HACCP Brașov a evaluat contaminarea bacteriană în industria laptelui care poate avea implicații majore pentru operatori.
Aceasta poate duce la repararea produsului, distrugerea sau reconstituirea produsului, al căror cost poate ajunge la sume importante odată ce sunt luate în considerare litigiile, plățile de asigurări și daunele reputației.
HACCP Brașov sau Analiza riscurilor și Punctele Critice de Control Brașov
Pentru a reduce incidentele de contaminare a produselor, producătorii de lactate sunt obligați să practice legislația de igienă bazată pe principiile cadrului Analiza pericolelor punctelor critice de control (HACCP).
Acest cadru recunoscut la nivel internațional este utilizat pentru a identifica și controla zonele procesului în care contaminarea procesului final poate fi un pericol și are ca scop protejarea sănătății consumatorilor.
HACCP Brașov a specificat principalele măsuri incluse într-un plan HACCP eficient:
- Identificarea pericolelor potențiale
- Stabilirea punctelor critice de control
- Stabilirea limitelor critice
- Măsurile pentru controlul acestor pericole
- Monitorizarea controalelor
- Acțiunea corectivă
- Documentarea
Identificarea pericolelor chimice și fizice
Echipa responsabilă de implementarea cadrului HACCP trebuie să elaboreze o listă de pericole care sunt considerate susceptibile de a provoca îmbolnăvire, rănire și/sau deteriorare dacă nu sunt controlate eficient.
Pericolele chimice și fizice, microorganismele patogene și de deteriorare ar fi identificate în acest fel.
În zonele de ambalare a laptelui din fabricile de lapte, atmosfera poate conține mai multe celule bacteriene viabile, o sursă semnificativă de pericol microbian.
Punctele critice de control (CCP) sunt puncte în care controlul poate fi aplicat pentru a preveni sau elimina un pericol de siguranță.
În industria produselor lactate, CCP-urile ar putea include recepția ingredientelor, depozitarea ingredientelor, adăugarea de ingrediente și igienizarea echipamentelor de lucru.
Și deși poate fi adesea trecută cu vederea de către operatorii de produse lactate, filtrarea sterilă a gazelor care vin în contact direct cu produsul sau ambalajul ar trebui, de asemenea,
evidențiată ca un punct critic de control.
Identificarea măsurilor de control
O limită critică este valoarea maximă sau minimă pentru măsura de control la un punct critic de control pentru a preveni, elimina sau reduce un pericol la un nivel acceptabil.
Aceste limite, care separă acceptabilitatea (sigură) de inacceptabilitate (potențial nesigură), pot include timpul, temperatura și pH-ul și sunt adesea extrase din standardele și liniile directoare de reglementare.
Acestea ar trebui să fie măsurabile, observabile și să poată fi monitorizate în timp real.
Identificarea măsurilor de control de către specialiștii HACCP Brașov (acțiunile luate pentru a elimina, preveni sau reduce pericolele la un nivel acceptabil) este o parte cheie în prevenirea contaminării.
De exemplu, acțiunea de sterilizare a gazului pentru a obține sterilitatea aerului comprimat de calitate alimentară, care este necesară pentru a crea un mediu steril la ambalarea unui produs lactat, este o măsură de control.
Ce face HACCP Brașov pentru a controla pericolele?
În conformitate cu planul HAACP Brașov, o fabrică de produse lactate trebuie să poată confirma că punctele critice funcționează în limitele definite.
Monitorizarea poate să detecteze o tendință de pierdere a controlului, astfel încât procesul să poată fi readus sub control înainte de a se abate de la o limită critică și să detecteze dacă are loc o pierdere a controlului.
Testarea integrității filtrului este un exemplu de sistem de monitorizare: filtrele de gaz de calitate sterilizantă utilizate în procesarea aseptică trebuie testate în mod regulat pentru a se asigura că sunt capabile să ofere sterilitate continuă.
Ca parte a planului HACCP, echipa HACCP Brașov convinge în prealabil asupra acțiunilor corective de luat dacă monitorizarea detectează o pierdere a controlului la un CCP.
Acțiunile corective imediate ar putea include oprirea procesului sau punerea în carantină a produsului. Alte acțiuni corective pot fi efectuate dacă se identifică o tendință de pierdere a controlului.
Planificarea măsurilor după pierderea controlului produselor
Echipa HACCP Brașov trebuie să planifice măsurile de luat în ceea ce privește produsele care ar fi putut fi depozitate sau expediate după ce pierderea controlului ar fi putut avea loc, aceasta poate include carantină sau eliminare.
Dovezile documentare ale diligenței necesare atunci când sunt aplicate siguranței produselor sunt esențiale, mai ales în cazul nefericit al unui incident de siguranță alimentară.
Aceasta ar trebui să includă documente care să demonstreze că principiile HACCP Brașov au fost aplicate corect în conformitate cu legislația în domeniu.
Exemple dintre acestea includ determinarea CCP, determinarea limitei critice, înregistrările de monitorizare a CCP și procedurile de acțiuni corective.
Accesați pagina de contact a HACCP Brașov pentru mai multe informații în domeniul siguranței alimentare!