spatii inchiseAvem o istorie intunecata a accidentelor intamplate la lucrul in spatiile inchise. Acest articol este destinat constientizarii pericolelor si riscurilor care apar in timpul lucrului in spatii inchise si a modului in care acestea pot fi eliminate sau controlate.

In acest articol, se acopera problemele legate de pericolele si riscurile asociate, conditii de intrare, supravegherea, personalul executant, urmand ca in celalalte articole sa dezvoltam subiectul despre izolarea în spatiile inchise, atmosfera din spatiile inchise, echipament individual de protectie, situatii de urgenta, salvare, prim ajutor, comunicarea etc. Tineti aproape!

Ce sunt spatiile inchise?

Definitie 1 spatiile inchise: orice spatiu care nu este ventilat natural, sau unde poate exista o acumulare de gaze (mai grele sau mai usoare decat aerul), ceea ce duce la existenta unei atmosfere periculoase.

Definitie 2 spatiile inchise: „Spatiu inchis” inseamna orice incinta, inclusiv orice camera, rezervor, cisterna, siloz, put, sant, conducta, canalizare, cos de fum, put de sonda sau alte spatii similare, care are urmatoarele caracteristici: deschideri limitate pentru intrare si iesire, ventilare naturala nefavorabila sau limtata, nu este proiectat pentru a fi ocupat in permanenta de lucratori.

Un spatiu inchis intalnit la locul de desfasurare a activitatii poate avea o combinatie a acestor trei caracteristici, ceea ce poate complica lucrul in si in jurul acestor spatii, precum si operatiile de salvare in timpul situatiilor de urgenta.

Pentru ca am vorbit de „atmosfera periculoasa”, sa vedem ce este aceasta. Inseamna o atmosfera care expune lucratorii la riscul de deces, incapacitate de munca, vatamare sau imbolnavire grava din cauza uneia sau mai multor din urmatoarele cauze:

– gaze, vapori sau amestecuri inflamabile care depasesc cu 10% limita inferioara de inflamabilitate (LFL).
– o concentratie atmosferica de oxigen mai mica de 19,5 % sau peste 23,5 %.
– un mediu cu praf combustibil in spatiile inchise.
– o concentratie atmosferica a oricarei substante pentru care expunerea unui angajat ar depasi limita de expunere permisa (PEL).
– orice conditie atmosferica recunoscuta ca imediat periculoasa pentru viata sau siguranta.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Pericole si riscuri asociate

Din pacate, spre deosebire de alte locuri de munca, sa le spunem normale, un spatiu inchis este ca un teren minat, in care fiecare mina este de fapt un pericol care asteapta sa fie calcat si detonat.

Cele mai uzuale pericole dintr-un spati inchis sunt: atmosfera continuta sau care poate apare pe durata lucrului, continutul la momentul desfasurarii activitatii, conformatia si dimensiunile fizice ale spatiului, echipamente utilizate pe parcursul executarii lucrarilor, temperatura, nivelul de zgomot, suprafetele de lucru si lista poate continua.

Deasemenea, vor fi luate in considerare pericolele care apar direct din activitatea ce trebuie desfasurata.  Unele situatii pot deveni periculoase atunci cand activitatea desfasurata este legata de reziduuri, materiale contaminate etc.

Folosirea unor substante chimice pentru curatare si unele activitati care pot reprezenta o sursa de aprindere (precum sudura).

Pentru lucrarile cu foc desfasurate intr-un spatiu inchis trebuie pregatite permise de lucru specifice (suplimentar fata de permisul de intrare in spatiul inchis despre care vom vorbi imediat).

Riscurile asociate pericolelor din spatiile inchise sunt incluse in unul din urmatoarele tipuri:

– ranirea grava a oricarei persoane la lucru, datorita unei incendiu sau unei explozii.

– pierderea constiintei sau asfixierea unei persoane la lucru datorita gazelor, aburilor, vaporilor sau lipsei de oxigen.

– asfixierea oricarei persoane la lucru datorita unui fluid sau imposibilitatii de a ajunge intr-un mediu respirabil datorita prinderii intr-un masa de solide care prezinta mobilitate mare.

– inecul oricarei persoane la lucru datorita cresterii nivelului lichidului continut, sau aparut, in spatiul inchis

– pierderea cunostintei unei persoane la lucru datorita cresterii temperaturii corporale.

– raniri grave produse de cadere, lovire si alunecare ca urmare a pierderii cunostintei

– deces, ca urmare a oricarei situatii descrise mai sus

Indiferent de natura sau durata lucrarii ce urmeaza a fi executata, este obligatorie o analiza a pericolelor si a riscurilor, inainte de emiterea permisului de intrare.

Aceasta analiza trebuie sa identifice pericolele si riscurile pentru cei care intra sau lucreaza in spatii inchise.

Trebuie luate in considerare informatiile legate de orice procese care au avut deja loc sau care vor avea loc in timpul desfasurarii activitatii si care pot afecta starea spatiului inchis.

Informatiile despre orice substante aflate anterior in spatiul inchis vor oferi indicatii despre tipul de pericol care poate exista.

Substantele periculoase pot fi absorbite in pereti eliminand gaze toxice atunci cand sunt indepartate sau, atunci cand se curata reziduurile unui produs depozitat, pot fi eliminate gaze toxice.

