Stresul la locul de muncă este definit de legislația privind securitatea și sănătatea muncitorilor ca fiind răspunsul nefavorabil pe care oamenii îl au la solicitări sau presiuni excesive.
Angajatorii sunt obligați prin lege să efectueze o evaluare a riscurilor și să ia măsurile adecvate pentru a proteja angajații de stresul la locul de muncă.
Stresul la locul de muncă poate fi redus prin planificare, instruire și sprijin
Când angajații se luptă să facă față presiunilor și altor probleme, aceștia se confruntă cu stresul la locul de muncă. Angajatorii ar trebui să verifice dacă cerințele postului corespund cu nivelurile de calificare și cunoștințele angajaților.
Lucrătorii pot deveni anxioși dacă le lipsește timpul sau abilitățile necesare pentru a îndeplini termenele limită solicitante. Presiunea poate fi redusă și nivelurile de stres pot fi scăzute prin oferirea de planificare, instruire și sprijin.
Diferiți oameni reacționează diferit la stresul la locul de muncă; ceea ce stresează o persoană poate să nu o streseze pe alta. Abilitățile, experiența, vârsta și dizabilitățile pot avea toate un impact asupra capacității de funcționare a unui lucrător.
Pentru a controla stresul la locul de muncă, angajatorii ar trebui să evalueze riscurile din domeniile lor de activitate.
Discuțiile simple și utile între angajatori și angajați reduc stresul la locul de muncă
Deși stresul nu este o boală, totuși vă poate îmbolnăvi. Angajatorii pot lua măsuri pentru a preveni, reduce și gestiona stresul la locul de muncă, fiind conștienți de simptome.
Impactul unei probleme scade cu cât este abordată mai devreme. Angajații trebuie încurajați să vorbească cu cineva, fie că este managerul lor, un reprezentant al sindicatului, un medic sau un membru al echipei de securitate și sănătate a muncii.
Specialiștii RSGE îndeamnă managerii companiilor să aibă discuții simple și utile cu membrii personalului. Angajatorii ar trebui să evalueze pericolele pentru securitatea și sănătatea angajaților pentru a-i proteja de stresul la locul de muncă.
Pentru membrii personalului care se confruntă cu stresul la locul de muncă, poate fi necesar să creați planuri de acțiune specifice. De asemenea, puteți identifica și aborda sursele de stres cu ajutorul standardelor de management SSM.
Domenii cheie care pot provoca stresul legat de muncă
Dacă nu sunt tratate în mod adecvat, există șase domenii cheie care ar putea provoca stresul la locul de muncă. Cereri, control, sprijin, conexiuni, roluri și schimbare sunt câteva dintre ele.
Lucrătorii ar putea menționa, de exemplu, că:
-sunt incapabili să gestioneze cerințele profesiilor lor;
-nu pot exercita controlul asupra modului în care își încheie munca;
-nu au suficiente cunoștințe și sprijin;
-nu sunt implicați atunci când o afacere se confruntă cu tranziție;
-nu sunt complet conștienți de jobul și responsabilitățile lor;
-au probleme interpersonale la locul de muncă sau sunt agresați.
Conform inspectorilor RSGE, puteți preveni și reduce stresul la locul de muncă vorbind cu angajații și învățând să recunoașteți simptomele. Luați în considerare dacă stresul poate fi legat de cerințele jobului oferit lucrătorilor.
Medicul de familie poate identifica simptomele stresului
Acțiunea timpurie poate diminua efectele presiunii și face mai simplă reducerea sau eliminarea cauzelor. Managerii ar trebui să încurajeze angajații să-și viziteze medicul de familie dacă prezintă oricare dintre simptomele stresului și sunt îngrijorați.
Aceste indicații pot fi simptome ale altor afecțiuni. Managerii ar trebui să acționeze dacă ceva este în neregulă la locul de muncă și aceasta este rădăcina problemei.
Angajatorii sunt obligați prin lege să efectueze o evaluare a riscurilor și să ia măsurile adecvate pentru protejarea lucrătorilor de stresul la locul de muncă.
Orice documentație întocmită de inspectorii RSGE sprijină comunicarea și gestionarea riscurilor în compania dumneavoastră. Sunt notate elementele cheie privind pericolele importante de la locurile de muncă.
Deoarece stresul poartă un stigmat, mulți angajați sunt reticenți în a discuta despre asta. Cu toate acestea, stresul poate afecta pe oricine și nu este un semn de slăbiciune.
Evaluarea riscurilor este obligația angajatorilor
Angajatorii sunt obligați prin lege să evalueze pericolele pe care stresul la locul de muncă le prezintă pentru sănătatea angajaților și să vă dezvăluie rezultatele oricărei evaluări a riscurilor.
Abordarea standardelor de management SSM, care ajută la identificarea și gestionarea surselor primare de stres la locul de muncă, este recomandată de experții RSGE, care vă pot sprijini și pentru stresul cauzat de alte lucruri decât munca.
Puteți apela cu încredere la consilierii noștri în domeniul SSM pentru sfaturi confidențiale, dacă aveți nevoie de asistență la locul de muncă sau în afara serviciului!