Norme si masuri de prevenire impotriva COVID-19

1. Scop si domeniu

Aceasta instructiune este realizata in urma comunicarilor/informatiilor transmise de
catre autoritatile Romane privind limitarea raspandirii noului coronavirus (COVID-19).
Cunoasterea prevederilor prezentei instructiuni, este obligatorie pentru toţi lucrătorii.

2. Documente de referinta

– Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă;
– HG1425/2006, modificata prin HG 955/2010 si HG767/2016 Normele metodologice
de aplicare a Legii securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006;
– HG1218/2006 privind utilizarea agentilor chimici (dezinfectanti);
– HG1048/2006 privind utilizarea EIP;
– HG971/2006 privind cerinţe minime pentru semnalizarea de securitate la locul de
muncă;
– HG1091/2006 privind cerinţe minime de securitate şi sănătate pentru locul de
muncă;
– HG1146/2006 privind cerinţe minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare
la utilizarea echipamentelor de muncă;
– HG355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, modificata prin HG37/2008
si HG 1169/2011.
– OUG 96/2003 modificata prin Legea 154/2015, privind protecţia maternitatii la
locurile de munca;

3. Masuri preventive de limitare a infectiei cu COVID 19

3.1. Obligatiile angajatorilor privind măsurile SSM în caz de COVID 19

– Efectuarea unei analize la nivelul de societate în vederea prioritizării serviciilor
esențiale sau relevante de cele neesențiale, cu respectarea drepturilor la securitate
și sănătate în muncă a lucrătorilor.
– Daca este posibil, organizati telemunca la domiciliu;

Asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele
legate de muncă în condițiile Legii 319/2006 privind securitatea și sănătatea în
muncă și dispunerea măsurilor necesare pentru:

– asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor;
– prevenirea riscurilor profesionale;
– informarea şi instruirea lucrătorilor;
– acordarea echipamentului de protecție angajatilor (măști, mănuși de protecție
etc.), pentru a preveni răspândirea infecţiei şi urmărirea ca aceştia să le poarte.

Determinarea naturii și nivelului de risc pentru orice activitate susceptibilă să
prezinte un risc de expunere la COVID-19 și stabilirea următoarelor măsuri:

– limitarea expunerii;
– elaborarea unui plan de măsuri, întocmit în baza recomandărilor medicului de
medicina muncii cu care are contract;
– Aplicarea procedurilor stabilite la nivel național de către Ministerul Sănătății în cazul
în care lucrătorul prezintă simptome asociate infecțiilor respiratorii la locul de muncă;
In conformitate cu Hotararea Comitetului National pentru situatii de urgenta se vor
implementa urmatoarele masuri, in functie de gravitate:

In aceasta etapa, este important ca angajatorii sa isi instruiasca angajatii in privinta
regulilor de igiena care trebuie respectate cu strictete. Pentru a reduce riscul de
infectie, salariatii trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:

– dezinfectarea suprafetelor;
– spalarea mainilor cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi, precum si inainte de a
manca;
– nu se va atinge fata, nasul, gura, ochii daca mainile nu sunt spalate si
dezinfectate;

– orice persoana care prezinta simptome sau tuseste se va trimite de indata
acasa.In cazul in care situatia sanatatii persoanei se inrautateste, acesta va apela
112.
– daca o persoana este testata pozitiv cu noul coronavirus, va instiinta obligatoriu si
managerul direct.Unitatea va anunta DSP ca are un caz confirmat.
– daca un angajat a intrat in contact cu o persoana venita din zonele cu transmitere
comunitara extinsa va intra in carantina sau izolare la domiciliu pe o perioada de
cel putin 14 zile si va anunta managerul direct.
– la nivelul unitatii se vor sista toate calatoriile in strainatate in interes de serviciu
– se vor pune la dispozitia angajatilor geluri dezinfectante, manusi, masti de unica
folosinta, tava cu materiale dezinfectante pentru incaltaminte la intrare in
societate;

 

3.2. Recomandari, măsuri preventive de securitate și sănătate în caz de COVID 19

Pentru a reduce riscul de infectie, salariatii trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:

– Spala-te des pe maini (spalarea mainilor elimina virusul).
– Evita contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute.
– Nu atinge ochii, nasul si gura cu mainile (virusul se transmite mai ales pe cale
respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas sau gura).
– Acopera gura si nasul daca stranuti sau tusesti.
– Nu lua medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care iti prescrie
medicul.

