expunerea la toluenToluenul este un lichid limpede, incolor, care devine vapori atunci cand este expus la aer la temperatura camerei. Vaporii de toluen au un miros intepator sau dulce, care este un semn de expunere.

Evitati expunerea la toluen

Toluenul este de obicei utilizat intr-un amestec cu alti solventi si substante chimice, cum ar fi pigmentii de vopsea.

Produsele care pot contine toluen, cum ar fi vopsele, produse de curatare a metalelor si adezivi, sunt utilizate in multe industrii si pot fi gasite in multe locuri de munca.

Benzina si alti combustibili contin, de asemenea, toluen. Evitati expunerea la toluen. Lucratorii care utilizeaza vopsele care contin toluen, lacuri, selac, oja, adezivi si adezivi, inhibitori de coroziune sau cerneluri de imprimare pot fi expusi la toluen.

Lucratorii pot fi expusi la toluen prin inhalarea acestuia, aplicarea acestuia pe piele, intrarea in ochi sau inghitirea acestuia. Expunerea la toluen poate imbolnavi imediat lucratorii sau poate avea efecte in timp.

Oferta de echipamente de protecție, pa pagina site-ului SSMescu!

Expunerea la toluen a fost studiata in saloane de unghii si tipografii, in reparatii auto si lucrari de constructii.

Fara masuri adecvate de ventilatie si siguranta, toluenul poate provoca iritatii la nivelul ochilor, nasului si gatului; piele uscata sau crapata; dureri de cap, ameteli, intoxicatie, confuzie si neliniste.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Simptomele se agraveaza odata cu cresterea expunerii si expunerea prelungita poate duce la oboseala, reactii mai lente, dificultati de somn, amorteala a mainilor sau picioarelor sau deteriorarea sistemului reproductiv feminin si pierderea sarcinii.

Daca este ingerat, toluenul poate afecta ficatul si rinichii. Mai multe informatii despre riscurile pentru sanatate ale toluenului pot fi gasite aici.

Limitele la expunerea la toluen ale OSHA au fost stabilite pentru a preveni efectele expunerii prelungite la sistemul nervos, cu toate acestea lucratorii prezinta adesea simptome ale expunerii la toluen in timpul activitatilor in care expunerea este sub limitele actuale de expunere la OSHA.

Aflati mai multe despre lucrul in spatiile inchise.

Toluenul este inflamabil

Toluenul este, de asemenea, inflamabil, iar vaporii acestuia pot fi aprinsi de flacari, scantei sau alte surse de aprindere.

Expunerea la toluen pe termen lung poate afecta sistemul nervos, iar expunerea la concentratii mari poate duce la pierderea cunostintei si moartea.

Toluenul – adesea utilizat in vopsele, detergenti pentru metale si adezivi – este un lichid limpede, incolor, care se vaporizeaza atunci cand este expus la aer sau temperatura camerei. Potrivit OSHA, are si un miros ascutit si dulce, care este un semn de expunere.

„Simptomele se inrautatesc pe masura ce expunerea creste, iar expunerea pe termen lung poate duce la oboseala, reactie lenta, dificultati de somn, amorteala in maini sau picioare, sau leziuni ale sistemului reproductiv feminin si pierderea sarcinii”, afirma OSHA.

Recomandari de protectie

OSHA recomanda urmatoarele pentru a proteja angajatii de expunerea la toluen:

  • In scopuri de curatare si degresare, inlocuiti – ori de cate ori este posibil – un produs pe baza de apa care nu contine toluen.
  • Cumparati vopsele sau adezivi care nu contin toluen.
  • Abtineti-va de la utilizarea spray-urilor atunci cand lucrati cu un produs care contine toluen.
  • Cand lucrati cu un produs care contine toluen, utilizati cea mai mica cantitate necesara pentru a face treaba.

In ultimele decenii, solventul organic toluen (metilbenzen) a devenit una dintre cele mai studiate neurotoxine.

Expunerea pe termen lung si intensa la vapori de toluen la persoanele care abuzeaza de vopsea spray si substante conexe a dus la recunoasterea faptului ca toluenul are un efect grav asupra mielinei sistemului nervos central.

Abuzul cronic de toluen provoaca o tulburare neurologica debilitanta, dintre care cea mai invalidanta este dementa.

Sindromul clinic, leucoencefalopatia toluenica, poate fi detectat printr-o combinatie de simptome caracteristice, evaluarea detaliata a neurocomportamentului si imagistica prin rezonanta magnetica a creierului.

Pentru mai multe informatii SSM si PSI, contactati-ne AICI.