Poluarea fonică apare atunci când sunetul devine zgomot, iar viața noastră de zi cu zi depinde de sunet. Acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre fizice și emoționale.
Problema este că oamenii nu sunt suficienți conștienți de modul în care poluarea fonică la locul de muncă afectează sănătatea muncitorilor.
Despre poluarea fonică industrială
Expunerea pe termen lung la zgomot excesiv duce la stres, scăderea productivității, epuizare, provocări de comunicare și tulburări mai grave, cum ar fi tinitus și afecțiuni cardiovasculare.
Poluarea fonică este caracterizată ca fiind orice sunet care pune în pericol viața oamenilor sau animalelor sau are potențialul de a face acest lucru, spun inspectorii RSGE în evaluarea riscurilor.
Problema este că zgomotul este peste tot în jurul nostru și, pentru că suntem obișnuiți cu el, nimeni nu îl consideră ca fiind poluare.
Nu acordăm atenție poluării fonice industriale deoarece nu poate fi gustată, văzută sau mirosită, asta până când începe să aibă un impact negativ asupra sănătății noastre.
Uzinele și fabricile sunt surse de poluare fonică industrială, care îi poate afecta atât pe cei care lucrează în aceste structuri industriale, cât și în apropierea acestora.
Zgomotul industrial poate doar irita persoanele din jur, în funcție de frecvența, amplitudinea și gama sa, cu toate acestea, poate interfera și cu vorbirea și auzul, ducând adesea la deficiențe de auz ireversibile.
Purtarea echipamentului de siguranță ajută la prevenirea poluării fonice
Datorită apropierii lor de suflantele industriale zgomotoase, care pot atinge niveluri de zgomot de 112 dBA sau mai mult, lucrătorii din sectoarele de transport maritim și oțelării sunt cei mai vulnerabili la poluarea fonică profesională.
Specialiștii RSGE au constatat că mașinile, utilajele și construcțiile sunt cele mai grave trei surse de poluare fonică într-un context industrial.
Purtarea echipamentului de siguranță este necesară atunci când se utilizează burghie, prese de poanson, ferăstraie, freze, strunguri și matrițe progresive pentru a preveni impactul negativ prin poluarea fonică.
În plus, uneltele mecanice pneumatice, cum ar fi burghiele, ferăstraiele și curelele rotative, printre altele, pot produce zgomote intolerabil de puternice care deranjează publicul larg și au un impact negativ asupra lucrătorilor.
Poluarea fonică creează probleme neurologice și boli nervoase
Poluarea fonică comparabilă poate fi produsă prin exploatare în cariere, buldozere, sablare, muncitori în construcții și alte operațiuni similare.
Pentru a se proteja de expunerea la diferite surse asurzitoare de poluare fonică, lucrătorii implicați în aceste activități ar trebui să poarte dopuri de urechi.
Trauma psihologică cauzată de zgomotul puternic și neplăcut poate duce la probleme neurologice și boli nervoase.
Sfaturi pentru reducerea poluării fonice la locul de muncă
- Construirea unei clădiri cu emisii de zgomot mai reduse poate dura ceva timp, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a rezolva problema.
Pentru a ține cât mai mulți angajați departe de echipamentele zgomotoase trebuie:
-să construiți pereții clădirilor din materiale care absorb zgomotul;
-să organizați eficient fluxul de lucru al fabricii.
- Investiția în echipamente silențioase este o altă metodă de a crea un mediu de lucru mai sănătos, care este și confortabil pentru urechi.
- Găsiți modalități inventive de a lucra mai liniștit, cum ar fi schimbarea echipamentelor învechite pentru alternative mai moderne și mai eficiente din punct de vedere al sunetului.
- Asigurați-vă că echipamentul de lucru este întreținut în mod regulat pentru a preveni deteriorarea care crește zgomotul și poluează locul de muncă industrial.
- Aflați de unde vine zgomotul, cum pătrunde în clădire și opriți-l afară construind incinte acustice care pot bloca instantaneu trecerea zgomotelor industriale.
Instalați dispozitive de reducere a zgomotului
Instalarea dispozitivelor de reducere a zgomotului poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului al zgomotului produs de activitățile industriale, cum ar fi echipamente HVAC, turnuri de răcire, sisteme de ventilație, generatoare de energie, etc.
Sistemele cu jaluzele acustice sunt eficiente, accesibile și frumoase din punct de vedere estetic. Experții RSGE menționează că pot fi folosite pentru a înăbuși sunetul chiar și în spații mici.
Sistemul de flux de aer al clădirilor industriale și al clădirilor de toate dimensiunile include frecvent această tehnologie.
Jaluzele acustice vin într-o varietate de modele, dimensiuni, adâncimi și configurații ale lamei, toate având un impact asupra reducerii zgomotului și a pierderilor de presiune.
Acestea sunt alese de constructori, arhitecți și designeri deopotrivă, deoarece garantează o clădire liniștită fără a sacrifica atracția vizuală a fațadei exterioare.
Solicitați mai multe informații despre poluarea fonică accesând site-ul RSGE!