Echipamentele de protecție
Echipamentele de protecție

Echipamentele de protecție, cum ar fi căști de protecție, mănuși, protecție pentru ochi și auz, îmbrăcăminte de înaltă vizibilitate, încălțăminte de siguranță și hamuri, pot fi necesare lucrătorilor pentru a-i menține în siguranță.

EIP constă, de asemenea, în echipamente de protecție respiratorie (RPE) care protejează lucrătorii împotriva inhalării de fum, gaz, ceață sau praf.

Echipamentele de protecție sunt oferite gratuit de angajatori după evaluarea riscurilor

Angajatorii sunt responsabili pentru protejarea securității și sănătății angajaților. Asta înseamnă că, dacă o evaluare a riscului efectuată de experții RSGE dezvăluie că echipamentele de protecție sunt necesare, angajatorii trebuie să le ofere gratuit.

Angajatorii sunt obligați să facă o evaluare a riscurilor. Chiar și după ce controalele tehnice și practicile de lucru sigure au fost implementate, unele riscuri pot exista în continuare. Atunci ar putea fi necesar EIP pentru a reduce riscurile din:

-inhalarea de fum, gaz, ceață sau praf;

-obiecte care cad, lovind pe altele;

-resturi zburătoare sau stropi de lichide care intră în ochii oamenilor sau contactul pielii cu substanțe caustice;

-zgomot excesiv;

-frig sau căldură extremă.

Echipamentele de protecție trebuie alese cu grijă. Asigurați-vă că toți angajații au primit suficientă instruire despre cum să le opereze și cum să detecteze și să raporteze orice problemă.

Probabilitatea ca angajații să înțeleagă valoarea echipamentului de protecție și să-l folosească crește dacă sunt implicați în procesul de selecție.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Acces la instruire, educație și informații adecvate privind EIP

Angajatorii sunt obligați prin Regulamentul UE nr.425/2016/425 privind echipamentele individuale de protecție să se asigure că EIP este:

  • Furnizat cu instrucțiuni despre cum să fie folosit în siguranță și utilizat corect de către lucrători.
  • Evaluat corect înainte de utilizare pentru a se asigura că este adecvat scopului.
  • Întreținut și păstrat corespunzător.

Angajatorii sunt obligați să se asigure că angajații au acces la instruire, educație și informații adecvate privind echipamentele de protecție. Trebuie să vă asigurați că acestea sunt în conformitate cu legile privind furnizarea de produse.

Dacă EIP este necesar, ar trebui să faceți această alegere ca parte a evaluării riscurilor. Pentru a face această selecție, luați în considerare ierarhia controalelor.

Specialiștii RSGE recomandă consultarea cu furnizorul pentru a determina EIP adecvat și pentru a le descrie locul de muncă. Dacă nu sunteți sigur, obțineți mai multe informații de la un consilier calificat din cadrul firmei noastre.

EIP, ultima linie de apărare împotriva pericolelor

Eliminarea pericolelor este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control, iar echipamentele de protecție, cel mai puțin eficiente. Specialiștii RSGE recomandă să luați următoarele măsuri înainte de dotarea angajaților cu EIP:

  • Eliminarea pericolelor: scoaterea amenințării în afara locului de muncă.
  • Înlocuirea pericolului: schimbarea sursei de pericol cu una mai puțin periculoasă.
  • Controale tehnice: mențineți oamenii departe de pericol.
  • Controale administrative: modificarea modului în care oamenii se comportă cu EIP; furnizarea de instrumente pentru a proteja lucrătorii.

Se iau în considerare dimensiunea, potrivirea, compatibilitatea, greutatea și alți factori ai EIP, precum și caracteristicile fizice ale utilizatorului atunci când alegeți echipamentul potrivit pentru lucrători.

Alegerea mărimii corecte este deosebit de importantă pentru unele EIP, cum ar fi hamurile sau vestele de salvare, pentru a se asigura că se potrivesc bine pentru a se proteja împotriva pericolelor catastrofale.

Instruirea angajaților despre utilizarea mai multor EIP în același timp

Asigurați-vă că echipamentele de protecție pot fi utilizate împreună dacă sunt purtate mai multe piese simultan. De exemplu, purtarea ochelarilor de protecție poate interfera cu etanșarea unui aparat respirator, ducând la scurgeri de aer.

Pălăriile și protecția pentru urechi pe care le alegeți pot fi purtate împreună dacă sunt ambele funcționale. Oamenii ar trebui să fie învățați și instruiți cu privire la modul de utilizare a EIP. De exemplu:

-cum să-și scoată mănușile fără a-și polua pielea;

-informați-i despre necesitatea EIP, când să-l folosească și orice restricții asupra acestuia.

Chiar și pentru sarcini care durează puțin timp, echipamentele de protecție ar trebui să fie întotdeauna utilizate dacă evaluarea de risc efectuată de inspectorii RSGE indică faptul că este necesar.

Verificarea regulată a EIP pentru a constata modul de utilizare

În cazul în care este necesară reparația, este posibil ca echipamentele specializate să fie returnate producătorului, cum ar fi un ham pentru operarea la înălțime.

Curățarea regulată a jachetelor, pantalonilor și salopetelor de mare vizibilitate este necesară pentru a menține vizibilitatea benzilor reflectorizante.

Menținerea unui stoc de costume adecvate de unică folosință sunt utile pentru profesiile în care vizitatorii trebuie să poarte echipament de protecție.

Angajații sunt obligați să poarte echipamentele de protecție în mod corespunzător și să raporteze orice pierdere, distrugere sau defecțiune vizibilă a EIP care le sunt furnizate.

Pentru colaborarea cu RSGE despre alegerea de echipamente de protecție, oferte personalizate, accesați pagina de contact!