Riscuri care afecteaza sanatatea

În contextul riscurilor profesionale, este important să se facă distincția între două tipuri majore de riscuri: riscurile pentru sănătate și riscurile pentru siguranța muncii.

Posibilele daune asupra sănătății cauzate de deficiențe, în ceea ce privește măsurile de protecție și prevenire determină expunerea lucrătorilor la așa-numiții agenți nocivi:

  • chimici (praf, vapori, gaze);
  • fizici (zgomot, vibrații etc.);
  • biologici (viruși, bacterii);

Riscurile pentru sănătate sunt mult mai „insidioase” decât riscurile pentru siguranță deoarece, datorită faptului că daunele nu sunt vizibile „imediat”, poate exista o tendință de a subestima nivelul lor de severitate.

Dacă un muncitor, de exemplu, își taie mâna, daunele se văd imediat; dacă, pe de altă parte, este expus la fumurile unei substanțe chimice nocive, daunele pot fi observate într-un timp mediu – lung.

Riscurile pentru siguranță la locul de muncă


Riscul apariției unui accident depinde în primul rând de neajunsurile dispozitivelor de protecție ale echipamentelor, sistemelor, încăperilor de lucru (așa-numita „siguranță pasivă sau intrinsecă”).

In al doilea rând, nivelul de cunoaștere și pregătire a lucrătorului în ceea ce privește caracteristicile tehnice ale echipamentelor pe care le folosește și riscurile potențiale (așa-numita „siguranță activă”).

În ceea ce privește sănătatea și siguranța, trebuie luat in vedere:

  • să aveți grijă pentru sănătatea și siguranța dvs. și a tuturor celorlalte persoane care ar putea fi afectate de acțiunile sau misiunile dvs.;
  • cooperarea în măsuri de sănătate și securitate ;
  • conformarea oricărei solicitări adresate de șeful dvs. de instituție, să se supună oricărui control de sănătate și de monitorizare pe care acesta îl poate considera necesar în legătură cu îndatoririle dvs. ;
  • să nu interfereze sau să nu utilizați în mod necorespunzător echipamentul ..etc. ;