Eticheta stingătoarelor identifică tipul de incendiu pe care îl poate stinge. Extinctoarele de clasa A, B și C sunt frecvent marcate pentru a stinge numeroase tipuri de incendii la domiciliu.
Extinctoarele pot fi reumplute sau sunt de unică folosință. În funcție de cât de regulat doriți să utilizați echipamentul de stingere incendii, puteți alege tipul de stingător.
Eticheta stingătoarelor este inclusă pe fiecare extinctor
Stingătoarele conțin substanțe chimice uscate care acoperă focul cu o pulbere, sufocându-l cu oxigen și interferând cu reacția chimică necesară arderii sursei de combustibil.
Stingătoarele desemnate ca aparținând Clasei K sunt mai scumpe decât versiunile rezidențiale, deoarece sunt făcute pentru utilizare intensă.
Consultați semnul de identitate al stingătorului, dacă nu sunteți sigur de ce fel de stingător portabil aveți.
Chiar și după ce ați citit eticheta stingătoarelor de incendiu, ați putea să nu știți sigur ce reprezintă incendiile din clasa A, clasa B și clasa C.
Alegerea stingătorului potrivit se face în funcție de clasificarea incendiilor
Eticheta stingătoarelor servește ca reamintire a tipurilor de incendiu pentru care echipamentul este făcut să le reziste. Majoritatea incendiilor se încadrează în una dintre următoarele clase:
- Clasa A. Pentru a stinge flăcările normale de clasa A, aceste stingătoare sunt de obicei presurizate cu apă.
- Clasa B. Benzinăriile pot câștiga din achiziționarea de stingătoare de incendiu de clasa B.
- Clasa C. Magazinele care vând produse electronice sau mașini de spălat pot considera că stingătoarele de clasă C sunt o achiziție înțeleaptă.
- Clasa D. Aceste stingătoare au o pulbere unică în interior care le face eficiente împotriva incendiilor cauzate de litiu metalic.
- Clasa K. Restaurantele și firmele de catering la domiciliu sunt cele mai mari utilizatoare a stingătoarelor de incendiu din clasa K.
Eticheta stingătoarelor conține simboluri diferite
Eticheta stingătoarelor conține simboluri pentru a arăta ce tipuri de incendii pot stinge eficient. Un cerc cu o bară oblică roșie prin el indică faptul că utilizatorul nu poate folosi aparatul pentru a stinge un tip de incendiu.
Stingătoarele sunt „gradate” în funcție de mărimea focului pe care îl pot stinge. Stingătoarele cu valori mai mari pot stinge incendii mai mari și sunt adesea mai grele decât cele cu rating mai scăzut.
Un stingător portabil pe care îl puteți mânui cu ușurință ar trebui achiziționat și păstrat în clădirea dumneavoastră de domiciliu sau de birouri.
Dimensiunile și greutatea extinctoarelor
Este important să luați în considerare dimensiunea imobilului și cât de repede se poate răspândi focul înainte de a alege un stingător.
- Pentru depozitele comerciale, încăperile și atelierele în care pot fi păstrate echipamente potențial periculoase, sunt potrivite stingătoarele de incendiu de 10 kg.
- Un model mai mic ar trebui să facă treaba dacă sunteți în căutarea unui stingător pentru un cadru tipic de birou.
- Sunt oferite spre cumpărare stingătoare de 2 kg pentru vehicule și camioane, întrucât acestea funcționează cel mai bine.
Specialiștii în SSM recomandă să examinați capacitățile fizice ale persoanelor care lucrează în biroul dumneavoastră.
Stingătoarele mai mari conțin mai multe ingrediente pentru stingerea incendiilor, ceea ce le face mai grele la mânuit.
Etichetele conțin informații despre tipul stingătorului
Eticheta stingătoarelor trebuie să conțină informații despre tipul stingătorului, cum ar fi stingătorul cu pulbere, stingătorul cu spumă, stingătorul cu bioxid de carbon, etc. Alte informații mai sunt:
- Capacitatea stingătorului de a stinge un anumit tip de incendiu.
- Instrucțiuni de utilizare, instrucțiuni de deschidere a stingătorului, cum să țineți și să direcționați stingătorul, cât timp să pulverizați agentul de stingere, cum să vă protejați și unde să pulverizați agentul.
- Avertismente de siguranță pentru utilizatorii stingătorului, inclusiv avertismente cu privire la:
-utilizarea adecvată a stingătorului;
-prevenirea expunerii la substanțele chimice din agentul de stingere;
-depozitarea corectă a stingătorului;
-reciclarea adecvată a stingătorului după utilizare.
- Data expirării, astfel încât să se știe când trebuie înlocuit stingătorul.
- Certificări și marcări trebuie să conțină eticheta stingătoarelor. Acestea atestă conformitatea stingătorului cu standardele și reglementările de siguranță relevante.
Înainte de orice altceva, este imperativ să înțelegeți ce înseamnă etichetele de „clasă” și evaluările de pe stingătoarele de incendiu.
Consultați pagina de contact a site-ului nostru pentru a afla detalii despre stingătoarele de incendiu, dar și despre alte echipamente PSI!