Reprezentarea la control ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) presupune necesitatea colaborării cu o firmă de protecția muncii, cum este RSGE, care să pregătească documentația solicitată de inspectori pentru firma dumneavoastră.
Dacă ar fi anunțate controalele ISU, atunci ar fi mult mai ușor pentru companii să își pregătească documentația solicitată. Însă, vizitele neprevăzute ale inspectorilor ISU surprind patronii și îngreunează reprezentarea la control ISU.
Ce presupune reprezentarea la control ISU?
În toate companiile există o teamă preconcepută legată de orice tip de control din partea autorităților. Ne temem chiar și de știrile care anunță reprezentarea la control ISU a societăților.
Ar trebui să știm despre aceste controale că inspectorii nu urmăresc întotdeauna pedepsirea vinovaților, ci de multe ori efectuează astfel de acțiuni cu scopul de a-i ajuta pe patroni să intre în legalitate, atunci când și ei își dau silința să respecte legea.
Nu există o normă de amenzi pe care ISU trebuie să o acorde. Recomandarea RSGE este să nu vă mai temeți de controale, ci să le priviți ca pe o necesitate deoarece nu riscați nimic atâta timp cât aveți dorința de a face toate lucrurile corect.
Însă, în cazul unui control anunțat din partea ISU, contractarea pe ultima sută de metri a unei firme specializate în protecția muncii nu este o soluție, ci în calitate de deținător de societate sunteți obligat să faceți acest lucru înainte de vizita ISU.
Conținutul dosarului pentru reprezentarea la control ISU diferă de la unitate la unitate
Din punct de vedere al documentației pentru reprezentarea la control ISU, conținutul dosarului pe care trebuie să-l prezentați diferă de la unitate la unitate.
Fișa obiectivului, planul de intervenție și cel de protecție împotriva incendiilor sau tematica de instruire sunt doar câteva exemple de documente obligatorii pentru reprezentarea la control ISU.
Lista poate continua în funcție de specificul afacerii pe care o desfășurați, documente despre existența truselor de prim ajutor, autorizarea instalațiilor electrice sau funcționalitatea instalațiilor de iluminat putând fi solicitate de inspectorii ISU.
Există o singură excepție pentru a putea stabili vizitele de control împreună cu inspectorii ISU, dacă doriți să obțineți autorizația de funcționare. Însă, după începerea activității, veți fi controlat de aceștia fără să fiți anunțat.
Inspectorii ISU efectuează controale pentru a verifica dacă societățile dispun de o organizare corespunzătoare împotriva incendiilor. Astfel, RSGE vă atrage atenția cu privire la obligativitatea deținerii stingătoarelor de incendiu și a planului de evacuare.
Stingătoarele de incendiu și planul de evacuare trebuie expuse la vedere
Referitor la stingătoarele de incendiu, este obligatoriu să le dețineți și trebuie să aveți în vedere și mentenanța acestora, pentru a vă asigura că în momentul izbucnirii unui incendiu acestea sunt în stare de funcțiune și pot fi utilizate pentru a evita un incendiu.
Planul de evacuare trebuie să fie expus la vedere, extinctoarele trebuie să fie plasate în zone ușor accesibile, numărul lor variind în funcție de suprafața utilizată, iar eliberarea ieșirilor de urgență de orice obstacol este necesară la evacuarea în timp util.
Conform concluziilor rezultate în urma unor incendii, extinderea lor din cauza scurtcircuitului la instalațiile electrice sau aparaturi electrice a fost de durată foarte scurtă, de până la 45 de secunde.
Respectarea legilor vă scapă de amenzi
- În Legea nr. 307/2006 și în Ordinul nr.163/2007 sunt prevăzute toate măsurile obligatorii pe care societățile trebuie să le respecte în ceea ce privește apărarea împotriva incendiilor la locurile de muncă.
- În Ordinul nr. 712/2005 sunt incluse toate dispozițiile necesare pentru instruirea salariaților în tot ce ține de situații de urgență.
- În Ordinul nr.138/2015 sunt specificate normele tehnice pentru utilizarea, verificarea, reîncărcarea și repararea extinctoarelor de incendiu.
Îndeplinirea condițiilor prevăzute de aceste legi vă pot salva, în cazul în care vă vizitează inspectorii ISU, de amenzi drastice care pot fi de până la 10.000 RON.
Apelați la servicii de consultanță PSI!
Dorim să vă informăm că toate serviciile pe care le oferă echipa de experți în securitate și sănătate în muncă (inclusiv în prevenirea și stingerea incendiilor) a RSGE sunt abilitate și respectă în totalitate prevederile legale.
Ne puteți contacta dacă compania dumneavoastră nu deține încă documentele necesare pentru reprezentarea la control ISU sau dacă documentația este incompletă.
De asemenea, puteți apela oricând la serviciul nostru de consultanță PSI, accesând pagina de contact.
Echipa de specialiști a RSGE își asumă reprezentarea companiei dumneavoastră pe linie de prevenirea și stingerea incendiilor la controalele Inspectoratului pentru Situații de Urgență!