ISCIR – RSVTI Teleorman

RSVTI

Ce reprezinta serviciile RSVTI si care sunt instalatiile/echipamentele supuse autorizarii?

Serviciile RSVTI sunt serviciile asigurate de operatori autorizati pentru instalatiile/echipamentele pe care le detine un operator economic in baza Legii nr. 64/2008, art. 15 pct. 2, republicata in 2015 si prin prescriptiile tehnice ISCIR.

RSVTI = responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor.
Dintre instalatiile care se supun autorizarii ISCIR si CNCIR se pot enumera instalatiile care functioneaza sub presiune si instalatiile de ridicat.

Din prima categorie fac parte:

  • compresoarele
  • presostatele
  • cuptoarele industriale cu arzatoare pe gaz
  • vase de expansiune
  • centralele termice
  • generatoare de aer cald

Din categoria instalatiilor de ridicat, se pot enumera:

  • lifturi / ascensoare
  • nacele si transpaleti cu catarg
  • motostivuitoare si electrostivuitoare

Centralele termice cu combustie pe lemn necesita curatarea cosurilor de fum cel putin o data pe an sau ori de cate ori este nevoie.

In Romania, peste 85% din firmele si gospodariile aflate in mediul rural au sistemul de incalzire cu combustibil solid, respectiv lemn, peleti, carbune. Pentru acestea, este necesara conectarea sobei/centralei termice la un cos de fum suficient de inalt pentru a facilita tirajul natural al fumului.

De ce se infunda un cos cu fumul degajat de arderea combustibilului solid?

  • Proprietarul incearca sa improvizeze cosul de fum in procesul de constructie printr-o constructie incorecta din punct de vedere tehnic.
  • Constructia cosului de fum este realizata de catre o persoana fara cunostinte tehnice de specialitate, o firma nespecializata, respectiv fara a fi avizata ISCIR
  • Curatarea precara sau rara a cosului de evacuarea a fumului degajat in procesul de ardere
  • Fisuri in constructia cosului aparute ca urmare a vechimii sau constructiei gresite.

In cazul constructiei eronate a cosulului, repararea/refacerea acestuia trebuie realizata. Curatarea cel putin anuala de catre un specialist, este obligatorie, aceasta procedura putandu-se realiza la inceputul perioadei de functionare constanta (octombrie).

Specialistii in servicii de curatare a cosurilor de fum vor realiza inspectia si evaluarea echipamentului de incalzire indiferent de felul acesteia (centrala termica cu combustibil solid, soba, cuptor, gratar, etc.).

In acest sens, pericolele asociate nefunctionarii corecte a cosurilor de fum sunt dintre cele mai drastice, iar amenzile sunt costisitoare. Statistic, nefunctionarea corecta a surselor de caldura, a echipamentelor de incalzire si a cosurilor de fum, reprezinta principala cauza a izbucnirii incendiilor.

Alte defecte care pot produce accidente grave sunt: intrarea fumului in casa si implicit pericol de asfixiere, nefunctionarea la capacitatea tehnica a echipamentelor de incalzire, cresterea riscului de intoxicare cu fum si monoxid de carbon.

Curatarea cosurilor de fum de catre persoane specializate ISCIR – RSVTI

Specialistii ISCIR – RSVTI asigura serviciile de curatare a cosurilor de fum prin 2 metode: curatarea mecanica si curatarea catalitica (chimica). Metodele pot fi utilizate separat sau combinate.

Curatarea mecanica este necesar a se realiza o data pe an, recomandarea specialistilor este realizarea ei o data la 6 luni, inainte si dupa utilizare pe timpul rece. Echipamentul specialistilor cuprinde un set complet de instrumente, printre care enumeram: camera video, ruleta, perii de sarma de diferite marimi, lopata, foras, matura aspra, lanterna, spaclu, folii, etc.

Curatarea catalitica (chimica) este metoda de curatare aplicata cu ajutorul unor substante chimice speciale, care in procesul de ardere curata cosul in profunzime. Acestea introduse in focarul de ardere actioneaza prin uscarea gudronului, permitand ulterior curatarea eficienta cu metodele mecanice.

Specialistul RSVTI acreditat ISCIR, va parcurge cativa pasi necesari procesului de curatare in profunzime:

– izoleaza zona de interventie
– identifica gravitatea problemei si stabileste sursa de infundare a cosului de fum
– utilizeaza lanterna, camera video pentru identificarea defectiunii
– decide curatarea cosului prin utilizarea metodei mecanice sau catalitice, in functie de problema identificata
– in situatii care impun folosirea combinata a celor 2 metode, decide ordinea operatiilor (1 catalitica + 2 mecanica)
– curatarea burlanelor si canalelor de colectare a fumului legate de cosul de evacuare a fumului;
– curatarea zonei de interventie prin indepartarea gudronului si a negrului de fum provenit din interiorul cosului
– reaprinderea focului si masurarea vitezei de evacuare a fumului pe cosul de fum

In urma curatarii cosului de fum constata daca mai este necesara intervenirea sau procesul este complet si se poate aviza functionarea acestuia.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.