Pictogramele pentru pericole
Pictogramele pentru pericole

Pictogramele pentru pericole sunt utilizate la nivel mondial pentru a proteja populația de potențiale riscuri la locurile de muncă sau acasă, în timpul liber.

Ar putea fi o provocare pentru angajatori să protejeze în mod adecvat angajații de toate riscurile pe care le pot oferi substanțele periculoase, deoarece există atât de multe în lume.

Pictogramele pentru pericole sunt create pentru a avertiza asupra riscurilor

Este important să înțelegeți și să interpretați corect pictogramele pentru pericole pentru a vă asigura siguranța și pentru a evita situațiile periculoase.

Dacă întâlniți o pictogramă într-un anumit mediu, căutați informații sau cereți clarificări de la persoanele responsabile sau competente pentru a înțelege exact riscurile și măsurile de precauție necesare.

Există mai multe sisteme internaționale de pictograme utilizate pentru a reprezenta diferite tipuri de pericole și avertizări. Iată câteva dintre cele mai utilizate la nivel mondial:

  • Pictogramele de pericol conform sistemului GHS (Sistemul Global Harmonizat pentru clasificarea și etichetarea substanțelor chimice):

-Inflamabile: o flacără în formă de cerc.

-Pericol de explozii: o bombă în formă de cerc.

-Pictograma de toxicitate: un craniu și oase încrucișate.

-Pericol de coroziune: un pahar care se topește.

-Pericol pentru mediul înconjurător: un copac și un pește.
Manusi Spuma Nitril CT HR

  • Pictogramele de avertizare pentru substanțele periculoase utilizate în transportul rutier, feroviar, aerian și maritim includ pictogramele pentru:

-substanțe explozive: o bombă în formă de diamant;

-gaze comprimate: un cilindru;

-substanțe inflamabile: o flacără;

-substanțe toxice: un craniu și oase încrucișate;

-substanțe radioactive: un simbol de radioactivitate;

-substanțe corozive: două tuburi de eprubetă care emit fum;

  • Pictogramele de avertizare utilizate în semnalizarea de siguranță și de securitate includ următoarele semne pentru:

-pericol electric: un fulger într-un cerc;

-pericol biologic: un cerc cu un simbol biohazard;

pericol de incendiu: o flacără într-un triunghi;

-pericol de cădere: o persoană căzând într-un triunghi inversat.

Pictogramele pentru pericole chimice mai puțin cunoscute

  • Oxidante

Pictogramele pentru pericole, care înfățișează un cerc în flăcări, arată că un produs chimic poate interacționa cu alte substanțe chimice pentru a elibera agenți oxidanți.

Acest lucru este riscant, deoarece pot fi utilizate substanțe explozive sau aprinse de incendiu.

  • Periculoase pentru mediu

Această pictogramă ilustrează un mediu plin cu substanțe chimice toxice pentru viața acvatică și denotă prezența compușilor periculoși.

Asigurați-vă că toți membrii personalului folosesc substanțele cu această etichetă cu precauție și aruncați-le în mod corespunzător.

  • Pericol grav pentru sănătate

Sănătatea oamenilor ar putea fi grav afectată de o serie de substanțe chimice.

Pe articolele chimice care pot afecta organele interne, fertilitatea și alte lucruri, acest simbol, care înfățișează pe cineva cu leziuni interne, este de obicei inclus.

Pictograma pentru corozive (Coroziv)

Coroziv se referă la substanțele chimice care pot fi foarte periculoase pentru piele sau pentru obiectele din jur.

Simbolul pentru pictogramele pentru pericole reprezintă un recipient deteriorat, indicând că substanța este corozivă și poate provoca daune grave pielii, ochilor sau altor materiale.

Fiecare angajat trebuie să primească echipamentul individual de protecție necesar și instrucțiuni despre cum să utilizeze astfel de bunuri în siguranță.

Pictograma pentru pericole variate (Pericol variat)

Această pictogramă acoperă o gamă largă de pericole diverse, cum ar fi pericolele de toxicitate pentru reproducere, iritare cutanată, toxicitate la expunere repetată și altele.

Pictogramele pentru pericole variate sunt simboluri grafice sau imagini folosite pentru a indica prezența unui pericol sau a unui risc specific într-un anumit context sau locație.

Pictograma pentru pericole variate poate varia în funcție de standardele și reglementările locale sau industriale.

Cu toate acestea, în general, aceasta poate fi reprezentată printr-o pictogramă triunghiulară cu margini rotunjite și fundal galben sau portocaliu, care conține un simbol sau o imagine specifică a pericolului.

Acesta poate include simboluri pentru pericol electric, substanțe chimice periculoase, incendiu, explozie, radiații, tăișuri ascuțite, risc de cădere sau alte amenințări potențiale.

Îmbunătățiți-vă strategia de management a substanțelor chimice pentru protecția oamenilor

Specialiștii SSM-SSM precizează că sistemul de management al substanțelor chimice încorporează toate cerințele chimice pe o singură platformă, inclusiv:

-gestionarea fișelor cu date de securitate;

-scrierea software-ului SDS;

evaluări ale riscurilor și multe altele.

Acestea sunt doar câteva sfaturi și exemple pentru pictogramele pentru pericole utilizate la nivel mondial pentru a reprezenta diverse pericole, inclusiv pericolele chimice.

Este important să consultați normele și reglementările specifice fiecărui domeniu sau companie pentru a identifica și utiliza în mod corespunzător pictogramele specifice necesare.

Mențineți conformitatea în organizația dumneavoastră și accesați și trimiteți rapid toate informațiile și datele către echipa noastră SSM-SSM cu o simplă apăsare a mouse-ului!