Pentru managerii superiori ai multor firme, trecerea la telemunca in timpul pandemiei de COVID-19 a venit cu o mare ingrijorare:
-pierderea conversatiilor in persoana i-ar impiedica sa fie mentorat sau pur si simplu sa stabileasca relatii cu angajatii, in special cu lucratorii incepatori?
Telemunca si crearea legaturilor cu angajatii noi in mediul online
O noua cercetare, bazata pe un experiment de teren, primul de acest fel, la o companie mare din America de Nord, ofera o multime de asigurari, aratand ca conversatiile obisnuite din Zoom cu managerii favorizeaza conexiuni solide de construire a carierei pentru noii lucratori.
De altfel, sesiunile informale „virtual watercooler” in care stagiarii discuta cu managerii in mod regulat online imbunatatesc semnificativ performanta si satisfactia lucratorilor si sporesc sansele de a-i angaja definitiv, conform rezultatelor studiului realizat de profesorii de la Harvard Business School Iavor I. Bojinov si Prithwiraj Choudhury si coleg postdoctoral HBS Jacqueline N. Lane.
COVID-19 a fortat multe companii mari care ofera stagii pentru a cultiva talentul, inclusiv JPMorgan Chase, Deloitte si PepsiCo, sa lanseze programe virtuale in 2020.
Constatarile studiului ofera linistire celor 81% dintre companiile care ofera stagii virtuale sau hibride in acest an. precum si multe firme care au inclus mai multe talente permanente de la distanta.
Aflati acum mai multe informatii despre SSM-PSI.
Construirea de legaturi de la distanta
In primele saptamani ale pandemiei din 2020, cand multe companii se luptau sa faca fata blocajelor legate de COVID, liderii unei companii globale au contactat Choudhury, exprimandu-si interesul de a studia trecerea la un model de la distanta.
Intr-un an obisnuit, organizatia, pe care cercetatorii nu au identificat-o, a adus aproximativ 3.000 de studenti de licenta si MBA pentru a lucra timp de opt pana la 10 saptamani la una dintre locatiile companiei.
Inainte de telemunca, stagiarii au fost instruiti si au lucrat alaturi de angajati cu experienta din firma.
„Stagiarii stateau literalmente langa angajatii cu norma intreaga si priveau ce faceau”, spune Bojinov.
Programul a fost un mijloc de a aduce noi talente pentru firma, deoarece aproximativ 75 la suta dintre stagiari accepta de obicei oferte de a se alatura companiei.
Insa conducerea companiei s-a intrebat daca telemunca ar schimba toate acestea.
Ar putea stagiarii sa construiasca legaturi cu colegii lor si cu supervizorii? Ar pierde oportunitatile de mentorat care le-ar putea afecta performanta sau capacitatea de a primi oferte de munca?
In experimentul, care a implicat 1.370 de stagiari de vara in 16 orase in care compania are birouri, cercetatorii au analizat trei tipuri de interactiuni la distanta:
- stagiari care sar pe „racitor de apa virtual” intalniri Zoom cu alti stagiari si manageri superiori;
- stagiari care trimit intrebari scrise la care managerii superiori aveau sa raspunda ulterior;
- si intalniri ale proiectelor de cercetare ale grupului de stagiari in care stagiarii s-ar aduna online timp de 30 de minute pentru a lucra impreuna fara prezenti manageri.
Contactul cu managerii este esential
Cercetatorii au descoperit ca stagiarii care au impartit timpul Zoom cu managerii seniori aveau cu 4,7 pana la 7,3% mai multe sanse sa li se ofere un loc de munca decat celelalte doua grupuri care nu au avut contact regulat online cu supervizorii.
(Mai mult, stagiarii aveau sanse cu 9 pana la 13% mai mari de a primi oferte de munca daca interactionau cu manageri de gen sau origine etnica similara.)
Sesiunile virtuale de racire cu apa cu manageri au imbunatatit, de asemenea, performanta la locul de munca a acelor stagiari cu 7 pana la 10 la suta.
Si, pe baza unui sondaj la sfarsitul stagiului, stagiarii care au avut aceste chat-uri online informale cu manageri au raportat:
-o mai mare usurinta in a contacta pe altii pentru ajutor,
-oportunitati mai bune de imbunatatire a carierei,
-mentorat si o satisfactie generala mai mare in munca, variind de la aproape 3 la 5 la suta.
„Masurile sondajului sugereaza ca racitoarele de apa virtuale ar fi facilitat schimbul de informatii si sfaturi, ceea ce le-a permis stagiarilor sa-si imbunatateasca performanta la locul de munca si rezultatele in cariera”, spune lucrarea.
Companiile vor adopta telemunca pe termen lung?
In ciuda schimbarii seismice pe care multe companii au facut-o catre munca de la distanta in timpul pandemiei, unii lideri de afaceri raman ingrijorati de adoptarea permanenta a modelului.
De exemplu, CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a spus ca se asteapta ca 80% dintre angajatii companiei sa lucreze fie in birou, fie intr-un model hibrid dupa pandemie – si a citat calitatea redusa a interactiunilor informale la locul de munca drept motivul pentru care este rezistent, pentru a permite lucratorilor sa ramana complet cu telemunca.
Contactati-ne acum pentru ofera rapida SSM Bihor.