Deșeurile medicale este esențial să fie colectate, transportate și gestionate în siguranță din mai multe motive. Atunci când sunt sortate incorect, pot contamina mediul și alimentarea cu apă.
În plus, gropile de gunoi ușor accesibile în țările cu venituri mici, pun în pericol locuitorii din vecinătatea lor. Deci, este clar că tratarea adecvată pentru deșeurile medicale cu risc biologic este o necesitate.
Deșeurile medicale trebuie eliminate
O practică durabilă bine-cunoscută este reciclarea gunoiului. Sisteme de gestionare a gunoiului au fost deja implementate în multe țări într-o varietate de situații, de la case individuale la deșeuri industriale.
Mulți oameni sunt familiarizați cu ideea sortării deșeurilor, dar se știe puțin despre cum să scăpați de deșeurile medicale.
Dacă deșeurile periculoase biologice nu sunt gestionate corespunzător, se pot adăuga la emisiile de gaze cu efect de seră.
Deoarece există o lipsă de cunoștințe cu privire la metodele de eliminare și reciclare pentru deșeurile medicale, vom defini deșeurile cu risc biologic, pe lângă opțiunile de eliminare în siguranță.
Ce sunt deșeurile cu risc biologic?
Faptul că deșeurile medicale periculoase sunt contaminante este cel mai important lucru de înțeles. Deșeurile care conțin pericole biologice pot fi clasificate în patru grupe.
- Deșeuri infecțioase
Acest tip de gunoi este plin de paraziți, bacterii, ciuperci și viruși. Este periculos, deoarece face ca infecțiile să se răspândească rapid.
- Deșeuri patologice
Această grupă cuprinde organe, țesuturi umane, părți ale corpului sau sânge, toate existente în gunoiul patologic.
- Deșeuri ascuțite
Deșeurile ascuțite sunt obiecte care pot perfora pielea. Propagarea bolilor este facilitată de contaminarea acestui tip de gunoaie. Seringile, acele și tuburile sparte sunt câteva exemple de deșeuri periculoase ascuțite.
- Deșeuri citotoxice
Celulele din aceste deșeuri sunt otrăvitoare sau letale. De exemplu, medicamentele citotoxice sunt folosite în terapiile pentru cancer pentru a opri răspândirea celulelor maligne.
Tratarea deșeurilor cu risc biologic
Tratarea în siguranță a deșeurilor medicale poate contribui la următoarele obiective:
Procese pe bază de căldură scăzută
Acestea sunt tehnologii de tratare în care aburul este folosit pentru a distruge agenții patogeni prezenți în deșeurile medicale.
1.Autoclavele
Autoclavele tratează deșeurile medicale cu abur introdus și îndepărtat dintr-un vas. Aburul care este introdus și extras dintr-un vas este utilizat în autoclave pentru tratarea deșeurilor medicale.
Deoarece nu emite gaze cu efect de seră, această metodă de tratare a deșeurilor este benefică pentru mediu. Aerul care este expulzat din autoclave trebuie decontaminat pentru a preveni riscurile pentru sănătate.
2.Tehnologie bazată pe microunde
Aburul joacă un rol și în tehnologia cuptorului cu microunde. Gunoiul este tratat prin căldură umedă și abur produs de energia microundelor.
Una dintre cele mai ecologice metode de tratare a deșeurilor medicale este tehnologia cu microunde. Cu această tehnologie, nu se eliberează gaze cu efect de seră, iar apele uzate sunt, de asemenea, curățate.
3.Tratament termic prin frecare
Deșeurile care conțin pericole biologice sunt distruse prin tratament termic prin frecare. Frecarea încălzește deșeurile la 150°C în timp ce sunt mărunțite în bucăți minuscule, producând căldură.
Proces pe bază de substanțe chimice
Substanțele chimice sunt utilizate în acest proces de tratament pentru a trata gunoiul infecțios. Deoarece această procedură este automatizată, trebuie să fie constant sub control.
Proprietățile deșeurilor și producția de deșeuri lichide toxice determină cât de eficient sunt utilizate substanțele chimice.
În plus, viteza și eficacitatea decontaminării sunt influențate de mediu, de tipul de substanțe chimice utilizate, de concentrația acestora, de timpul în care sunt utilizate, de temperatură și de alte variabile.
Soluțiile folosite pot arde pielea și pot dăuna ochilor, iar reacțiile sunt corozive. Prin urmare, pentru a proteja atât mediul, cât și lucrătorii, sunt necesare măsuri de precauție de securitate și sănătate în muncă.
Incinerare
Arderea deșeurilor cu pericol biologic este denumită incinerare. După cum v-ați putea aștepta, acest proces are ca rezultat emisia de multe toxine în mediu atunci când deșeurile medicale sunt arse.
Acești contaminanți includ metale grele, cenușă zburătoare, gaze acide, CO2, dioxine și furani, particule otrăvitoare și bioacumulative. În plus, agenții patogeni pot fi încă găsiți în reziduuri și gaze de eșapament.
Ierarhia recomandată de OMS pentru gestionarea deșeurilor
Cea mai bună strategie pentru prevenirea producerii de gunoi și reducerea cantității care intră în fluxul de deșeuri este recomandată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Recuperarea materialelor reziduale care pot fi folosite din nou atunci când este practic și sigur să faceți acest lucru este o tehnică recomandată. Gunoiul trebuie tratat acolo unde a fost produs.
Materialul poate fi recuperat pentru utilizare secundară, existând și opțiunea de container dacă nu este suficient spațiu. Containerul este complet echipat și este portabil în diferite locații.
Aflați mai multe informații despre achiziția de recipiente pentru deșeurile medicale, dar și informații suplimentare despre gestionarea acestor deșeuri accesând site-ul RSGE!