lucru la inaltimeLucru la inaltime in conditii de siguranta vine intr-o varietate de circumstante insa oriunde s-ar desfasura lucrarea riscurile sunt aceleasi si trebuie luate masuri de precautie.

Daca simtiti ca nu puteti lucra in siguranta, nu trebuie sa va angajati in nicio activitate profesionala pana nu sunteti sigur ca aveti acces la echipamentul de protectie necesar.

1. Ce este lucru la inaltime?

Lucru la inaltime in conditii de siguranta inseamna lucrul intr-un loc in care, fara a lua masuri de precautie, exista riscul caderii sau ranirii.

In caz de:

  • lucrati deasupra nivelului solului
  • exista riscul caderii de pe marginea unei zone inalte (vehicul, container sau platforma de incarcare)
  • exista riscul caderii de la sol printr-o gaura in pamant sau in pamant
    inseamna ca lucrezi la inaltime, riscand sa cazi de la un nivel la altul.

Exemple de lucru la inaltime in conditii de siguranta includ:

  • acces la zona de marfa de la un vehicul rutier, feroviar sau container;
  • activitati desfasurate pe acoperisul unui cisterna sau cisterna, nava sau container (pentru a verifica trapele pentru inspectie);
  • utilizarea scarilor sau scarilor rulante pentru a accesa nave, tancuri, silozuri si bazine de colectare;
  • utilizarea platformelor de lucru, cum ar fi schele, schele turn, palanuri, ascensoare foarfece si echipamente de ridicat.

2. Ce masuri de precautie ar trebui sa luati?

Efectuarea activitatilor la inaltime poate fi o activitate temporara sau o activitate zilnica. Asigurati-va ca ati identificat orice sarcini care necesita aceste activitati la mare altitudine pentru a le finaliza in siguranta.

Pentru a evita ranirea, este imperativ sa efectuati o evaluare a riscurilor atunci cand lucrati la inaltime pentru a lua masurile de precautie adecvate.

Evaluarile riscurilor si practicile de lucru sigure trebuie efectuate pentru lucru la inaltime.
Manusi Spuma Nitril CT HR

3. Pot evita activitatile la inaltime?

In unele circumstante, este posibil sa nu fie posibila evitarea activitatii la inaltime. Cu toate acestea, marfurile trebuie intotdeauna verificate si prelevate la locul potrivit.

Acest lucru inseamna de obicei ca marfurile trebuie scoase din container sau vehicul rutier si asezate pe sol pe o suprafata plana, evitand nevoia de a lucra la inaltime.

Daca lucrati intr-un loc sau situatie necunoscuta, ar trebui sa luati in considerare riscurile care pot aparea si sa nu incepeti testarea si prelevarea de probe pana nu sunteti sigur ca o puteti face in siguranta.

4. Pot evita caderea?

Da, pentru lucru la inaltime in conditii de siguranta, poate fi evitata caderea in conditiile in care:

  • Utilizati un loc de munca care este deja sigur, cum ar fi retele fixe sau margini inconjuratoare sau echipamente inconjurate de gratare permanente si permanente;
  • Se folosesc echipamente de lucru la inaltime. Daca nu va puteti accesa locul de munca existent, luati in considerare utilizarea altor echipamente de lucru pentru a preveni caderea lucratorilor.

Schele turn, palanuri, platforme aeriene si ascensoare foarfece sunt exemple obisnuite de echipamente care pot fi utilizate in acest scop, deoarece platformele de lucru au grataruri.

Nu utilizati metode improvizate pentru a accesa o anumita locatie, cum ar fi un palet pe un stivuitor.

Daca accesul este universal, de exemplu pentru a verifica gurile de vizitare din partea superioara a rezervoarelor sau a cisternelor, ar trebui luata in considerare instalarea unor platforme dedicate de acces.

Cand lucrati pe autocisterne rutiere sau feroviare care utilizeaza un drum de acces montat pe vehicul, pentru lucru la inaltime in conditii de siguranta, verificati intotdeauna:

  • ca scara este sigura si ca toate sectiunile pliabile sunt blocate;
  • ca barele de protectie superioare au fost ridicate si fixate;
  • daca aveti pantofii potriviti; retineti ca suprafetele metalice pot fi foarte alunecoase daca sunt umede, inghetate sau daca se varsa lichid pe ele.

Daca este posibil, evitati sa folositi scari libere, fara sprijin sau pliante pentru lucru la inaltime in conditii de siguranta

  • Daca este posibil, scarile temporare trebuie montate in partea de sus sau pastrate in partea de jos de catre un coleg de serviciu.
  • Scara trebuie sa fie de un standard profesional pentru a sustine greutatea persoanei si a echipamentului.
  • Scara trebuie sa fie pozitionata in siguranta si la unghiul corect (aceasta este de obicei marcata pe partea scarii).
  • Daca nu puteti lua masuri pentru a preveni caderile, incercati sa limitati riscul minimizand inaltimea si / sau consecintele.

5. Pot reduce efectele unei caderi?

Ar trebui sa incercati sa evitati caderea mai intai si apoi sa preveniti caderea inainte de a lua masuri care vor minimiza sau limita doar consecintele unei caderi.

Un exemplu de astfel de masuri sunt plasele de siguranta, care trebuie sa minimizeze riscul de ranire in caz de cadere.

In plus, un ham sau un echipament antichida va reduce la minimum ranirea, dar va necesita o instalare si o instruire speciale.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida SSM, sau click AICI.