Potențialele pericole pentru mâini includ absorbția pielii de substanțe nocive, arsuri chimice sau termice, pericole electrice, vânătăi, abraziuni, tăieturi, perforări, fracturi sau amputații. Echipamentele de protecție includ mănuși, agenți de protecție pentru degete și acoperiri ale brațelor.
Există multe tipuri de mănuși disponibile astăzi pentru protecția mâinilor împotriva unei game largi de pericole. În general, mănușile se încadrează în următoarele patru categorii:
1. Mănuși din piele sai pânză: Aceste tipuri de mănuși asigură protecția împotriva tăieturilor, arsurilor și perforațiilor.
2. Mănuși din material textil și îmbrăcăminte: Aceste tipuri de mănuși sunt fabricate din bumbac sau alte materiale. În general, acestea protejează împotriva murdăriei, frecare și abraziune.
3. Mănuși de izolare din cauciuc: Aceste mănuși sunt folosite pentru a proteja împotriva pericolelor electrice. Pentru mai multe informații despre mănușile de izolare pentru lucrări electrice
4. Mănuși rezistente la substanțe chimice și lichide: Atunci când se lucrează cu substanțe chimice cu toxicitate acută ridicată, se lucrează cu materiale corosive în concentrații ridicate, se manipulează substanțe chimice pentru perioade lungi de timp sau se scufundă toată sau o parte a unei mâini într-o substanță chimică, pe baza compatibilității chimice. Următorul tabel include tipurile majore de mănuși și utilizările lor generale. Această listă nu este exhaustivă. Pentru mai multe informații despre alegerea mănușilor rezistente la substanțe chimice
Alte considerente
Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare în afara materialului pentru mănuși atunci când selectați mănușa potrivită. Cantitatea de dexteritate necesară pentru a efectua o anumită manipulare trebuie să fie cântărită împotriva materialului pentru mănuși recomandat pentru o rezistență chimică maximă. În unele cazuri, în special atunci când lucrați cu obiecte delicate, în care dexteritatea fină este crucială, o mănușă voluminosă poate fi mai degrabă un pericol.
- Dexteritate: În cazul în care este necesară o dexteritate fină, luați în considerare dubla gloving cu un material mai puțin compatibil, îndepărtați imediat și înlocuiți mănușa exterioară dacă există semne de contaminare. În unele cazuri, cum ar fi atunci când purtați mănuși Silver Shield, este posibil să purtați o mănușă bine fixată peste mănușă, pentru a crește dexteritatea.
- Mănușă grosime, de obicei, măsurată în mils sau gabarit, este un alt aspect. O mănușă de 10 gabarit este echivalentă cu 10 mils sau 0,01 inci. Mănușile mai ușoare oferă o sensibilitate și flexibilitate mai bună la atingere. În general, dublarea grosimii mănușii cvadrupulează timpul de străpungere.
- Lungimea mănușilor trebuie aleasă pe baza adâncimii la care va fi scufundat brațul sau în cazul în care este posibilă aplatizarea chimică. Mănușele cu o lungime mai mare de 14 inci oferă o protecție suplimentară împotriva stropirii sau imersiunii.
- Dimensiunea mănușilor poate fi, de asemenea importantă. Mănușile care sunt prea strânse tind să provoace oboseală, în timp ce mănușile care sunt prea libere, se vor desprinde sau vor aluneca și activitatea se va desfășura mai greu. Circumferința mâinii, măsurată în inci, este aproximativ echivalentă cu dimensiunea mănușii raportate. Culoarea mănușilor, designul manșetei și căptușeala ar trebui, de asemenea, luate în considerare pentru anumite sarcini.