Gripa/inclusiv infecția cu coronavirus, se transmite:
– pe cale aeriană, direct prin tuse sau strănut;
– indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
Simptome frecvent întâlnite:
– frisoane;
– febră 39 – 40 grade Celsius; subfebrilități (37,5 și peste grade Celsius),
– cefalee (dureri de cap);
– dureri musculare (mialgii);
– oboseală fără un motiv clar;
– strănut;
– disfonie, răgușeală;
– dureri în gât; dureri la înghițire; congestionarea faringelui (roşu în gât);
– tuse -frecvent uscată (sau cu expectorație), episodică sau recurentă
– inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
– indispoziție, iritabilitate (fără o cauză clară);
– tahipnee (cresterea frecventei respiratorii) în absența efortului fizic;
– greţuri, vărsături.

Oricare din aceste simptome poate fi considerat ca atribuibil unei infecții virale fără a fi
însă un semn cert pentru aceasta. Un cumul de simptome crește probabilitatea
existenței infecției virale.

Orice persoana venita din zonele cu transmitere comunitara extinsa va intra in carantina
sau izolare la domiciliu pe o perioada de cel putin 14 zile. In cazul in care un angajat
prezinta unul sau mai multe simptome de mai sus si a intrat in contact cu o persoana
posibil infectata, trebuie sa sune la 112.

Recomandări generale:
– evitarea expunerii prin evitarea aglomerărilor,
– igiena individuală, în special spălarea mâinilor înainte de luarea meselor și după
strângerea mâinilor mai ales după întâlnirea cu o persoană susceptibilă de infecție
gripală
Este recomandata spalarea mainilor de mai multe ori pe zi cu sapun si apa calda,
cel putin 20 secunde.

4. Informatii despre noul coronavirus (COVID-19):

Pana in acest moment este stabilit ca noul coronavirus (COVID-19 / Sars-Cov-2)
este transmis:
– de la persoana la persoana printr-un contact apropiat cu un individ infectat,
simptomatic in principal prin picaturi respiratorii si contact direct/indirect cu secretii.
– Contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o
durata de peste 15 minute;
– In aceeasi incapere (ex.birou, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de
minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;

4.1. Deplasarile – limitati pe cat posibil:

– Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu
un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens,
zone de recreere.
– Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte
comune de către un număr mare de copii.
– Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac
parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările,
sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
– Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați
în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
– Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane,
precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
– În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă
folosind șervețele de unică folosință.
– Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le
întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în
față cu alte persoane
– Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de stâlp, evitaţi să vă atingeţi faţa şi folosiți
dezinfectant pentru mâini dacă îl aveți în timp ce mergeţi cu trenul, autobuzul,
metroul sau tramvaiul.
– Este recomandabil să vă anulați călătoriile în această perioadă.
– Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte
de a vă atinge fața, nasul sau gura.
– Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita
zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite,
folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
– În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților
alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.
– Dacă aveţi opţiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu
folosiţi transportul în comun.
– Dacă sunteţi în vârstă sau aveți o boală cronică, găsiți mijloace de transport
alternative – prezenţa dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește
semnificativ riscul de infecție.
– Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil.
– Evitaţi autobuzele / metroul în caz de aglomeraţie.
– Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu
noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din
zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus.
– În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul
ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să
fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu
familia.

