Sistemul de alertă de incendiu, acționat electric
Sistemul de alertă de incendiu, acționat electric

Sistemul de alertă de incendiu, acționat electric, cu puncte de apel manuale amplasate atât pe căile de ieșire, cât și aproape de ieșirile finale, ar trebui implementat practic în toate structurile.

Acesta ar trebui să conțină suficiente sirene pentru a face avertismentul audibil în tot punctul de lucru sau suficiente alarme vizuale pentru angajații cu handicap de auz.

Sistemul de alertă de incendiu poate fi bazat pe avertisment audibil sau vizual

Pentru a instala sistemul de alertă de incendiu, este esențial să țineți cont de modul în care angajații vor fii înștiințați de pericol.

  • Când nivelurile de zgomot de fundal sunt excesive sau un angajat are un handicap de auz, ar putea fi esențial să instalați o alarmă vizuală, cum ar fi o lumină intermitentă sau care se rotește.
  • Sunetul utilizat ca avertizare de incendiu trebuie să se distingă de alte sunete de la locul de muncă.

Proprietarul sau angajatorul s-ar putea gândi la adăugarea unui sistem de evacuare vocală în afaceri mai complicate cum ar fi locațiile de vânzare cu amănuntul.

Acesta este necesar în spații unde metoda de evacuare se bazează pe o evacuare în etape sau în faze sau dacă oamenii nu sunt familiarizați cu sistemul de alertă de incendiu.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Sistemul de alertă de incendiu emite instrucțiuni vocale și semnale de alertă

În cazul unui incendiu, sistemul de alertă de incendiu, care ar putea face parte dintr-un sistem de adresare publică, poate emite atât instrucțiuni vocale, cât și semnale de avertizare de incendiu.

  • Când un sistem de avertizare la incendiu și un sistem de adresare publică sunt utilizate împreună, ambele ar trebui să aibă prioritate față de orice alte caracteristici ale echipamentului (cum ar fi redarea muzicii).

Semnalul de avertizare de incendiu ar trebui să fie diferit de alte semnale utilizate și ar trebui să fie înlocuit de componenta de adresare publică a sistemului, care ar trebui să ofere instrucțiuni clare.

  • Atunci când sunt amplasate în același loc de muncă, un sistem automat de detectare a incendiului și un sistem de alarmă electric acționat manual ar trebui să fie combinate într-un singur sistem integral.

Inspecție și testare pentru sistemele electrice de detectare a incendiilor și de alarmă

De obicei, sistemele electrice de detectare a incendiilor și de alarmă trebuie să respecte standardele pertinente prevăzute în Legea nr.307/2006 privind prevenirea și stingerea incendiilor.

Este o idee bună să discutați planurile dumneavoastră cu autoritatea de prevenire a incendiilor înainte de a reinstala sistemul de alertă de incendiu sau de a face modificări la unul existent.

Pentru inspecția eficientă și testarea sistemelor electrice de detectare a incendiilor, specialiștii SSM-SSM recomandă:

  • Echipamentele și procedurile de protecție împotriva incendiilor la locul de muncă trebuie menținute în stare bună de funcționare. În categoria de echipamente sunt incluse toate accesoriile, cum ar fi:

-ușile de incendiu, scările, holurile;

-sistemele de detectare și alarmă la incendiu;

instrumentele de stingere a incendiilor;

-semnele și iluminatul de urgență.

Indiferent de dimensiunea locului de muncă, sunt necesare inspecții regulate și măsuri de întreținere, iar orice defecte trebuie remediate cât mai curând posibil.

Listă de verificare pentru detectare și avertizare în caz de incendiu

Următoarea este o listă de verificare utilă întocmită de specialiști în PSI care vă va ajuta să vă asigurați că măsurile de siguranță la incendiu sunt implementate și menținute la nivel optim. Verificați dacă:

  • Este instalat un sistem de detectare și alarmă la incendiu acolo unde este necesar.
  • Toate echipamentele de alarmă și de detectare a incendiilor sunt inspectate în mod obișnuit.
  • Există linii directoare pentru personalul relevant cu privire la testarea echipamentelor.
  • Oamenii care verifică echipamentul sunt instruiți corespunzător pentru a face acest lucru.
  • Pot metodele actuale de detectare să identifice un incendiu suficient de curând pentru a suna o alarmă și a permite tuturor oamenilor să fugă în siguranță.
  • Metodele de avertizare, atunci când sunt utilizate din orice loc, pot fi auzite și înțelese eficient în întreaga clădire.
  • Sistemul de alertă de incendiu are o sursă de alimentare de rezervă dacă este alimentat electric.

Ajutorul specialiștilor la întocmirea unui plan de urgență

Specialiștii SSM-SSM vă pot acorda asistență pentru a încorpora prevederile pentru detectarea și avertizarea incendiilor în planul dumneavoastră de urgență.

În acest mod, personalul va fi informat despre sistemul de alertă de incendiu din compania dumneavoastră și vor fi pregătiți să-l folosească și să reacționeze în mod corespunzător.

Personalul dumneavoastră are instrucțiuni despre cum să utilizați sistemul de avertizare la incendiu și știe ce să facă dacă aude un avertisment?

Pentru a fi siguri, solicitați consiliere pe probleme de prevenire și stingere incendii experților SSM-SSM!