Pot aparea pericole din reziduurile chimice sau crusta, rugina, noroiul sau alte reziduuri din spatiile inchise. De exemplu, gaze periculoase, fum sau vapori pot fi eliberati atunci cand crusta sau noroiul sunt atinse.

Contaminarea atmosferei sau a suprafetelor din spatiile inchise poate apare de la instalatiile, procesele, conductele de gaze invecinate sau din terenul, solul sau straturile din jur.

Gazele si lichidele se pot scurge, sau este posibil sa se fi scurs, in pereti si sa elimine gaze toxice atunci cand sunt indepartate sau atunci cand sunt curatate reziduurile unui produs depozitat (de exemplu, apa subterana acida actionand asupra calcarului poate duce la acumulari periculoase de dioxid de carbon; metanul poate aparea din descompunerea materiei organice si poate fi eliberat din apa subterana).

O deosebita atentie trebuie acordata concentratiei de oxigen in spatiile inchise. In cazul in care concentratia de oxigen din atmosfera spatiului inchis difera de concentratia normala (20,8 %), pot aparea riscuri grave pentru sanatate.

Efectele sunt rapide si in cele mai multe cazuri nu exista un avertisment care sa alerteze simturile.

Nu este permisa intrarea intr-o atmosfera deficitara din punct de vedere al oxigenului (mai putin de 19,5 %) fara un aparat de respirat autonom certificat.  Pe de alta parte, excesul de oxigen (peste 23,5 %) poate duce la crearea unei atmosfere inflamabile.

Conditii de intrare si lucru spatii inchise

Intrarea in spatiile inchise este in mod normal controlata prin emiterea unui permis de intrare in spatii inchise.

Acest permis trebuie emis de catre persoana care are sub control, sau este responsabila de spatiul inchis. Aceasta persoana este reprezentantul firmei (sau entitatii) care detine spatiul inchis.

Permisul de intrare este inmanat sefului echipei care executa lucrarea, care poate fi din aceeasi firma cu beneficiarul si/sau detinatorul spatiului, sau poate fi un contractor care executa lucrarea.

In cazul predarii spatiului ca front de lucru, printr-un proces verbal, sau alt document, catre contractorul care executa lucrarea, acesta devine responsabil pentru toata organizarea si un reprezentant al sau (altul decat vreun membru al echipei de lucrari) va emite permisul.

Permisul de intrare in spatiul inchis trebuie sa contina minim urmatoarele informatii (lista nu este completa):

– numele, prenumele, functia solicitantului (executantul)

– locatia, spatiul in care se va intra

– data si ora intrarii, durata estimata a lucrarii, ora expirarii permisului

– pericole identificate sau potentiale, riscuri asociate

– masuri de siguranta care trebuie luate de executant, respectiv de detinatorul spatiului

– conditii / starea de izolare fata de sursele de energie

– detalii privind caile de acces si evacuare, proceduri si planuri de salvare

– echipament individual de protectie, de siguranta, anti-ex etc

– testarea atmosferi din spatiul inchis (cine o face, la ce intervale, pentru ce gaze etc)

– mijloace de comunicare

– persoane de supraveghere, salvare etc.

– cine emite, aproba permisul

Personalul executant la lucru in spatiile inchise

Persoanele care sunt selectate pentru lucrul in spatii inchise trebuie sa fie corespunzatoare din punct de vedere fizic si psihic. Se recomanda ca lucratorii care desfasoara astfel de activitati sa aiba peste 18 ani si de preferat, sub 50 de ani.

Nicio persoana cu una din urmatoarele dizabilitati nu trebuie sa lucreze in spatiile inchise:

– cu antecedente de accese, pierderi de cunostinta sau lesin;
– boli de inima sau afectiuni cardiace;
– hipertensiune arteriala;
– astm, bronsita sau insuficienta respiratorie la efort fizic;
– surzenie;
– boala care cauzeaza vertij sau pierderea echilibrului;
– claustrofobie sau alte tulburari nervoase sau mentale;
– dureri de spate care pot limita mobilitatea intr-un spatiu ingust;
– deformatii sau boli ale membrelor inferioare care limiteaza miscarea;
– boli cronice de piele;
– defecte grave de vedere;
– lipsa mirosului.

Persoanele implicate, intr-un fel sau altul, in executarea sau supravegherea unor lucrari in spatii inchise, trebuie sa aiba instruiri care sa cuprinda, dupa caz:

– folosirea echipamentelor de testare a atmosferei

– procedurile de salvare si evacuare, prim-ajutor, tratament sau socuri, resuscitare, inclusiv folosirea corecta si intretinerea echipamentelor de salvare si a echipamentelor de resuscitare

– cum se realizeaza oprirea, sau solicitarea pentru izolarea corespunzatoare de catre o persoana competenta, a procesului relevant al instalatiei, daca este necesar

– tipurile potrivite de aparate de oxigen si folosirea practica, pastrarea si intretinerea acestora

– folosirea corecta a echipamentelor si sistemelor de stingere a incendiilor

– folosirea statiilor radio mobile (acolo unde sunt disponibile si folosite, de exemplu, zonele periculoase cu atmosfera potential exploziva)

Achizitioneaza ACUM un set de protectie COVID-19 pentru lucru in spatiile inchise.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida SSM sau click AICI.