Sănătatea muncii este o prioritate
Sănătatea muncii este o prioritate

Sănătatea muncii este o prioritate în afacerile cu petrol și gaze. Chiar și așa, expunerile la igiena muncii nu sunt întotdeauna tratate suficient de bine pentru a evalua adevăratul pericol pentru lucrători.

Angajații din petrol și gaze pot dezvolta boli profesionale ale plămânilor, pielii și altor organe, în funcție de cantitatea și durata expunerii la substanțele chimice generate și utilizate în afacerea cu petrol și gaze.

Sănătatea muncii, o prioritate ridicată

Afacerile cu petrol și gaze au acordat de multă vreme o prioritate ridicată securității și sănătății. Cu toate acestea, expunerile la igiena ocupațională sunt adesea tratate cu atenție pentru a stabili riscul real pentru lucrători.

Această industrie produce și utilizează o varietate de produse chimice. Cele mai mari riscuri pentru sănătatea muncii pe care angajații ar trebui să le cunoască sunt prezentate de specialiștii RSGE în acest articol.

  • Persoanele care sunt expuse la niveluri puternice periculoase își pot pierde auzul din cauza zgomotului.
  • Spațiile închise care ar putea dăuna sau pune în pericol viața personalului fără experiență reprezintă un alt risc.

Manusi Spuma Nitril CT HR

Implementarea planului de control al expunerii la pericole chimice

Atunci când lucrătorii pot fi expuși la pericole chimice, angajatorii din industria petrolului și gazelor trebuie să creeze și să implementeze un plan de control al expunerii pentru sănătatea muncii.

Dintre pericolele chimice amintim: fluide de foraj, hidrogen sulfurat, silice, gaze de eșapament diesel și mercur.

Un plan eficient conturează o strategie amănunțită pentru a proteja angajații de expunerile la substanțe chimice, inclusiv:

-colectarea datelor privind pericolele pentru sănătate;

-efectuarea de controale inginerești;

-utilizarea practicilor de lucru sigure;

-programe pentru formarea angajaților;

-păstrarea înregistrărilor.

Hidrogenul sulfurat, un gaz extrem de periculos

Hidrogenul sulfurat (H2S) este descoperit frecvent în roci minerale, gaze naturale și zăcăminte de petrol și poate fi găsit de lucrători în puțuri de petrol, rafinării și conducte care transportă țiței.

H2S este un gaz extrem de periculos, fără culoare și cu miros de ou putrezit. Acest gaz vă poate irita ochii, nasul, gâtul și plămânii. Când nivelurile de H2S sunt ridicate, otrăvirea se poate produce rapid și fatal.

Angajatorii sunt obligați să creeze și să implementeze strategii eficiente de evacuare, salvare și control al expunerii, care includ procese de instruire atât pentru angajați, cât și pentru supraveghetori.

Fluidele de foraj au un impact potențial asupra sănătății

O cantitate mare de fluid de foraj este pompată prin puț și în sisteme care sunt deschise, parțial închise sau complet închise în timpul forării, toate în timp ce sunt încălzite la o temperatură ridicată.

Amețelile, somnolența, durerile de cap și greața se numără printre simptomele acestor riscuri pentru sănătatea muncii.

Contactul frecvent al pielii cu fluidele de foraj poate provoca, de asemenea, dermatită și sensibilizare. În plus, respirația în ceață de ulei poate provoca inflamații și disconfort ale sistemului respirator.

Lucrătorii care își petrec o parte considerabilă a schimburilor în zonele de mai jos pot fi expuși cu adevărat semnificativ la hidrocarburi și la ceață de ulei:

  • Suprafețele de găurire
  • Rezervoarele și gropile de noroi
  • Agitatoarele pentru șisturi
  • Stațiile și camerele pentru amestecarea substanțelor chimice

Praful fin de silice cristalină va provoca boala de silicoză

Respirația prelungită a prafului fin de silice cristalină va provoca boala de silicoză. Particulele sunt depuse în plămâni, ducând la îngroșarea și cicatrizarea țesutului pulmonar.

Siliciul este o componentă fundamentală a nisipului și a rocii. Expunerea la silice cristalină a fost, de asemenea, asociată cu cancerul pulmonar. Unele materiale tipice care conțin siliciu și afectează sănătatea muncii includ:

  • Beton, mortar, ciment
  • Granit, nisip, pământ de vârf, murdărie de umplere
  • Asfalt (conținând piatră sau rocă)
  • Abraziv pentru sablare
  • Nisip de fracturare hidraulică (conține până la 99% silice)

Inițial, angajații cu silicoză pot să nu aibă simptome, totuși, atunci când boala progresează, pot suferi respirație scurtă, tuse severă și slăbiciune. Aceste simptome se pot agrava în timp și pot provoca moartea.

Vaporii de mercur, capcane în petrol și gaze

Componentele naturale ale petrolului și gazelor includ mercurul transformat în vapori de căldură și presiune, aceasta fiind una dintre capcanele din petrol și gaze.

Mercurul lichid se poate condensa în schimbătoare de căldură, separatoare, răcitoare, supape și conducte atunci când acele rezervoare de gaz sunt create și fluidele procesate sunt răcite.

Specialiștii RSGE în medicina muncii spun că angajații pot fi expuși la vaporii de mercur atunci când astfel de echipamente sunt dezasamblate pentru întreținere sau reparație.

Activitățile de lucru care pot expune lucrătorii la riscul expunerii la mercur în instalațiile de procesare a gazelor includ:

  • Sudarea, șlefuirea și lustruirea
  • Curățarea navelor
  • Hidro-excavarea
  • Prelucrarea
  • Montarea conductelor
  • Instalarea și îndepărtarea componentelor din echipamentele de lucru
  • Lucrările electrice

Lucrătorii pot avea o expunere severă și pot avea un impact potențial pentru sănătatea muncii atunci când sunt expuși la oricare dintre aceste potențiale pericole.

Contactați medicii din medicina muncii ai RSGE pentru a găsi soluții la multe dintre problemele care afectează sănătatea muncii pentru lucrătorii din petrol și gaze!