Plan HACCPUn plan HACCP este un sistem de monitorizare a siguranței alimentelor care este utilizat pentru a identifica și controla pericolele biologice, chimice și fizice în cadrul depozitării, transportului, utilizării, pregătirii și vânzării mărfurilor perisabile.

Plan HACCP sau plan de analiză a pericolelor și puncte critice de control

Reglementările HACCP sunt menite să identifice orice risc potențial pentru sănătatea consumatorului, fie că sunt mesenii la restaurante, destinatarii produselor direct la un magazin sau igiena echipamentului de lucru.

Aceste amenințări și riscuri potențiale se aplică unei varietăți de scenarii din lumea reală, cum ar fi manipularea materiilor prime sau a produselor finite, depozitarea și transportul alimentelor și potențialul de contaminare cu microorganisme patogene în timpul proceselor tehnologice, fie accidental, fie din cauza lipsei de igienă.

Prin urmare, operatorii din industria alimentară sunt obligați prin legislația europeană și națională să elaboreze și să implementeze un plan HACCP de implementare a regulilor HACCP.

Acest plan ar trebui să aibă ca obiective principale analiza riscurilor potențiale și identificarea punctelor critice, precum și stabilirea documentației pentru fiecare procedură și înregistrări ale modului în care sunt implementate procedurile.

Un plan HACCP înseamnă beneficii ale afacerii

Un plan HACCP determină punctele critice de control în procesul de producție a alimentelor. Prin crearea unui plan HACCP sunt atenuate riscurile de contaminare a alimentelor și sunt evitate problemele legale cauzate de bolile de origine alimentară.

A avea un plan HACCP este o modalitate rentabilă de a gestiona siguranța alimentară și sistemele de salubritate, care sunt esențiale pentru succesul afacerilor din industria alimentară.

Conformitatea HACCP aduce beneficii afacerii dumneavoastră alimentare în multe feluri, dintre care unele sunt:

  • Evitați amenzile costisitoare cauzate de încălcările privind siguranța alimentară și igienă.
  • Vă construiți o reputație puternică care atrage mai mulți clienți.
  • Îmbunătățirea calității și siguranței produselor alimentare.
  • Crește productivitatea muncii prin creșterea timpului de funcționare.

Un plan HACCP bun, o echipă potrivită

Un plan HACCP bun se bazează pe echipa potrivită, viziunea corectă și promptitudinea colectivă de a efectua fiecare pas pentru a garanta siguranța alimentară. Pentru elaborarea unui plan HACCP este bine să urmați câteva sfaturi:

  • Calitatea echipei HACCP este fundamentul succesului HACCP. Atunci când este construită echipa HACCP, trebuie să fie incluse persoane care și-au dovedit cunoștințele și expertiza în domeniile lor respective. Este importantă recrutarea cel puțin a unei persoane din următoarele discipline:

-inginerie alimentară;

-asigurarea calității;

-curățenie și salubritate;

-operații cu mașini, manoperă generală.

O echipă interdisciplinară, oferă o perspectivă asupra tuturor aspectelor importante privind siguranța alimentară a produselor. A ști la ce să fii atent te ajută să pregătești măsurile preventive potrivite pentru a atenua riscurile legate de siguranța alimentelor.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Revizuiri și actualizări pentru siguranța alimentară

  • Descrierea produselor, identificarea utilizării lor și consumatorii vizați este pasul care implică furnizarea unei descrieri generale a alimentelor, precizând detalii precum ingredientele, metodele de procesare și metoda de distribuție.

Alături de aceste informații, trebuie menționată și utilizarea preconizată a produselor (alimentelor) și consumatorii vizați (de exemplu, publicul larg, sugarii, vârstnicii, persoanele imunodeprimate, etc.).

Majoritatea angajaților, în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, tind să ia de la sine înțeles detaliile muncii lor. Acest lucru se întâmplă mai ales pentru că procesele se transformă în obiceiuri prin repetare.

Revizuirea produselor și proceselor alimentare ajută echipa HACCP să determine dacă procesele și standardele interne actuale de siguranță alimentară sunt încă relevante și eficiente. În acest fel, se pot face revizuiri și actualizări ale planului HACCP pentru a asigura siguranța produselor alimentare de la preparare până la livrare.

Urmați principiile unui plan HACCP

Echipa HACCP duce la îndeplinire principiile unui plan HACCP prin efectuarea analizei pericolelor, stabilind acțiunile corective, și întocmirea procedurilor de verificare și a documentației planului HACCP.

Odată ce planul HACCP a fost întocmit, atunci planul complet trebuie verificat. Odată ce planul HACCP este în funcțiune de rutină, acesta trebuie verificat și revizuit la intervale regulate.

Testele microbiologice și chimice alternative pot fi utilizate pentru a confirma că planul este sub control și că produsul îndeplinește specificațiile clienților. Un plan oficial de audit intern al sistemului va demonstra un angajament continuu de a menține la zi planul HACCP.

Pentru orice modificări aduse procedurilor operaționale, contactați firma noastră SSM și obțineți reevaluarea planului HACCP, respectând Legea nr. 54/2002 care reglementează producerea, circulația și comercializarea alimentelor!