Afecțiunile pielii sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate legate de muncă în Europa. La locul de muncă, pielea este expusă la o varietate de agenți chimici, fizici și biologici.
Este nevoie de mai mult decât o pereche de mănuși de protecție pentru a preveni eficient bolile de piele. Este necesar să se adopte o abordare proactivă care să combine măsuri preventive, tehnologice și organizaționale.
Afecțiunile pielii, cauzate de expunerea la substanțe chimice
Conform rezultatelor cercetărilor prezentate de echipa SSM-SSM, în Uniunea Europeană, afecțiunile pielii sunt printre cele mai frecvente boli profesionale, reprezentând între 10 și 40% din total.
Acest număr mare este rezultatul a zeci de mii de substanțe chimice utilizate. Acestea sunt responsabile pentru 80 până la 90% din afecțiunile pielii, dar bolile de piele pot fi cauzate și de agenți biologici și fizici.
- Pe lângă arsuri și iritații, expunerea la substanțe chimice poate provoca dermatită, acnee profesională și efecte toxice, chiar și cancer, dacă substanțele chimice sunt absorbite prin piele.
- Reacțiile alergice sunt, de asemenea, probleme comune de sănătate care pot fi legate de un mediu de lucru umed și de utilizarea solvenților și detergenților.
- Produsele chimice și alți factori de risc, cum ar fi agenții biologici și radiațiile solare, pot interacționa pentru a face unele dintre aceste efecte negative asupra sănătății mai grave.
Problemele pielii, cea mai frecventă problemă în rândul agenților de curățare
Bolile de piele legate de muncă afectează practic toate industriile și comerțul, inclusiv sănătatea și asistența socială, frizeria, industria alimentară, prelucrarea metalelor, comerțul cu amănuntul și construcțiile.
- Activitățile care implică contactul direct cu apa, numite și muncă umedă, pot afecta grav funcția de barieră a pielii.
- Datorită expunerii la produsele de curățare, afecțiunile pielii sunt cea mai frecventă problemă în rândul agenților de curățare.
La curățarea, dezinfectarea și manipularea deșeurilor alimentare și biologice, lucrătorii din sectorul hotelurilor, catering și cafenele (HORECA) sunt expuși riscului.
- Ar trebui luate măsuri adecvate ca răspuns la riscurile cu care se confruntă lucrătorii mobili, cum ar fi cei care oferă îngrijire la domiciliu sau cei care lucrează în diferite locații.
Metodele de control previn afecțiunile pielii
Angajatorii ar trebui să evalueze locurile de muncă în care este probabilă expunerea la substanțe dăunătoare sau care pot fi absorbite prin piele.
Managerii trebuie să determine dacă lucrătorii pot fi afectați de munca umedă, utilizarea solvenților și detergenților, lumina soarelui sau orice alt risc.
Procesele de lucru trebuie modificate pentru a elimina utilizarea acestor substanțe sau, cel puțin, pentru a le înlocui cu substanțe mai puțin nocive, explică experții SSM-SSM.
Măsurile tehnice pot reduce și mai mult expunerea, precum:
-utilizarea circuitelor închise care evită contactul;
-echipamentele de lucru care asigură o distanță de siguranță între piele și substanțe sau produse.
Măsurile organizaționale, cum ar fi rotația locurilor de muncă, pot reduce timpul de expunere.
Ca ultimă soluție, pot fi utilizate echipamente de protecție personală (EPP), care pot include mănuși adecvate sau produse care previn afecțiunile pielii.
Protejarea întregului corp, nu doar a mâinilor, este crucială. Poate fi necesar să se ia măsuri speciale sau să se poarte îmbrăcăminte de lucru adecvată.
Planul de protecție a pielii include măsuri și instrucțiuni
Angajatorii sunt sfătuiți să elaboreze un plan de protecție a pielii care să includă măsuri și instrucțiuni pentru angajați. Sfaturile specialiștilor includ:
-protejați pielea înainte de muncă, spălați pielea în timpul și după muncă, îngrijiți pielea după muncă;
-țineți cont de tipul de expunere, de protecția pielii chiar dacă utilizați mănuși, protejați-vă împotriva radiațiilor UV.
- În plus, lucrătorii ar trebui să fie instruiți cu privire la expuneri, metode de prevenire, utilizarea adecvată a echipamentului individual de protecție și igiena pielii.
- Este esențial să schimbați orice îmbrăcăminte sau EIP contaminat, precum și să vă spălați pe mâini înainte de a mânca, a bea și a purta mănuși.
Angajații ar trebui să fie informați cum să-și examineze pielea și pe cine să contacteze la primele semne de mâncărime, uscare sau înroșire a pielii, astfel încât condițiile de muncă să se poată îmbunătăți rapid.
- Angajatorii companiilor mari pot folosi, de asemenea, chestionare, interviuri sau anchete clinice pentru a urmări sănătatea angajaților.
Aflați mai multe despre riscurile asociate contactului substanțelor cu pielea
Rămân multe de făcut pentru conștientizarea angajaților cu privire la manipularea substanțelor care cauzează afecțiunile pielii.
Specialiștii recunosc că nu există o metodă științifică de măsurare a nivelului de expunere a organismului la riscurile asociate cu contactul cu pielea și impactul acestora asupra sănătății.
Pentru a afla detalii despre implementarea măsurilor de siguranță în compania dumneavoastră, contactați inspectorii SSM-SSM!