siguranta electrica

Siguranta electrica si evaluarea riscurilor

Electricitatea poate ucide sau rani grav oamenii si poate provoca daune materiale.

Cu toate acestea, puteti lua masuri simple de Siguranta electrica si evaluarea riscurilor atunci cand lucrati cu sau in apropierea echipamentelor electrice pentru a reduce considerabil riscul de ranire a dvs., a angajatilor dvs. si a celor din jur.

Care sunt riscurile?

Principalele riscuri asociate lucrului cu electricitatea sunt:

  • electrocutare si arsuri datorate contactului cu piese sub tensiune
  • leziuni cauzate de expunerea la un arc electric, incendiu de la echipamente defecte sau instalatii electrice
  • explozie cauzata de aparate electrice inadecvate sau electricitate statica care aprinde vapori sau praf inflamabili, de exemplu intr-o cabina de pulverizare
  • socul electric poate duce, de asemenea, la alte tipuri de leziuni, cum ar fi caderea de pe o scara sau schele etc.

Manusi Spuma Nitril CT HR

Ce ar trebui sa fac?

Trebuie sa va asigurati ca a fost efectuata orice evaluare a pericolului electric, care include:

  • cine ar putea fi ranit
  • modul in care a fost determinat nivelul de risc
  • precautiile luate pentru a controla aceste riscuri
  • evaluarea riscurilor ar trebui sa ia in considerare tipul de echipament electric utilizat, modul in care este utilizat si mediul in care este utilizat

Trebuie sa va asigurati ca sistemul electric si echipamentul electric sunt:

  • adecvate scopului si / sau conditiilor in care sunt operate
  • folosite numai conform intentiei

Intr-un mediu umed, echipamentele inadecvate pot insufleti si imprejurimile.

Sigurantele, intrerupatoarele si alte dispozitive trebuie sa fie dimensionate corespunzator pentru circuitul pe care il protejeaza. Pentru siguranta electrica si evaluarea riscurilor, pastrati izolatoarele si cutiile de sigurante inchise si, daca este posibil, inchise.

Cablurile, mufele, prizele si accesoriile trebuie sa fie suficient de puternice si protejate corespunzator pentru mediul de lucru.

Asigurati-va ca aparatul are un comutator sau un izolator accesibil pentru a intrerupe rapid alimentarea in caz de urgenta.

Click AICI pentru achizitionarea manusilor de siguranta electrica.

Intretinere

Pe cat posibil, asigurati-va ca echipamentele si instalatiile electrice sunt intretinute pentru a preveni orice pericol si a oferi siguranta electrica.

Utilizatorii de echipamente electrice, inclusiv dispozitive portabile, ar trebui sa efectueze inspectii vizuale. Dispozitivul trebuie scos imediat din functiune si verificat, reparat sau inlocuit daca:

  • mufa sau conectorul sunt deteriorate
  • cablul a fost lipit, nu a fost fixat sau sunt vizibile firele interne etc.
  • urme de arsuri sau pete (sugerand supraincalzirea)

Reparatiile trebuie efectuate numai de o persoana competenta (cineva care are abilitatile, cunostintele si experienta necesare pentru a face treaba in siguranta).

Verificarea articolelor care pot fi deteriorate mai frecvent (de exemplu, unelte electrice portabile si echipamente care sunt deplasate in mod regulat sau utilizate frecvent sau in conditii dificile).

Sunt necesare verificari mai putin frecvente daca hardware-ul este mai putin susceptibil la daune (de exemplu, desktop-uri etc.).

Inspectiile vizuale nu sunt de obicei necesare pentru dispozitivele mici cu baterie sau de la retea (laptopuri, telefoane fara fir etc.).

Cu toate acestea, ar trebui sa verificati vizual adaptorul de ca pentru astfel de echipamente.

Luati in considerare daca echipamentele electrice, inclusiv dispozitivele portabile, ar trebui inspectate mai formal sau testate de o persoana competenta. De asemenea, ganditi-va la intervalele la care trebuie facut.

Pregatiti-va sa verificati si sa testati in mod regulat instalatiile de cablare fixa, adica circuitele de la contor si receptor care alimenteaza comutatoarele de lumina, prize, aparate pre-cablate (de exemplu, aragazuri, uscatoare de par), pentru a minimiza riscul de deteriorare.

Aceasta lucrare trebuie efectuata in mod normal de catre o persoana competenta, de regula un electrician

Cand este cineva competent sa faca lucrari electrice?

In acest context, o persoana competenta este cineva care are pregatirea, abilitatile si cunostintele adecvate pentru a finaliza sarcina care trebuie intreprinsa pentru a preveni vatamarea personala si a celorlalti.

O ucenicie electrica finalizata cu succes, cu o anumita experienta post-ucenicie, este o modalitate de a demonstra competenta tehnica in activitatea electrica generala.

Lucrarile mai specializate, cum ar fi intretinerea aparatelor de comutare de inalta tensiune sau modificarea sistemului de control, vor necesita cu siguranta instruire si experienta suplimentara.

Contactati-ne acum pentru o oferta Protectia Muncii SSM-PSI.