Sănătatea și siguranța în constructii sunt preocupări evidente în toate industriile. Este de o importanță deosebită în industria construcțiilor.

Deoarece industria britanică are o rată a mortalității de patru ori mai mare decât rata în toate celelalte industrii, locul de muncă cu risc ridicat. Evaluarea riscului reprezinta o formă de prevenire a situațiilor critice.

Oricare ar fi aspectul construcției. Demolarea, construirea, renovarea, lucrările de construcție a drumurilor. Șantierele de construcție prezintă riscuri mult peste cele  din industrie.

Deși niciun loc de muncă nu prezintă risc zero. Există o diferență evidentă riscurile prezentate la locul de muncă al unui lucrător.

Sănătatea și siguranța în construcții

Sarcina fundamentală a activităților de Securitate și Sănătate în Muncă, Județul Maramureș ( SSM Maramureș) este de a reduce la minimum probabilitatea accidentării sau îmbolnăvirii lucrătorilor și concomitent crearea confortului în activitatea de muncă.  

●     Lucru la înălțime

Lucrul la înălțime a fost cauza a aproape jumătate din decesele din sectorul construcțiilor în ultimii 5 ani. Aceasta include riscul de a lucra pe schele, o activitate a șantierului care reprezintă un factor de risc major.

 ●     Obiectele care cad din înălțime

Accidentele lucratorilor cauzate datorita obiectelor,  a reprezentat 51 de decese în perioada 2012-2017.

 ●     Pericole de praf șiamenințări toxice    

De-a lungul timpului, lucrul în mediile cu praf a condus la afecțiuni cronice precum astmul occupational. Fibroza pulmonară idiopatică, prin expunerea la prafuri. Cum ar fi: azbestul deteriorat, unde s-a dovedit a duce la cancer.

Sectorul construcțiilor reprezintă 40% din decesele cauzate de cancerele ocupaționale. Se manifestă ca urmare a expunerii efectelor expunerii la substanțe toxice. Acestea includ substanțe comune în industria construcțiilor.

Contactul cu substanțe și substanțe periculoase, poate provoca probleme vizuale și tulburări oculare. Orbire, ceea ce face ca muncitorii să nu poată reveni la lucrările de construcție .