masuratori de zgomotMăsurători de zgomot sunt necesare deoarece expunerea la zgomot puternic poate dăuna auzului unei persoane și poate provoca pierderea ireversibilă a auzului.

Înțelegerea zgomotului și capacitatea de a măsura nivelurile de zgomot sunt abilități esențiale. OMS recunoaște că poluarea fonică devine o problemă tot mai mare.

Măsurători de zgomot, impuse de OMS

Zgomotul de mediu este definit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca zgomot din toate sursele, cu excepția zgomotului de la locul de muncă. Zgomotul este orice sunet enervant sau grup de zgomote care pot avea un efect negativ asupra sănătății.

Angajatorii trebuie să monitorizeze nivelurile de zgomot pentru a se asigura că respectă legile de securitate și sănătate, cum ar fi Hotarârea nr. 493/2006, care stabilește limitările cu privire la cât de mult zgomot este acceptabil.

Decibelii sunt utilizați pentru a măsura nivelurile de zgomot (dB). Nivelul de decibeli crește odată cu creșterea volumului. Auzul uman poate fi adaptat la nivelurile de decibeli.
Manusi Spuma Nitril CT HR

De ce este importantă urmărirea nivelului de zgomot la locul de muncă?

Cea mai importantă componentă a unui program de conservare a auzului și control al zgomotului la locul de muncă este folosirea de măsurători de zgomot pentru aflarea nivelului zgomotului și a expunerii lucrătorilor la zgomot.

Ajută la localizarea locurilor de muncă cu probleme de zgomot, a personalului care ar putea fi supus la niveluri de zgomot care pot duce la deteriorarea auzului și a locurilor unde trebuie efectuate măsurători de zgomot suplimentare.

Aceste informații ajută la identificarea măsurilor necesare de reducere a zgomotului care ar trebui implementate, precum folosirea de aparate pentru măsurători de zgomot.

Identificarea problemelor de zgomot la locurile de muncă

Identificarea situațiilor în care zgomotul este sau nu o problemă potențială la locul de muncă este primul pas. Se recomandă efectuarea unui sondaj direct. Următoarele sunt câteva semne ale unui nivel de zgomot posibil periculos:

  • Traficul zgomotos din oraș este mai silențios decât zgomotul de la locul de muncă.
  • Pentru a vorbi cu cineva care se află la un metru distanță, trebuie să ridici vocea.
  • Oamenii ridică volumul telefonului sau televizorului la un nivel insuportabil de puternic la sfârșitul turei.
  • Angajaților le este dificil să comunice într-o mulțime sau într-un cadru de petrecere în care există alte sunete sau numeroase voci după ce au lucrat acolo o perioadă.
  • Când părăsesc serviciul, oamenii aud în permanență un sunet sau un bâzâit.

Echipamente folosite pentru măsurarea zgomotului la locul de muncă

Pentru a evalua expunerile la zgomot în scopuri de igienă ocupațională, se evaluează nivelul de presiune acustică. Pot fi aplicate diferite instrumente și metode. Decizia se bazează pe nivelul de zgomot la locul de muncă și pe informațiile solicitate.

Sonometrul (SLM), sonometrul integrator (ISLM) și dozimetrul de zgomot sunt cele trei instrumente care sunt cel mai frecvent utilizate pentru măsurarea zgomotului.

Este esențial să înțelegeți cum să calibrați, să utilizați și să citiți instrumentul pe care îl utilizați. Majoritatea acestor informații pot fi găsite în manualul utilizatorului care a fost distribuit odată cu instrumentul.

Orientările și standardele în vigoare vor determina modul în care este măsurat zgomotul de impuls sau impact. Trebuie să confirmați că echipamentul utilizat poate măsura zgomotul de impact sau de impuls înainte de a începe să îl monitorizați.

De obicei, este necesar să se cuantifice nivelurile de zgomot echivalente, dozele procentuale, nivelurile de zgomot de vârf împreună cu numărul real de vârfuri sau nivelurile de zgomot de vârf.

Pe lângă zgomotul de impuls, locațiile industriale au de obicei mult zgomot de fundal. În aceste circumstanțe, dozimetrele sau ISLM-urile care sunt suficient de sensibile pentru a răspunde bine la vârfuri pot fi mai adecvate.

Limitele admise pentru nivelul de zgomot

Autorizația de mediu și Autorizația integrată de mediu stabilesc măsurători de zgomot prin autoritățile de reglementare.

Stabilirea limitelor admisibile pentru nivelul de zgomot se face conform standardelor în vigoare, cum ar fi STAS 10009:1988, pentru mediul urban și HG nr.493/2006 completată de HG nr.601/2007 din legislația SSM.

Aflarea nivelului de zgomot la care este expus personal fiecare angajat se face după utilizarea de măsurători de zgomot la locurile de muncă.

Cu toate acestea, dacă nivelurile de zgomot la locul de muncă se modifică pe parcursul zilei sau dacă angajații sunt destul de mobili, este necesară dozimetria de zgomot (cum ar fi măsurile personale de expunere la zgomot).

Pentru mai multe detalii privind aparatele folosite pentru măsurători de zgomot, contactați specialiștii RSGE!