Vineri, in data de 02.07.2021 s-a produs o explozie la Petromidia Navodari, operata de Rompetrol. Cauza incendiului a fost o conducta de motorina fisurata, potrivit ISU Constanta.
Explozie la Petromidia Navodari
Imediat dupa cazul de explozie la Petromidia Navodari, prin RoAlert, populatia din judetul Constanta a fost anuntata sa pastreze distanta pe o raza de 1000 m si sa se adaposteasca in interiorul locuintei din cauza degajarilor puternice de noxe.
Rafinaria Petromidia a fost cea mai mare rafinarie de petrol din Romania situata in Navodari, o statiune cunoscuta din judetul Constanta. A fost de asemenea una dintre cele mai mari rafinarii din Europa de Est.
Rafinaria a fost alimentata cu petrol printr-un terminal petrolier situat in portul Midia, care putea primi nave de pana la 24.000 DWT sau printr-o conducta de 40 km care avea un terminal in portul Constanta.
ISU a activat planul rosu de interventie
Planu rosu de inteventie este o procedura speciala pentru accidente colective care necesita interventii rapide intr-un timp cat mai scurt, cum a fost cea de explozie la Petromidia Navodari.
Planul rosu de interventie în caz de explozie la Petromidia Navodari este elaborat de catre Seful Departamentului de Situatii de Urgenta Constanta si preia coordonarea mai multor institutii, precum MAI, SMURD, Jandarmeria, serviciile de ambulanta, iar sistemul este unul cu o singura comanda.
Planul roșu de explozie la Petromidia Navodari este mai departe coordonat de MAI si MAN.
Conform actelor normative in vigoare, planul rosu de interventie garanteaza un raspuns coordonat la toate structurile cu atributii de interventie in caz de accidente sau dezastre colective cu manifestari foarte de rapide si cu efect limitat in timp, rezultand un numar ridicat de victime victime sau potentialul de a produce un numar ridicat de victime.
Tipuri de riscuri si dezastre care fac posibila activarea planului rosu de interventie
- dezastre nucleare sau radiologice (explozie la Petromidia)
- dezastre chimice cu manifestari in zona unde s-a produs dezastrul
- dezastre chimice cu manifestari in afara zonei de unde s-a produs dezastrul
- explozii necontrolate ale munitiei ramase in urma razboaielor si bataliilor armate
- dezastre produse de caderea obiectelor din spatiu (spre exemplu meteoriti)
- dezastre feroviare grave
- dezastre aviatice grave
- dezastre rutiere grave
- prabusirea sau explozia cladirilor, blocurilor rezidentiale, constructiilor sau institutiilor in incinta carora se afla oameni (vezi explozie la Rafinaria Petromidia Navodari)
- dezastre in urma constructiilor hidrotehnice
- dezastre in urma unui macroseim, seism sau microseism
- dezastre in urma unei alunecari de teren
- avalanse
- avarii sau dezastre in incinta industriei
- epidemii
- incendii de orice fel
2 victime au fost transportate cu un elicopter SMURD catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta
Inspectorul-sef ISU a anuntat ca nu exista pericolul unei a doua explozii după cazul de explozie la Rafinaria Petromidia Navodari.
Una dintre victime sufera de arsuri de pana la 45% din suprafata corpului, cealalta persoana sufera de un traumatism lombar, una de traumatism la picior, o alta victima sufera de arsuri la nivelul fetei iar o alta arsuri minore.
Primele doua victime din explozie la Rafinaria Petromidia Navodari mentionate anterior au fost transportate cu elicopterul SMURD catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta.
In timp ce Rafinaria inca arde, un echipaj cauta persoana disparuta si alti 50 de pompieri incearca sa stinga incendiul intr-un timp cat mai scurt.
In total au fost prezenti la fata locului aproximativ 110 pompieri si paramedici. Dupa o cautare lunga, persoana disparuta dupa explozie la Petromidia Navodari a fost gasita decedata.
In urma cu 5 ani, in incinta Rafinariei Petromidia s-a mai produs un incediu similar cu 6 persoane accidentate fara niciun deces.
Dupa activarea planului rosu de interventie, 8 autospeciale si un autocamion de stingere a incendiilor s-au deplasat din judetele vecine pentru a ajuta la stingerea incendiului cauzat de explozie la Petromidia Navodari.
Judetele din care s-au deplasat autospecialele si autocamionul au fost Calarasi, Ialomita, Tulcea si Braila. Deoarece incendiul nu a depasit zona Rafinariei nu s-a convocat comitetul de alerta. Focul a fost stins abia dupa 3 ore.
In timpul deplasarii fumului gros dintre mal catre tarm, s-a monitorizat cu atentie calitatea aerului de catre Administratia Nationala de Meteorologie, singura institutie romana de acest fel.
Pentru a evita aceste dezastre, aveti nevoie de un consultant Cadru Tehnic PSI si de o oferta personalizata pentru nevoile companiei dumneavoastra.
Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.