10 sfaturi in manipularea marfii la locul de munca
10 sfaturi in manipularea marfii la locul de munca

Ridicarea obiectelor sau manipularea marfii manuală a materialelor pune lucratorii in pericol de ranire a spatelui.

Peste 111.000 de astfel de leziuni care au necesitat zile libere de la locul de munca au fost inregistrate in 2017, conform Injury Facts. Ce pot face angajatorii si lucratorii pentru a preveni?

Prevenirea riscurilor privind manipularea marfii

„Atunci cand eforturile de prevenire a leziunilor cauzate se concentreaza pe un singur factor de risc, acestea nu reduc semnificativ rata leziunilor”, afirma Centrul Canadian pentru Securitate si Sanatate in Munca.

„O abordare mai reusita combina cunostintele despre ergonomie, inginerie, mediul de lucru, capacitatile si limitarile umane.”

Contactati-ne acum pentru o oferta SSM!

Acesta recomanda eliminarea sau scaderea cererii pentru sarcini manuale de manipularea marfii, a materialelor grele, reducerea miscarilor stresante ale corpului si ritmul de lucru, cresterea pauzelor de odihna si imbunatatirea conditiilor de mediu.

Eliminare. Exista sisteme de manipularea marfii mecanice sau electrice disponibile pentru lucratorii dumneavoastra? Daca da, folositi-le. „Ajutoarele mecanice scad riscul de vatamare a spatelui prin reducerea efortului fizic al lucratorului necesare manipularii obiectelor grele”.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Buna tehnica de manipulare a marfii

Exista cateva lucruri simple de facut inainte si in timpul preluarii / transportului:

  • Eliminati obstacolele de pe traseu.
  • Pentru ridicari lungi, planificati sa asezati jumatati de greutate pe o masa sau o banca pentru a schimba aderenta.
  • Tine-ti greutatea aproape de talie. Greutatea trebuie sa ramana aproape de corp cat mai mult timp posibil in timpul ridicarii.
  • Pastrati partea cea mai grea a greutatii pe partea voastra.
  • Stati intr-o pozitie stabila si asigurati-va ca picioarele sunt despartite, cu un picior usor inainte pentru a mentine echilibrul.


Ganditi-va inainte de ridicare / manipulare. Se pot utiliza mijloace de manipulare? Unde va fi plasata marfa? Va fi nevoie de ajutor la incarcare? Indepartati obstacolele, cum ar fi materialul de ambalare aruncat.

Pentru ridicari lungi, luati in considerare asezarea greutatii pe jumatate pe o masa sau o banca pentru a schimba aderenta.

Pentru oferta de echipamente de protectie, click aici!

Luati o pozitie stabila. Picioarele ar trebui sa fie usor separate, cu un picior inainte pentru a mentine echilibrul (in plus fata de greutati, daca sunt pe podea).

Fiti pregatit sa va miscati picioarele in timpul ascensiunii pentru a mentine stabilitatea. Evitati imbracamintea stransa sau incaltamintea necorespunzatoare, care poate complica acest lucru.

Prindeti bine greutatea. Daca este posibil, greutatea trebuie pastrata cat mai aproape de corp. Probabil ca este mai bine decat sa o tineti strans doar cu mainile.

Incepeti cu o postura buna. La inceputul ridicarii, este de preferat sa va flexati usor spatele, soldurile si genunchii decat sa va flexati complet spatele (flexia) sau sa va flexati complet soldurile si genunchii (ghemuit).

Nu indoiti spatele mai mult atunci cand ridicati. Acest lucru se poate intampla daca picioarele incep sa se indrepte inainte de a incepe sa ridici greutati.

Tineti greutatea aproape de talie. Pastrati-va greutatea aproape de corp cat mai mult timp posibil in timpul ascensiunii.

Pastrati partea cea mai grea a greutatii pe partea voastra. Daca nu va puteti apropia de greutate, incercati sa o glisati spre corp inainte de a incerca sa o ridicati.

Evitati sa va intoarceti spatele sau sa va aplecati in lateral, mai ales atunci cand spatele este indoit.

Umerii trebuie pastrati paraleli si orientati in aceeasi directie ca soldurile. Rasucirea prin miscarea picioarelor este mai buna decat rasucirea si ridicarea in acelasi timp.

Tineti capul ridicat atunci cand manipulati. Uitati-va inainte, nu in jos la greutate.

Miscati-va usor. Incarcaturile nu trebuie trase sau apucate, deoarece acest lucru poate ingreuna manipularea marfii si poate creste riscul de ranire.

Nu ridicati sau manipulati mai mult decat poate fi gestionat cu usurinta. Exista o diferenta intre ceea ce oamenii pot ridica si ceea ce pot ridica in siguranta. Cand aveti dubii, cereti sfaturi sau primiti ajutor.

Asigurati-va ca articolele manipulate nu sunt prea grele pentru o persoana. Daca sunt, folositi doi lucratori.

Reduceti distanta pe care trebuie sa o parcurga un lucrator in timp ce transporta, impinge sau trage o sarcina.

Schimbati tipul de miscare utilizat. De exemplu, coborarea unui obiect cauzeaza mai putina tensiune decat ridicarea unui obiect, iar tragerea este mai usoara decat transportul.

Sunati-ne ACUM pentru mai multe informatii legate de SSM si PSI, sau Protectia Mediului.