Stingatoare de incendiu si cum pot salva vieti
Stingatoare de incendiu si cum pot salva vieti

Haideti sa vedem cat de important este ca firma in care activam sa fie dotata cu stingatoare de incendiu si daca sunt importante instructiunile de prevenire si stingere a incendiilor.

Este dovedit ca existenta acestor stingatoare de incendiu salveaza vieti, salveaza cladiri, salveaza afaceri.

Aceste dispozitive de stingere a incendiului sunt la fel de importante ca si calculatorul pe care lucram, ele joaca un rol vital in a ne mentine in siguranta.

De ce sa nu recunoastem ca existenta stingatoarelor intr-o cladire nu ne genereaza nicio reactie, dar lipsa lor ar trebui sa ne puna in garda. 

Da, este foarte adevarat ca majoritatea angajatilor privesc aceste stingatoare de incendiu ca fiind acele cutii roșii de pe pereti sau acele „butelii” tot rosii care nu au fost niciodata bagate in seama si foarte rar sunt luate in considerare.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Nevoia de stingatoare de incendiu

Sute de afaceri au pierit in foc, mii de vieti au fost curmate iar stingatorul si regulile stricte de evacuare au facut diferenta dintre o problema minora de incendiu și un dezastru, respectiv diferenta dintre viata si moarte.

In mod evident, faptul ca personalul este instruit sa previna si sa stinga un incendiu in forma incipienta cu stingatoarele de incendiu din dotare, precum si existenta planurilor de evacuare, sunt elemente care asigura viata si afacerea.

Aceste fapte, pur și simplu, ne dovedesc valorea existentei stingatoarelor in firma, scoala, institutia noastra.

Va puteti imagina faptul ca aceste stingatoare de incendiu sunt puse in functiune si reprezinta prima linie de aparare impotriva incendiilor din institutii.

Ce poate fi mai important decat protejarea vietii?

Sa vorbim astazi despre incendiile generate in hoteluri, moteluri si pensiuni. Peste 40% dintre aceste incendii sunt cauzate de gatit, iar defectiunile instalatiilor electrice și de incalzire provoaca aproximativ 10% din totalul incendiilor.

Intre orele 6:00 PM și 9:00 PM se intampla peste 80% din evenimentele cauzatoare de incendiu.

Un procent destul de mare, peste 60% din incendii sunt limitate la obiectul care a generat incendiul, aproximativ 12% sunt limitate la camera unde a izbucnit focul, iar restul din incendii se extind dincolo de incinta unde s-a generat.

Va puteti imagina deci, ca existenta si folosirea corecta de stingatoare de incendiu limiteaza cu peste 70% izbucnirea unui incendiu de proportii, acesta fiind anihilat in timp util, inainte de a se propaga pe suprafete mari.

Avand in vedere ca materialul preferat in constructia pensiunilor montane este lemnul, acesta fiind un material usor inflamabil, este clar ca existenta unui stingator pe fiecare nivel al constructiei este obligatorie.

Amplasarea de stingatoare de incendiu se va realiza la loc vizibil, de preferat cate 1 stingator la 25m.

In cazul unitatilor de cazare amplasate izolat, este recomandata suplimentarea cu 25% a extinctoarelor.

Statisticile ne arata ca in fiecare zi sunt folosite stingatoare de incendiu intr-o bucatarie/hotel/motel/pensiune pentru anihilarea unui incendiu de  proportii reduse.

Timpul de reactie in stingerea incendiului este, de asemenea, foarte important pentru a preveni propagarea unui incendiu in afara ariei de izbucnire.

Planul de evacuare in caz de incendiu si instructiunile de siguranta la incendiu trebuie afisate la loc vizibil in camera si pe holurile de acces

Calea de evacuare si interventie trebuie sa fie in permanenta accesibila, marcata corespunzator cu semne avertizare SSM si PSI, mentinuta libera, fara obiecte, marfa sau mobilier depozitate care pot bloca accesul.

Existenta mai multor cai de acces este de preferat pentru a evita aglomerarea pe circuitul de evacuare din cladire.

Usile care asigura calea de evacuare in exteriorul cladirii trebuie sa fie in permanenta descuiate, iar deschiderea acestora se va face intotdeauna in sensul de deplasare a persoanelor spre exterior.

Este foarte important ca oaspetii cazati in unitatile hoteliere sa respecte regulile transmise de personalul angajat si sa considere viata ca fiind cea mai importanta valoare.

Nu de putine ori s-a intamplat ca o persoana sa se intoarca in cladire, in locul unde se manifesta incendiul, pentru a recupera un bun considerat de pret de catre acestia, riscand astfel sa sufere arsuri sau chiar sa isi piarda viata in incendiu.

Concluzionand, vedem rolul deosebit de important pe care il joaca stingatoarele de incendiu pentru a mentine siguranta oaspetilor cazati in hoteluri, moteluri si pensiuni. 

Contacteaza-ne acum pentru oferta de servicii PSI cat si pentru echipamente de stingere incendiu.