Manipularea deșeurilor umane
Manipularea deșeurilor umane

Manipularea deșeurilor umane sau a apelor uzate este o problemă persistentă de sănătate publică ce contribuie la răspândirea bolilor prin lipsa accesului la o salubritate și o igienă adecvate.

În țările cu venituri mici și medii, catastrofele de mediu și urgențele de sănătate publică și de mediu pot înrăutăți acest scenariu. De aceea, o soluție eficientă este reducerea riscurilor pentru lucrătorii din acest domeniu.

Manipularea deșeurilor umane sau a apelor uzate poate duce la răspândirea bolilor

Pentru a opri răspândirea bolilor în timpul catastrofelor și a situațiilor de urgență, prevenirea defecării în aer liber și limitarea deșeurilor sunt esențiale.

În timp ce comunitățile fac planuri pentru gestionarea deșeurilor pe termen lung, soluții imediate de salubritate sunt adesea necesare pentru a reduce răspândirea bolilor în timpul situațiilor de urgență.

Stațiile de spălare a mâinilor cu apă și săpun, programele de întreținere de rutină, instruirea operatorilor și mobilizarea comunității ar trebui să facă parte din opțiunile de igienizare.

Lucrătorii care manipulează ape uzate sau deșeuri umane pot avea mai multe șanse de a contracta infecții transmise prin apă.

Sfaturile specialiștilor RSGE în securitate și sănătate în muncă ar trebui să fie urmate atât de lucrători, cât și de angajați, pentru a reduce acest risc și pentru a preveni bolile cauzate de manipularea deșeurilor.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Practici de bază pentru igiena lucrătorilor din salubritate

  • Trebuie să vă spălați mâinile cu apă și săpun, mai ales după manipularea deșeurilor umane sau a apelor uzate, atât înainte, cât și după folosirea băii sau înainte de a mânca sau de a bea.
  • La manipularea deșeurilor umane, evitați contactul acestora cu fața, gura, ochii, nasul sau orice răni deschise.
  • Acoperiți orice răni sau tăieturi expuse cu bandaje proaspete și uscate.
  • Pentru a evita rănile și contactul cu deșeurile umane, purtați mănuși impermeabile.
  • Când lucrați sau transportați deșeuri umane, utilizați cizme de cauciuc.
  • În timpul manipulării apelor uzate sau a deșeurilor umane, nu fumați, nu mestecați tutun sau gumă.
  • Dacă vă sar stropi pe ochi din apele uzate sau deșeurile umane, clătiți-vă ușor cu apă curată.
  • Înainte de a părăsi locul de muncă, scoate-ți cizmele de cauciuc și ținuta de lucru.
  • În fiecare zi, spălați hainele de lucru contaminate cu un amestec de apă și soluție de clor.
  • Consumați alimente sau lichide doar în zonele autorizate, departe de activitățile care implică deșeuri umane și canalizare, după ce ați scos hainele de lucru murdare.

Rolul echipamentelor de protecție pentru sănătatea lucrătorilor în salubritate

Echipamentele de protecție potrivite (EIP), instrucțiunile în utilizarea acestora și accesul la instalațiile de spălat mâinile trebuie puse la dispoziția lucrătorilor în manipularea deșeurilor umane sau a apelor uzate.

Următoarele EIP sunt recomandate de experții în medicina muncii din cadrul RSGE pentru personalul care lucrează în manipularea deșeurilor și a apelor uzate:

  • Ochelarii de protecție: pentru protejarea ochilor de stropirea apelor uzate sau a deșeurilor umane.
  • Ecranele faciale rezistente la stropire sau o mască de protecție facială: pentru a proteja gura și nasul de stropii de ape uzate sau de deșeuri umane.
  • Salopetele rezistente la lichide: pentru a preveni lipirea apelor reziduale sau a deșeurilor umane de haine.
  • Mănușile impermeabile: pentru a evita contactul mâinilor cu apele uzate sau deșeurile umane.
  • Cizmele de cauciuc: pentru a evita contactul direct al picioarelor cu canalizarea sau deșeurile umane.

Instruirea angajaților pentru prevenirea bolilor

Fiecare angajat care se ocupă de manipularea deșeurilor și a apelor uzate trebuie să fie instruit în prevenirea bolilor.

Procedurile de igienă de bază, utilizarea și eliminarea echipamentului individual de protecție și tratarea corectă a deșeurilor umane sau a apelor uzate ar trebui să fie incluse în procesul de formare.

Lucrătorilor trebuie să li se reamintească să solicite imediat ajutor medical dacă prezintă semne sau simptome legate de boală, cum ar fi vărsături, crampe stomacale sau diaree apoasă.

În plus față de necesitatea vaccinării împotriva poliomielitei, febrei tifoide, hepatitei A și hepatitei B, vaccinurile împotriva tetanosului ar trebui să fie nelipsite.

Riscurile pentru sănătatea și securitatea lucrătorilor sunt probabil diferite. De aceea am folosit cele mai bune practici și proceduri pentru sănătatea lucrătorilor în manipularea deșeurilor umane și a apelor uzate.

Pentru a construi planuri de siguranță a lucrătorilor, discutați cu profesioniștii calificați în medicina muncii ai RSGE!