4.2. Contactul Direct de evitat:

– Evitati contactul cu persoane care sufera de infectii respiratorii.
– Evitati contactul cu persoane care s-au reintors in tara recent.
– Evitati locurile aglomerate
– Evitati spitalele daca nu prezentati simptome specifice noului coronavirus.( febra,
tuse, dificultati de a inghiti, dificultati de a respira).
– Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile.
– Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
– Evitati folosirea la comun a anumitor echipamente de munca/lucru (tastatura,
mouse,etc.)
– Limitati deplarile pe cat posibil.
– Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul
sau plăți on-line.
– Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul
banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
– Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de
angajator.

4.3. Igiena este obligatorie:

– Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru
a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de
protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i
proteja pe ceilalți.
– Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu
o suprafață potențial contaminată.
– Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
– Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
– Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință,
pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
– Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care
intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
– Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
– Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
– NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași
tacâmuri.
– NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent
dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
– Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră,
în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea
virusului pe cale respiratorie.
– Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o
poartă.
– Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul
epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la
greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus. Este important ca orice
tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.
– Vitamina C este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului
nostru.
– Doza zilnică necesară de vitamina C se obține printr-o alimentație echilibrată ce
include fructe și legume.
– Studiile științifice arată că vitamina C poate reduce simptomele într-o răceală
obișnuită și, în special la persoanele cu carență de vitamină C, poate avea efecte
benefice în pneumonii.
– În prezent, nu există dovezi că vitamina C ajută a prevenirea sau tratamentul
infecției cu coronavirus.
– Supradoza de vitamina C poate cauza reacții adverse precum greață, crampe
abdominale.

4.4. Informarea din surse de incredere:

– Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
– Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au
cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
– Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
– Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
– Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!
– Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu
imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau
răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
– Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul
coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli
pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

4.5. Anuntarea cazurilor posibile de infectare cu COVID-19:

– Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în
contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară
afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
– Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului
este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.
– Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de
coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista
zonelor aflate sub alertă.
– În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate
Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

4.6. In caz de simptome:

– Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în
respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul
moment la unitățile de urgență.
– Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor
persoane noul coronavirus.
– Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în
mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.
– În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la
20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea
virusului.

4.7. In caz de autoizolare / izolare la domiciliu:

– respectați cu strictețe recomandările autorităților
– NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile,
– NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă
furnizează alimente sau produse.
– personalul de curatenie care deserveste zona de autoizolare/izolare (mai ales
toaleta) sa fie instruit in vederea tehnicii de curatenie/dezinfectie a suprafetelor si sa
poarte echipament de protectie adecvat, mai ales in zona de grup sanitar unde
exista riscul de stropire (masca, ochelari, halat de unica folosinta, manusi menajere,
botosei).

4.8. In caz de confirmare a infectarii cu noul coronavirus (COVID-19)

– dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecției, se va respecta procedura
oficială în vigoare pentru cazurile pozitive.
Contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în
care:
– vor purta permanent mască schimbata la intervale de timp adecvate,
– vor reduce la minim în timp contactul cu alte personae si vor pastra distanta de
siguranta intre persoane adica mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra in
camera individuala;
– vor reduce la minim utilizarea in comun a unor echipamente sau aparate (ex.
tastatura, imprimanta, telefon etc.) precum si a toaletelor comune.
– vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mainilor, dezinfecția
suprafețelor pe care le ating etc.

4.9. Cine este in contact apropiat al unui caz confirmat:

Contactul apropiat este definit ca:
– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strangere de
mana neurmata de igiena mainilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de
COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de
manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai
mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala
de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o
distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda
ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de
laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara
portul corect al echipamentului de protectie;
– Scopul definirii contactului apropiat este sa permita anchetei epidemiologice sa
deceleze care persoane din lista contactilor unui caz confirmat primesc indicatie de
izolare la domiciliu timp de 14 zile si testarea acestora la inceputul perioadei de
izolare si la sfarsitul acesteia. O ancheta epidemiologica corecta NU trebuie sa duca
la izolarea si testarea altor persoane care nu indeplinesc exact criteriile din definitie
si nici pe aceia care sunt contacti ai contactilor.