ISCIR – RSVTI Gruiu

iscir gruiu rsvti gruiu
iscir gruiu rsvti gruiu

Vasul de expansiune este un echipament supus autorizarii ISCIR Gruiu si necesita in mod obligatoriu verificari tehnice periodice de catre un operator RSVTI Gruiu.

Ce este un vas de expansiune ISCIR Gruiu?

Arata ca un rezervor sau un cazan si este de obicei situat deasupra sau in apropierea sistemului de incalzire, producand apa calda sau furnizand apa.

Vasul de expansiune, pentru ca vorbim despre el, este utilizat in aproape toate circuitele de acest tip, de la instalatii de climatizare auto pana la centrale termice si sisteme de hidrofor.

Exista multe modele de vase de expansiune pe piata, care vin in diferite dimensiuni in functie de presiunea apei, dimensiunea incalzitorului de apa sau alimentarea si temperatura la care este incalzita apa.

Mai jos am pregatit un scurt ghid despre rolul vasului de expansiune, ce beneficii aduce, cate tipuri exista si din ce elemente consta.

In acelasi timp, va prezentam cateva recomandari legate de aspectele care ar trebui luate in considerare atunci cand alegeti un vas de expansiune si cum sa il intretineti corespunzator.

Daca faceti un exercitiu pe imaginatie, va puteti imagina vasul de expansiune ca un amortizor care ajuta la reglarea presiunii din sistemul de incalzire, producand apa calda sau alimentare cu apa, astfel incat sa ramana in limite normale. Acesta este un aspect foarte important pentru buna functionare a sistemului.

Cum functioneaza vasul de expansiune ISCIR Gruiu?

Apa are cel mai mic volum la 4 ° C. Volumul de apa creste sub sau peste aceasta valoare. Astfel, apa incalzita de la 4 ° C la 100 ° C isi mareste volumul cu 4,35%, la 200 ° C cu 15,6% si la 300 ° C cu 40,3%.

Pe de alta parte, prin inghet, volumul de apa creste cu 9%, ceea ce explica faptul ca tevile se sparg atunci cand este rece, daca nu sunt bine izolate.

Astfel, atunci cand functioneaza un sistem de incalzire, cum ar fi un cazan, apa incalzita creste in volum.

Consecinta este o crestere a presiunii in sistem, care uneori poate duce la o explozie de abur supraincalzit sau la degradarea sistemului de incalzire in timp, deoarece presiunea suplimentara exercita presiune asupra componentelor sistemului si ingreuneaza apele circula in circuit.

Contactati-ne acum pentru o oferta rapida SSM Gruiu.

Vasul de expansiune este un element de siguranta care preia diferenta de presiune si actioneaza ca un airbag. Datorita acestui fapt, sistemul de incalzire este stabilizat si poate functiona normal.

Cu toate acestea, in cazul unui sistem de hidrofor, vasul de expansiune este rezervorul acestuia din urma. Cand pompa de rapel de presiune porneste, presiunea din interiorul vasului, care este impartita in doua parti de o membrana flexibila din cauciuc (o parte pentru apa si o parte pentru aer), creste si se umfla.

Astfel, pompa atinge presiunea maxima si se opreste. Apa este apoi purjata din sistem si presiunea aerului forteaza lichidul din vasul sub presiune in sistem. Diafragma se dezumfla, sistemul atinge presiunea minima si pompa reporneste.

Semne ca vasul de expansiune nu functioneaza corect

Pentru a sti cand sa solicitati serviciile specialistilor ISCIR Gruiu ar fi util sa se ia in considerare urmatoarele aspecte, care pot indica faptul ca vasul de expansiune ISCIR Gruiu nu functioneaza corect:

  • presiune crescuta – cand, de exemplu, cazanul functioneaza, deci incalzeste apa,
  • presiunea din vasul de expansiune creste dincolo de limitele sale;
  • presiunea nu este constanta – daca vasul de expansiune functioneaza corect, presiunea apei din acesta se va stabiliza la 1 bar, chiar daca cazanul functioneaza sau nu; daca observati ca nu este cazul, este recomandabil sa solicitati ajutor unui instalator autorizat;
  • temperatura vasului de expansiune – este foarte usor de verificat asezand mainile pe vas; in mod normal, partea de sus trebuie sa fie calda, in timp ce partea inferioara a cratitei trebuie sa fie la temperatura ambianta; daca observati ca intreaga tigaie este fierbinte, este plina de apa, deoarece diafragma din interior este deteriorata; In acest caz, va trebui sa consultati un specialist pentru a vedea daca nava trebuie inlocuita.

Completeaza formularul de mai jos pentru o oferta rapida, sau click AICI.