Echipamentele individuale de protecție sunt esențiale
Echipamentele individuale de protecție sunt esențiale

Echipamentele individuale de protecție sunt esențiale în multe activități, de ele depinzând securitatea și sănătatea lucrătorilor la locurile de muncă.

Alegerea celor mai bune echipamente individuale de protecție (EIP) depinde de mai mulți factori, inclusiv de natura muncii pe care o desfășurați și de riscurile specifice la care sunteți expus.

Echipamentele individuale de protecție, obligația angajatorilor

Este important să rețineți că echipamentele individuale de protecție trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorului și să fie înlocuite atunci când este necesar.

De asemenea, este esențial ca utilizatorii să primească instruire și să fiți conștienți de bunele practici de utilizare a EIP pentru a maximiza protecția și siguranța, spun experții SSM-SSM.

  • Angajatorii sunt obligați, conform Legii privind securitatea și sănătatea la locul de muncă nr.319/2006, să furnizeze EIP în situațiile în care pericolele nu pot fi eliminate complet sau controlate eficient.
  • Angajatorii nu au permisiunea de a percepe angajaților cheltuieli efectuate în îndeplinirea responsabilităților lor de securitate, sănătate și bunăstare la locul de muncă.

Manusi Spuma Nitril CT HR

Selectarea EIP se face în mai multe etape

În general, pentru a selecta echipamentele individuale de protecție potrivite, specialiștii în protecția muncii recomandă parcurgerea mai multe etape:

  • Evaluarea riscurilor la care sunt expuși lucrătorii în cadrul locului de muncă: pericole fizice (ex. obiecte căzătoare), substanțe chimice periculoase, radiații, zgomot, căldură sau frig extrem, microbi, etc.
  • Cercetarea și conformitatea echipamentelor selectate cu normele și reglementările de securitate și sănătate în muncă.
  • Consultarea specialiștilor în domeniul SSM dacă sunteți nesigur cu privire la selecția EIP. Aceștia pot oferi îndrumări și sfaturi profesionale pentru alegerea echipamentelor adecvate.
  • Înainte de a achiziționa EIP în cantități mari, încercați un echipament de testare pentru a vă asigura că se potrivește și că îndeplinește cerințele dumneavoastră.

Evaluarea practică vă poate ajuta să decideți asupra celei mai bune opțiuni.

Evaluarea caracteristicilor pentru a alege echipamentele individuale de protecție

Pentru a evalua echipamentele individuale de protecție, experții SSM vă sfătuiesc să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Asigurați-vă că echipamentul de protecție se potrivește corect și este confortabil pentru utilizare pe termen lung. EIP trebuie să fie reglabil și să permită o libertate adecvată de mișcare.
  • Verificați dacă echipamentul oferă nivelul necesar de protecție împotriva riscurilor identificate. De exemplu, măștile respiratorii trebuie să filtreze particulele în funcție de dimensiunea acestora.
  • Selectați produse de înaltă calitate, care sunt durabile și pot rezista la utilizarea frecventă. Verificați standardele de producție și feedback-ul utilizatorilor.
  • EIP trebuie să fie ușor de utilizat și de întreținut. Instrucțiunile de utilizare trebuie să fie clare și ușor de înțeles.
  • Asigurați-vă că echipamentul a fost testat și certificat de organizații sau laboratoare relevante pentru a confirma performanța și siguranța acestuia.
  • Luați în considerare bugetul disponibil și comparați prețurile și caracteristicile diferitelor opțiuni pentru a face o alegere informată.

Înainte de utilizarea EIP, angajații trebuie să primească instruire

  • Angajații care primesc echipamentele individuale de protecție trebuie să fie conștienți de amenințările de care acestea îi protejează, menționează specialiștii în securitate și sănătate în muncă.
  • De asemenea, angajații trebuie să primească informațiile, instrucțiunile și instruirea necesare pentru a le permite să utilizeze orice EIP furnizat pentru protecția lor într-un mod adecvat și eficient.

Utilizatorii EIP și persoanele implicate în alegerea, întreținerea, repararea și testarea EIP trebuie să primească instruire despre cum să-l îmbrace, să îl opereze corect și să înțeleagă orice restricții.

Nivelul de instruire oferit se va modifica în funcție de gradul de risc implicat, precum și de complexitatea și funcționalitatea echipamentului.

Obligațiile angajaților cu privire la purtarea echipamentelor de protecție

Angajații au responsabilitatea de a utiliza echipamentele individuale de protecție în mod corespunzător, în conformitate cu pregătirea și instrucțiunile lor. Obligațiile lucrătorilor, în acest sens, sunt:

  • Să utilizeze corespunzător EIP ori de câte ori este necesar.
  • Să raporteze orice daune sau defecțiuni ale EIP imediat ce au fost constatate.
  • Să participe la orice formare sau instruire privind protecția care le este oferită.
  • Să dezvăluie angajatorului orice probleme medicale care îi împiedică să utilizeze EIP ce le-au fost furnizate.

Tipul de echipament, cât de frecvent este utilizat și cerințele personalului care îl utilizează vor determina cât de des este necesară pregătirea de perfecționare pentru EIP pentru circumstanțe cu risc ridicat.

Contactați echipa profesionistă SSM-SSM pentru asistență în alegerea celor mai bune echipamente de protecție sau pentru înscrierea la cursurile de instruire organizate pentru angajații dumneavoastră!