O evaluare a riscurilor la locul de muncă
O evaluare a riscurilor la locul de muncă

Evaluare a riscurilor este procedura metodică efectuată de persoane calificate, ce presupune localizarea, evaluarea și controlul oricăror riscuri sau pericole posibil prezente într-o circumstanță sau locație.

Acest instrument de luare a deciziilor încearcă:

-să identifice ce acțiuni ar trebui întreprinse pentru a atenua sau controla astfel de riscuri;

SSMescu

-să indice cărora dintre ele ar trebui să li se acorde prioritate în funcție de probabilitatea și efectele potențiale asupra companiei.

Evaluare a riscurilor, elementul cheie în analiza de risc

Unul dintre elementele cheie ale unei analize de risc este procesul de evaluare a riscurilor. Aceasta este o procedură continuă care este actualizată după cum este necesar.

Analiza riscurilor este un proces în mai multe etape, cu scopul de a identifica și analiza toate riscurile și problemele potențiale care ar putea fi dăunătoare afacerii.

  • Procesul de împărtășire a informațiilor și a opiniilor despre risc cu persoanele care pot fi afectate este cunoscut sub denumirea de comunicare a riscurilor.
  • Managementul riscului este evaluarea și controlul proactiv al amenințărilor și riscurilor pentru a evita accidentele, evenimentele neprevăzute și greșelile.

Acestea sunt toate componentele esențiale care funcționează cu procedeul de evaluare a riscurilor pentru a sprijini luarea unor decizii bine informate, cum ar fi atenuarea riscurilor.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Importanța evaluărilor riscurilor în agro-afaceri

Întreprinderile trebuie să efectueze analize de risc conform reglementărilor legislației în domeniul securitate și sănătate în muncă, respectiv Legea nr.319/2006.

Standardele SSM precizează că instrumentele și echipamentele de protecție personală de care un lucrător poate avea nevoie pentru angajare depind de cât de periculoasă sau riscantă este situația.

Deoarece tipurile de pericole potențiale care există astăzi pot varia în funcție de industrie, există recomandări accesibile pentru diverse sectoare; agro-afacerile sunt un astfel de sector.

  • Depozitarea gunoiului de grajd, exploatarea tractorului, manipularea animalelor, comportamentul și sănătatea prezintă pericole deosebite pentru acest sector.

Agenția pentru Protecția Mediului este o autoritate de evaluare a riscurilor pentru oameni și pentru alți receptori de mediu, inclusiv animale, substanțe chimice și alte elemente ecologice.

Analiza riscurilor este crucială pentru prevenirea și minimizarea riscurilor

Având în vedere că evaluările riscurilor sunt necesare la locul de muncă în toate tipurile de companii, gravitatea identificării pericolelor este evidentă.

Având în vedere acest lucru, este clar că analiza riscurilor este crucială pentru prevenirea și minimizarea riscurilor pentru a salva vieți și a menține un loc de muncă sigur.

Evaluările riscurilor servesc la reducerea riscurilor operaționale și la îmbunătățirea siguranței la locul de muncă în general, pe lângă îndeplinirea obligațiilor legale.

Angajatorii sunt obligați să efectueze evaluări de risc atunci când se fac modificări la procedurile, instrumentele și echipamentele existente, se adaugă noi proceduri sau etape, apar noi riscuri.

O evaluare a riscurilor include matricea de risc și modelul papion

Atunci când organizează o metodă de audit pentru o corporație, auditorii SSM-SSM efectuează și evaluări de risc. Printre metodele utilizate se regăsesc matricea de risc și modelul papion.

  • O matrice de risc este frecvent utilizată pentru a determina cantitatea de risc, luând în considerare gravitatea, probabilitatea și consecințele prejudiciului unui angajat în urma expunerii la un pericol.
  • Modelul papion în evaluarea riscurilor este o tehnică utilizată în gestionarea riscurilor. Acest model poate contribui la luarea deciziilor informate și la îmbunătățirea rezilienței organizaționale în fața riscurilor.

Acesta este un instrument analitic care ajută la identificarea, evaluarea și gestionarea riscurilor într-o organizație sau în cadrul unui proiect.

Prin utilizarea modelului papionului, organizațiile pot identifica și analiza riscurile potențiale, precum și să dezvolte strategii adecvate de gestionare a acestora.

Cele două măsurători pot fi apoi utilizate pentru a calcula nivelul de risc total al pericolului.

Măsuri de gestionare a riscurilor utilizate de specialiști

Măsurile de gestionare a riscurilor se referă la acțiunile și strategiile utilizate pentru a preveni sau a reduce riscurile identificate într-o organizație.

Aceste măsuri sunt utilizate de experții SSM-SSM și pot include politici de securitate, planuri de continuitate a afacerii, asigurări, evaluări periodice de risc etc.

Dacă doriți să efectuați o evaluare a riscurilor pentru afacerea dumneavoastră, accesați chiar acum pagina de contact a specialiștilor SSM-SSM!