Evaluarea riscurilor, riscuri biologice. Agenții biologici includ bacterii, viruși, ciuperci, alte microorganisme și toxinele asociate acestora. Ei au capacitatea de a afecta negativ sănătatea umană într-o varietate de moduri, de la reacții relativ ușoare, alergice la afecțiuni medicale grave, chiar și la moarte.

Aceste organisme sunt larg răspândite în mediul natural; ele se găsesc în apă, sol, plante și animale. Deoarece mulți microbi se reproduc rapid și necesită resurse minime pentru supraviețuire, acestea reprezintă un pericol potențial într-o gamă largă de setări ocupaționale. SSM ajută la protecția sănătății și a securității în muncă.

Antraxul

Este o boală infecțioasă acută cauzată de o bacterie care formează spori numită Bacillus anthracis . În general, acesta este obținuta în urma contactului cu animalele infectate cu antrax sau cu produse animale contaminate cu antrax.

Ebola

Ebola febra hemoragică este boala cauzată de infecția cu un virus Ebola. Este un tip de febră hemoragică virală provocată de oricare dintre diferitele tulpini de virusuri din genul Ebolavirus. Ebola virusurile sunt capabile de a provoca o boală severă, care pune viața în pericol.

Hantavirus

Hantavirusurile sunt transmise oamenilor din excrementele uscate, urină sau saliva de șoareci și șobolani. Lucrătorii din laboratoare și persoanele care lucrează în clădirile infestate prezintă un risc crescut pentru această boală.

Ricin

Ricinul este una dintre cele mai toxice și mai ușor produse toxine din plante. Acesta a fost folosit în trecut ca o armă bioteroristă și rămâne o amenințare serioasă.

Drepturile lucrătorilor

Lucrătorii au dreptul:

  • Condiții de lucru care nu prezintă risc de vătămare gravă.
  • Primiți informații și instruiți despre pericolele la locul de muncă, metodele de prevenire a acestora și standardele care se aplică la locul lor de muncă.
  • Solicitati o examinare catre OHSAS Experts pentru auditul la locul de muncă dacă consideră că există un pericol grav sau că angajatorul nu respectă riscurile biologice. OHSAS Experts va păstra confidențialitatea tuturor identităților.
  • Exercitarea în conformitate cu legea fără represalii, inclusiv raportarea unei vătămări sau creșterea preocupărilor legate de sănătate și siguranță cu angajatorul.

Securitatea și Sănătatea în Muncă din Jutețul Argeș ( SSM Argeș), în sensul larg al cuvântului, obiectele de studiu ale SSM sunt omul în procesul de muncă. Interconexiunea omului cu utilajul de producție , situația și mediul de producție.