HACCP Brașov

HACCP Brașov sau Analiza Riscurilor
HACCP Brașov sau Analiza Riscurilor

HACCP Brașov, prin vocea inspectorilor săi, se concentrează în acest articol asupra unui risc privind siguranța alimentară: contaminarea încrucișată.

Contaminarea încrucișată are loc atunci când alimentele nu sunt manipulate corect și înseamnă că alergenii sau agenții patogeni nocivi pot trece dintr-un loc în altul.

HACCP Brașov sau Analiza Riscurilor și Punctele Critice de Control Brașov  

Un exemplu de contaminare încrucișată ar fi folosirea aceleiași suprafețe pentru prepararea cărnii crude și apoi prepararea fructelor proaspete.

Specialiștii HACCP Brașov spun că și o cantitate mică de contaminare încrucișată poate duce la o reacție alergică severă sau toxiinfecții alimentare.

Bacteriile precum E. coli sau salmonella se răspândesc cu ușurință pe blaturi, dar mâinile oamenilor sunt, de obicei, principalul vinovat atunci când vine vorba de contaminarea încrucișată.

Igiena alimentară permite celor care manipulează alimente să înțeleagă mai bine cum să evite contaminarea încrucișată.

Pe lângă faptul că este important pentru sănătate și bunăstare, instruirea în igiena alimentară are și alte beneficii pentru întreprinderile alimentare.
Manusi Spuma Nitril CT HR

Reducerea deșeurilor previne riscurile pentru consumatori

 • Instruirea privind igiena alimentară nu previne doar riscurile pentru consumatori, ci înseamnă și că risipa alimentară este evitată.

A învăța cum să păstrezi alimentele corect evită ca acestea să depășească termenul de garanție sau să se strice. Acest lucru economisește pentru o afacere atât bani, cât și timp.

Experții HACCP Brașov susțin că instruirea în domeniul igienei alimentare permite întreprinderilor alimentare să devină mai eficiente.

Dacă personalul știe să îmbunătățească depozitarea alimentelor și să lucreze în mod igienic, afacerea va fi mai eficientă. Se vor evita erorile la prepararea și depozitarea alimentelor.

Aceasta înseamnă că toți clienții vor avea un serviciu mai bun și, în cele din urmă, o experiență mai pozitivă cu o afacere alimentară.

HACCP Brașov implementează principii pentru siguranța alimentară

 • În timp ce instruirea privind igiena alimentelor este o parte importantă a unui plan HACCP, are, de asemenea, avantajul de a îmbunătăți motivația la locul de muncă.

Cu angajații pe deplin instruiți în manipularea sigură a alimentelor, evită mulțumirea la locul de muncă și creează o atitudine pozitivă la nivel de afaceri.

 • Dacă o afacere alimentară își impresionează în mod continuu clienții cu alimente de bună calitate prin respectarea bunelor practici de igienă alimentară, se promovează o relație pozitivă cu consumatorii.

Care sunt principiile principale ale planului de siguranță alimentară vă explică profesioniștii HACCP Brașov:

 1. Efectuați o analiză a pericolelor.
 2. Identificați punctele critice de control (CCP).
 3. Stabiliți limite critice.
 4. Stabiliți un sistem de monitorizare.
 5. Stabiliți acțiuni corective.
 6. Stabiliți proceduri de păstrare a înregistrărilor.
 7. Stabiliți proceduri de verificare.

Ce sunt riscurile biologice, chimice, fizice și alergene?

 • Riscuri biologice

Pericolele biologice sunt de fapt microbiologice. Acești agenți patogeni provoacă toxiinfecțiile alimentare, care provoacă o serie de simptome neplăcute și pot duce chiar la moarte.

Pericolele biologice se găsesc în materiile prime și apar ca urmare a contaminării încrucișate, înmulțirii bacteriilor și a toxinelor pe care le produc și a supraviețuirii oricăror toxine sau spori din alimente după încălzire.

 • Pericole chimice

Pericolele chimice sunt orice substanțe chimice care nu sunt destinate să fie incluse în produsul alimentar sau care depășesc nivelul care este considerat sigur într-un aliment.

Acestea se găsesc în materii prime, produse de curățare, pesticide, erbicide, alimente otrăvitoare, cum ar fi ciupercile și aditivii în exces. Pericolele chimice pot provoca boli cronice și toxiinfecții alimentare.

 • Riscuri fizice

Pericolele fizice sunt corpuri străine sau obiecte din alimente. Ele reprezintă un pericol din cauza potențialului de tăieturi la nivelul gurii, sufocare, ruperea dinților, rănirea unei persoane în interior după consum sau ardere.

Pericolele fizice provin de obicei din producția și/sau prepararea alimentelor, dar uneori rămân din materiile prime. Pericolele fizice includ bucăți de sticlă, metal, pietre sau cuie.

 • Pericole alergene

Pericolele alergene se încadrează adesea într-o subcategorie a unui pericol chimic, dar echipa HACCP Brașov poate decide să creeze o categorie de pericol separată pentru alergeni.

În timp ce orice aliment poate provoca o reacție alergică, anumiți alergeni sunt mai probabil să provoace un răspuns.

Evaluarea riscurilor alimentare

Fiecare afacere alimentară trebuie să aibă un plan HACCP bazat pe cele șapte principii. Acest plan trebuie să asigure că alimentele sunt protejate de pericole, inclusiv de riscuri biologice, chimice, fizice și alergene.

Clienții vor recunoaște eforturile companiei când vine vorba de siguranța alimentară. Aceasta înseamnă că se vor întoarce și vor recomanda și altora afacerea.

Mențineți siguranța alimentară solicitând inspectorilor HACCP Brașov evaluarea riscurilor din afacerea dumneavoastră!