ventilația la locul de muncă
ventilația la locul de muncă

Ventilația la locul de muncă reprezintă unul dintre cele mai importante controale tehnice disponibile pentru igieniștii industriali pentru menținerea sau îmbunătățirea calității aerului.

Angajatorii sunt obligați să se asigure că spațiile închise au ventilația la locul de muncă suficientă. În timpul ventilației este introdus aer proaspăt din exterior, iar aerul din interior este expulzat.

Ventilația la locul de muncă este o tehnică de reglare a temperaturii mediului

Ventilația la locul de muncă, în linii mari, este o tehnică de reglare a mediului prin fluxul de aer.

Ventilația de alimentare și evacuare sunt utilizate în mod obișnuit în ventilația industrială pentru a reduce poluanții din aer la locul de muncă la niveluri acceptabile.

Controlul temperaturii, umidității și mirosurilor sunt câteva utilizări importante suplimentare ale ventilației industriale. Specialiștii RSGE oferă servicii de consiliere companiilor pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe lucrători să:

-vă evaluați locul de muncă pentru a identifica zonele slab ventilate;

-decideți asupra acțiunilor pe care le puteți întreprinde pentru a îmbunătăți ventilația la locul de muncă;

-îmbunătățiți condițiile de muncă în locurile unde sunt utilizate echipamente de lucru și proceduri care conțin poluanți și alți contaminanți.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Companiile sunt obligate să furnizeze aer proaspăt la locurile de muncă

Eliminarea particulelor periculoase din aer, cum ar fi fumul de sudură și praful generat de proces este cerută de Legea nr. 59/2016 privind prevenirea riscurilor de accidente majore care implică materiale periculoase.

Sfatul experților RSGE este destinat să ajute companiile să își îndeplinească obligația legală de a furniza aer proaspăt adecvat, conform legilor de securitate și sănătate la locul de muncă.

Pe lângă faptul că sunt impuse de lege, evaluările riscurilor au arătat că ventilația la locul de muncă adecvată este legată de:

-sănătate îmbunătățită;

-concentrare îmbunătățită;

-nivelurile mai ridicate de satisfacție a lucrătorilor au scăzut ratele de absență;

-calitatea somnului îmbunătățită;

-expunerea mai mică la o varietate de contaminanți ai aerului.

Strategiile de ventilație sunt alese în funcție de nevoile companiilor

Trebuie să alegeți ce tehnici de ventilație sunt potrivite pentru afacerea dumneavoastră, deoarece acestea vor varia în funcție de clădire. Ușile, ferestrele și alte deschideri, cum ar fi orificiile de ventilație sau grilajele sunt folosite pentru ventilația la locul de muncă naturală.

Diferite spații din multe clădiri au sisteme de ventilație naturală și mecanică. Ventilatoarele sunt folosite în ventilația mecanică pentru a circula aerul în camere și în afara camerelor.

Clădirile și spațiile mai mici le pot avea chiar în interiorul camerei, în timp ce structurile mai mari pot folosi un sistem de conducte și ventilatoare pentru a circula aerul proaspăt în întreaga clădire și/sau pentru a elimina aerul viciat.

Evaluarea riscurilor include identificarea locurilor slab ventilate

Locurile de lucru slab ventilate sunt menționate de către inspectorii RSGE în evaluarea riscurilor la locul de muncă ca parte a obligației legale a angajatorilor de a furniza suficient aer proaspăt. Astfel:

  • Sunt identificate zone fără ventilație naturală (ferestre deschise, uși sau orificii de ventilație) sau ventilație mecanică (ventilatoare sau conducte care aduc aer din exterior).
  • Este luată în considerare utilizarea contoarelor de CO2 pentru a găsi locuri cu ventilație insuficientă sau dacă sunt observate zone care se simt înfundate sau care emană un miros neplăcut.
  • Este realizată o listă cu zonele locului de muncă sau a planurilor de etaj pentru a observa modul în care fiecare zonă este ventilată. Aici sunt incluse toalete și zone de pauză, cum ar fi cantine.

Menținerea unei temperaturi confortabile

Controlul direcției sau vitezei fluxului de aer poate fi important pentru sistemele de ventilație mecanică. Dacă este necesar, stațiile de lucru trebuie mutate sau ecranate.

Există acțiuni simple pe care le puteți lua pentru a vă asigura că locul de muncă primește suficient aer proaspăt, dacă este ventilat în mod natural, fără a deschide ferestrele larg și a face să fie excesiv de rece.

Utilizarea orificiilor de aerisire în loc de deschiderea ferestrelor va reduce curenții de aer, în timp ce deschiderea parțială a ferestrelor și ușilor poate oferi totuși ventilația la locul de muncă adecvată prin deschiderea ferestrelor de nivel superior.

În locațiile cu ventilație limitată, nu ar trebui să vă bazați doar pe ventilatoare de birou sau de tavan. Ventilația la locul de muncă nu va fi mai bună.

Însă, puteți folosi ventilatoare pentru a răcori încăperea, cu condiția ca locul de muncă să aibă o ventilație adecvată.

Pentru a menține locul de muncă la o temperatură confortabilă, consultați pagina de servicii a RSGE!