oricărui instrument de alimentare care va fi lăsat nesupravegheat, chiar și pentru puțin timp, trebuie întreruptă.
- Mențineți spațiul de lucru curat, fără dezordine și alte obiecte care ar putea provoca riscuri de împiedicare sau alunecare.
- Folosiți echipament de protecție personală (EIP) pentru a vă proteja de potențiale riscuri legate de instrumentul pe care îl utilizați, cum ar fi:
-dopuri pentru urechi;
-căști pentru urechi;
-mănuși și pantofi de siguranță.
- Când utilizați scule și echipamente de lucru electrice, respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului și nu modificați o unealtă fără autorizația corespunzătoare.
Intrați cât mai curând în legătură cu unul dintre consilierii noștri pe probleme de securitate și sănătate în muncă completând formularul de contact!