ISCIR – RSVTI Domnesti

iscir domnesti rsvti domnesti
iscir domnesti rsvti domnesti

Legea prevede o inspectie tehnica a centralelor termice la fiecare doi ani, realizata de catre un operator RSVTI Domnesti autorizat ISCIR Domnesti deoarece centrala este un echipament controlat de ISCIR.

Verificarea centralei termice ISCIR Domnesti

De la inceput, trebuie specificat faptul ca verificarea instalatiei de gaz de catre reprezentantii companiei de gaze (e-on, Distrigaz, GDF etc.) se incheie cu supapa de gaz care alimenteaza cazanul. Motivul este foarte simplu: cazanul este un dispozitiv sub presiune si este controlat de ISCIR Domnesti (Inspectia de stat a cazanelor, vaselor sub presiune si instalatiilor de ridicare).

Adica, un muncitor pe gaz care vine si da apa si sapun cupelor si coatelor conductei de gaz (care este, in general, un simplu instalator cu calificari in domeniul instalatiilor de gaze) – retineti: nu fiecare instalator are dreptul sa intervina in instalatia de gaz! – neautorizat sa inspecteze instalatia.

Uzinele de cogenerare sunt verificate de instalatori autorizati de ISCIR Domnesti in domeniul RSVTI (responsabil pentru supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor), apartinand unor societati comerciale a caror principala zona de activitate este „Activitati de testare tehnica si analitica” (cod CAEN 7120).

Obligatii fata de ISCIR Domnesti

Pe de alta parte, cei de la compania de gaze au dreptul si obligatia de a verifica existenta raportului actual privind verificarea tehnica a centralei de cogenerare.

In general, daca, la verificarea instalatiei de gaz, nu se prezinta dovada verificarii tehnice valabile, se acorda o perioada de cateva zile (o saptamana) pentru a depune verificarea (telefonic sau personal) si daca compania de gaze nu o face deci, dezasamblati contorul de gaz si sigilati instalatia.

Comunicarea trebuie sa includa numarul raportului de verificare, compania cu autorizatie ISCIR nr. … (date din antetul raportului) care a efectuat verificarea si numarul facturii platite.

Efectuarea masuratorilor

Verificarea cazanului consta dintr-o serie de masuratori efectuate cu dispozitive care sunt verificate metrologic in fiecare an: multimetru, manometru, analizor de gaz, pompa de verificare.

Cu un multimetru, se masoara tensiunea la priza si se verifica conexiunea la masa. cazanul trebuie alimentat de la o priza dedicata, nu sunt permise tripluri, prelungitoare, improvizatii.

Manometrul (analogic sau diferential) este utilizat pentru a masura presiunile din sina de gaz, la intrarea in arzator si in cuptor. Inginerul RVT stie care sunt valorile minime sau maxime admise, astfel incat poate face corectiile necesare, daca este necesar.

Blocul de gaz nu este un carburator Dacia, astfel incat oricine poate merge in el cu o surubelnita, reglarea se face doar prin monitorizarea valorilor cu un manometru special.

Emisiile cazanului sunt verificate cu ajutorul unui analizor de gaz. Noxy, monoxid de carbon, dioxid de sulf (daca instalatia este motorina), temperatura gazului, excesul de oxigen, eficienta instalatiei, ciclul cosurilor.

Analizorul de gaze are atasata o mica imprimanta si imprima toate datele masurate pe hartie. Aceste date sunt, de asemenea, introduse in Raportul de verificare, iar campurile relevante contin valoarea maxima admisibila pentru fiecare substanta daunatoare.

Daca valorile masurate ale analizorului sunt sub limitele centrale, analizorul primeste verificari tehnice pentru inca 2 ani. Daca valorile masurate depasesc limitele admise, cazanul trebuie oprit si reparat, iar dupa reparatie, verificarea tehnica se va repeta.

La fiecare a doua inspectie tehnica (adica la fiecare 4 ani), ar trebui efectuata o incercare hidraulica a sistemului, cand timp de 10 minute sub presiunea indicata de producatorul cazanului, nu se pot produce picaturi de presiune, scurgeri de apa sau modificari ale formei echipamentului.

Acest lucru se face cu o pompa manuala speciala de testare, iar rezultatele sunt inregistrate in Raportul de verificare.

Timpul necesar inspectiei tehnice, inclusiv demontarea si asamblarea carcasei cazanului, nu trebuie sa depaseasca 45-50 de minute, inclusiv completarea documentelor.

Dupa interpretarea datelor masurate, inginerul RSVTI poate furniza alte detalii decat „admis, ne vedem la urmatoarea verificare in 2 ani”.

Va poate alerta cand eficienta incepe sa scada si ar trebui luata in considerare curatarea chimica a sistemului dvs.: diferenta dintre 92% si 85% poate sa nu para o problema importanta, iar 85% este inca legala, dar diferenta in factura dvs. de gaz este semnificativ.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.